24 лютого 2018

За збір «червонокнижних» первоцвітів загрожує солідний штраф



Із потеплінням розквітають первоцвіти. На Берегівщині та Виноградівщині вони вже з’явилися. Більшість із них, як-от підсніжник звичайний, білоцвітник весняний, шафран Гейфеля (крокус), охороняються законодавством. Та це не спиняє охочих заробити: продавці з букетиками вже з’явилися в місцях скупчення людей – зокрема в Ужгороді біля ринків.

У Берегівському ДЛГ нагадують, що відповідальність, а з нею і чималі штрафи, ляжуть на плечі і продавців, і покупців рідкісних квітів. «Первоцвіти занесені до Червоної книги України. Для чого це зроблено? Вони дуже тендітні й часто вириваються з кореневою частиною, що призводить до фізичного знищення популяцій. Для збереження ці квітки зробили «червонокнижними» й передбачили відповідальність за їх псування, знищення, продаж. Ними можна милуватися, але не зривати! Торгівля первоцвітами (як продаж, так і придбання) є порушенням законів «Про Червону книгу України», «Про рослинний світ», «Про охорону навколишнього середовища України», – розповідає директор Берегівського держлісгоспу Богдан Шойного.

«У нас є середовище, де первоцвітів дуже багато, і для боротьби з їх незаконним обігом працівники держлісохорони, Держекоінспекції, правоохоронці посилено охоронятимуть масиви, а недобросовісних гостей лісу – штрафуватимуть. За продаж червонокнижних квітів та недотримання законодавства порушникам доведеться розкошелюватися. Штраф – від ста (1 700 грн) до двохсот п’ятнадцяти (3 655 грн) неоподатковуваних мінімумів доходів громадян із конфіскацією об’єктів рослинного світу», – додав Богдан Андрійович.

Сбт, 17/02/2018 - 13:44

0 коммент.:

Дописати коментар