23 червня 2017

Буковинець став свідком дивовижного природного явища, яке перевертає уяву про рослинний світ Карпат

Унікальна знахідка Василя Гав’юка спонукає науковців доповнити Червону книгу України новими даними про природу Буковини

«Тихе полювання» поблизу знаменитого гірського села Розтоки, що в Путильському районі, завершилося для головного спеціаліста відділу лісового господарства та мисливства Чернівецького ОУЛМГ Василя Гав’юка не тільки повним кошиком білих грибів, але й унікальною знахідкою, яка перевертає уяву про рослинний світ Карпат.

Одразу наголосимо, що, як свідчать відкриті інформаційні джерела, у тому числі наукові (правдивість яких не викликає жодних сумнівів), не лише в Україні, але й у світі взагалі мало хто може похвалитися тим, що бачив це дивовижне природне явище.

Нашому ж колезі пощастило не просто побачити, а стати свідком «цвітіння» Псевдоколуса фузіформіса (Pseudocolus fusiformis), або Кальмарника веретеноподібного, занесеного до Червоної книги України з природоохоронним статусом «рідкісний».

- У неділю, 18 червня 2017 року, туманним ранком я ходив за грибами у ліс поблизу рідного села Розтоки,– розповідає Василь Гав’юк. – Вже повертався додому. І раптом на полі, на громадському пасовищі, де багнистий грунт між місцинами Бучків і Плаїк, побачив у траві яскраво-червону диво-квітку діаметром майже 15 см. Вона мала п’ять дражливих пелюсток і виглядала просто казково. Нічого подібного я зроду не бачив, хоча, можна сказати, виріс у горах і тривалий час працюю у лісі.

Професійний досвід і знання природи підказали Василю Васильовичу поводитися із загадковою знахідкою обережно: не чіпати і не нюхати цю «морську зірку», яка якимсь дивом з’явилася посеред гірської полонини, а зафіксувати її на мобільний телефон.

- Кому не показував фото – ніхто ніколи такої квітки не зустрічав, навіть сільські старожили, - каже пан Василь. – Але це була не просто квітка, а гриб-квітка, занесений до Червоної книги України.

Досі вважалося, що червонокнижний гриб під назвою Кальмарник веретеноподібний (єдиний, до речі, представник роду решіточникових в Україні) зустрічається поодиноко і вкрай рідко тільки на Львівщині і у Криму. В останній раз, як свідчать поважні наукові джерела, його бачили у жовтні 2005 року. Відтоді інформації про нього немає. Науці також невідомі наслідки впливу гриба на організм людини.

Знімок Кальмарника на полонині біля с. Розтоки, а також зафіксована письмово і на диктофон розповідь Василя Гав’юка про обставини диво-знахідки передані спеціалістам кафедри ботаніки і лісового господарства Чернівецького національного університету.

- Це справді унікальна і цінна інформація, яку ми направимо до комісії і наукової ради нашої національної Червоної книги, - пообіцяв завідувач кафедри, професор Ілля Чорней.

Уточнимо, що цього дивного гриба знайдено біля кварталу №17 Розтоківського лісництва Карпатського держспецлісгоспу.

Про всяк випадок наголосимо, що поводитися з дивними рослинами, а особливо з дивними грибами, потрібно вкрай обережно і не вступати з ними в контакт. Цілком ймовірно, що Псевдоколус фузіформіс тому і вважається рідкісним і ніби ніким не баченим, що ті, хто при зустрічі з цим диво-грибом намагалися його спробувати на запах і смак, просто не пам’ятають про свою знахідку, а тому не можуть про неї розказати.

Прес-служба Чернівецького ОУЛМГ
22.06.2017, 20:53

0 коммент.:

Дописати коментар