29 червня 2016

Ліс від пожеж охороняють безпілотники


Віктор КОВАЛІВСЬКИЙ

На базі Боярської лісової дослідної станції, яка є відокремленим підрозділом Національного університету біотехнологій і природокористування, організовано і обладнано три станції пожежної охорони лісу першого типу. Вони розташовані на центральній садибі, у Боярському та Плесецькому лісництвах. Відповідно до новітніх технологій спостереження і виявлення лісових пожеж тут встановлені стаціонарні пожежні вежі 48-ї висоти, обладнані автономними відеокамерами. З їх допомогою ведеться спостереження в режимі реального часу за ситуацією на всіх лісових масивах, загальна площа яких становить майже 16 тисяч га. Ситуація відображається на трьох екранах Центру спостереження. Диспетчер будь-якої миті з допомогою пульта управління може сконцентрувати увагу на певній ділянці з метою виявлення можливого задимлення.

— У разі виявлення лісової пожежі пожежний спостерігач по азимутальному колу фіксує точні параметри вогнища, визначає напрямок його поширення— розповідає начальник лісогосподарського відділу станції Роман Сова. — Інформація в автоматичному режимі надсилається на комп’ютер, який визначає, в який лісовий квартал необхідно невідкладно спрямувати пожежний автомобіль із бригадою пожежних для ліквідації чи локалізації пожежі. ДПС, у свою чергу, «обирає» найкоротшу відстань руху до місця загоряння. Таким чином в рази скорочується час виявлення лісової пожежі, тоді як лісничому, за яким закріплено майже 800 га лісу, зробити це швидко неможливо. Доки він знайде, де виникла пожежа, та може охопити значну ділянку. А камера спостереження робить це моментально, даючи, крім усього, можливість визначити масштаби пожежі і вид необхідних для гасіння засобів — автомобіль, трактор МТЗ-8 з обладнанням для локалізації вогнища. Система покриває 92% всіх лісових масивів БЛДС.

Як повідомив «Голосу України директор БЛДС, доктор економічних наук, заслужений лісівник України Анатолій Карпук, пожежній безпеці, як одному з визначальних чинників збереження лісового фонду, на станції приділяється особлива увага. Попри те, що останніми роками на її лісових масивах не допущено жодного вогненного НП, протипожежні заходи системно посилюються. От і цього року придбано два квадракоптери для повітряного спостереження за лісовими насадженнями. Вони стежитимуть за загальною ситуацією, несанкціонованими заїздами громадян до лісу, пожежами в разі, не дай Боже, їх виникнення. Один базується на центральній садибі, другий — у Плесецькому лісництві, де найбільші лісові масиви — 9 тис. га. Безпілотник, який управляється за допомогою пульта, може фотографувати, здійснювати відеозйомку і відразу транслювати її на смартфон, звідки є можливість передавати отримані дані в Центр спостережень.

Пожежний наглядач Валерій Лук’яненко стежить за ситуацією на лісових масивах станції.

Головний лісничий БЛДС Олександр Шевчук (ліворуч) та начальник лісогосподарського відділу станції Роман Сова готують квадракоптер до запуску.

Фото автора.
http://www.golos.com.ua/article/271527

0 коммент.:

Дописати коментар