30 червня 2016

Тернопільська область: на колегії обласної держадміністрації оговорені питання захисту природних екосистем від пожеж та інших надзвичайних ситуацій

30 червня у Тернополі відбулось чергове засідання колегії обласної держадміністрації, за участю представників Управління ДСНС України у Тернопільській області. В числі інших важливих питань на порядку денному були розглянуті та обговорені заходи щодо протидії пожежам та надзвичайним ситуаціям у природних екосистемах області.

Доповідаючи по даному питанню тимчасово виконуючий обов’язки начальника Управління ДСНС України у Тернопільській області підполковник служби цивільного захисту Ігор Павук відзначив, що з початку 2016 року на території області виникло 127 пожеж в екосистемах. Найбільше загорань – 49, припало на Тернопільський район, по 13 на Бережанський і Теребовлянський, 11 на Гусятинський та 8 на Шумський райони. Усі вищезгадані пожежі – горіння сухої трави на відкритих ділянках місцевості. Значно більша кількість пожеж в екосистемах – 730, виникло на території області у 2015 році. З них: 6 лісових, 58 на сільгоспугіддях, 30 на торфовищах та 502 пожежі – горіння сухої трави на відкритих ділянках місцевості. У 2016 році на гасіння підрозділи Управління залучались 117 разів, у 2015 році - 694 рази.

Також представник пожежно-рятувальної служби відзначив, що з метою запобігання виникнення пожеж у природних екосистемах у 2016 році, Управлінням спільно з Тернопільською обласною державною адміністрацією та Тернопільським обласним управлінням лісового та мисливського господарства впроваджено в дію комплекс організаційно-практичних заходів. Зокрема, з метою своєчасного виявлення пожеж та їх гасіння на початкових стадіях, спільно з органами виконавчої влади та органами місцевого самоврядування, лісокористувачами забезпечено постійний моніторинг оперативної обстановки. Постійно проводиться профілактична, інформаційно-роз’яснювальна робота серед населення. Спільно з представниками обласного управління лісового господарства здійснюються перевірки лісогосподарських та інших підприємств, що мають у своєму віданні ліси. За участю представників Тернопільського обласного управління лісового та мисливського господарства проводяться спільні навчання з гасіння можливих лісових пожеж. Також відкоригований План протидії і реагування на надзвичайні ситуації, пов’язані з пожежами у природних екосистемах Тернопільської області та робоча карта області із нанесенням вертолітних майданчиків, а також водойм, де на випадок великих та затяжних пожеж можна забрати воду для гасіння.

«У випадках виникнення великих затяжних пожеж в лісових масивах та торфовищах, одним з основних чинників для швидкої їх ліквідації та недопущення у переростання в надзвичайні ситуації є максимальне залучення необхідної кількості сил і засобів пожежно-рятувальних підрозділів, спеціалізованих служб цивільного захисту та суб’єктів господарювання, – підкреслив Ігор Павук. – Загалом до реагування на можливі надзвичайні ситуації весняно-літнього періоду 2016 року Управління ДСНС України у Тернопільській області готове залучити 396 чоловік особового складу, 87 автоцистерн, в тому числі 32 – підвищеної прохідності, 51 електрогенератор (для проведення робіт в темну пору доби), 3 пожежних насосних станції, 2 рукавних автомобіля та 35 пожежних мотопомп».

Ігор Павук наголосив, на недостатньому контролі голів об’єднаних громад за спалюванням населенням сухої трави, та рослинних залишків на пасовищах, що в свою чергу призводить до перекидання пожеж на поклади молодого торфу. Лише у 2015 році, зауважив він, через спалювання сухої трави на пасовищах виникло 30 торф’яних пожеж, що призвело до значних матеріальних збитків. Для прикладу, лише на гасіння однієї пожежі на торфовищі, яка виникла 9 вересня 2015 року поблизу с. Борсуки Лановецького району та тривала сім днів, було використано майже 2 тони пально-мастильних матеріалів. Також було вказано на незадовільне утримання лісокористувачами протипожежних водойм, які відіграють вирішальну роль у попередженні та гасінні масштабних пожеж в природних екосистемах.

Також доповідач звернув увагу на важливість створення на Тернопільщині підрозділів місцевої пожежної охорони та нагадав присутнім, що згідно статистики, третю частину пожеж в сільській місцевості ліквідовує особовий склад місцевих пожежних команд: у 2015 році ними здійснено 468 виїздів, що становить 42% від усієї кількості пожеж, що виникали у сільській місцевості. Він підкреслив, що створення підрозділів місцевої і добровільної пожежної охорони пришвидшить реагування на пожежі в екосистемах, внаслідок чого їх наслідки будуть мінімізовані. Згідно Пілотного проекту, відзначив він, створення підрозділів місцевої пожежної охорони заплановано в 11 об’єднаних територіальних громадах.

За підсумками доповіді колегією Тернопільської обласної держадміністрації прийнято ряд рішень, спрямованих на недопущення пожеж в екосистемах та профілактику виникнення надзвичайних ситуацій різного характеру під час весняно-літнього пожежо-небезпечного періоду 2016 року.

0 коммент.:

Дописати коментар