25 лютого 2018

Україні загрожує посуха та зникнення полісся



Сільське господарство буде залежати від зміни клімату

За словами керівниці відділу агрометеорології Українського гідрометеорологічного центру Тетяни Адаменко, через подальше підвищення температури в Україні, деяким регіонам загрожує посуха, а Полісся взагалі може зникнути, через нестійке зволоження територій, повідомляє Vlasno.info.

За її словами, кількість днів з температурою вище 10 градусів тепла значно зросла у порівнянні з 1995-2005 рр. Збільшення кількості днів із високою температурою може вплинути на сільськогосподарські культури та врожайність пізньостиглих сортів кукурудзи.

Для того, щоб забезпечити сільське господарство достатньою кількістю вологи, в Україні щорічно не вистачає 150-200 мм опадів.

«При подальшому підвищенні температури ефективність опадів буде падати, збільшиться випар, що загрожує посухою і навіть зникненням Полісся і подальшого його переходу в зону нестійкого зволоження. Нині це єдина зона достатнього зволоження в Україні», — зазначила Тетяна Адаменко.

За результатами спостережень, найбільше потепління останнім часом спостерігається в Київській, Чернігівській, Сумській та Житомирській областях. Найменше це торкнулося Закарпаття.

«Сільське господарство в Україні буде залежати від того, за яким сценарієм піде потепління — зі збільшенням або зниженням кількості опадів. У першому випадку в найближчі 10 років отримаємо сприятливі умови для зростання врожайності сільгоспкультур, а в другому — навпаки, слід чекати падіння врожайності », — резюмувала Тетяна Адаменко.

СТИХІЇ 25 лютого 2018, 14:21

0 коммент.:

Дописати коментар