31 березня 2018

Пожежі та повені: у ДСНС розробили план безпеки у надзвичайних ситуаціях (Відео)



30 березня в ДСНС на нараді Державної комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій було розроблено План протидії загрозам та реагування на надзвичайні ситуації, пов’язані з пожежами в природних екосистемах. Про це кореспондент “НМ” дізнався в прес-службі ДСНС України.

Під час наради комісія розглянула питання заходів щодо безпечного пропуску льодоходу, повені та паводку, запобігання та протидії масовим пожежам лісів, торфовищ і сільгоспугідь у літній період, а також питання готовності та результати технічної інвентаризації захисних споруд цивільного захисту.

Особливу увагу Віце-прем’єр-міністр Геннадій Зубко акцентував на протипожежних заходах.



— Згідно зі статистикою минулого року, кожна третя пожежа в Україні виникала в природних екосистемах, а це понад 27 тисяч пожеж на загальній площі понад 25 тисяч гектарів. Найбільш небезпечні ситуації з пожежами виникали у Дніпропетровській, Запорізькій та Київській областях, основними причинами яких був навмисний підпал, — повідомив Геннадій Зубко.

Голова ДСНС зауважив, у 2017 році було багато пожеж в лісових масивах та на відкритих ділянках місцевості.

— У пожежонебезпечний період підрозділи Служби ліквідовували до 400 пожеж за добу. В окремі дні вони не повертаючись до пунктів дислокації переїжджали з однієї пожежі на іншу, авіація щотижнево на гасіння здійснювала до 90 вильотів. І в цих складних умовах, завдяки належній взаємодії органів влади, постійному моніторингу обстановки, своєчасному і комплексному застосуванню наземних та авіаційних сил, ситуацію ми втримали контрольованою, — зазначив Микола Чечоткін.




— ДСНС разом з Держлісагентством розроблено План протидії загрозам та реагування на надзвичайні ситуації, пов’язані з пожежами в природних екосистемах, — повідомив Голова Служби. У свою чергу, Геннадій Зубко розглянув та затвердив зазначений План.

Щодо питання безпечного пропуску льодоходу, повені та паводку, Микола Чечоткін зауважив, що з третьої декади березня на території України розпочалася весняна повінь, яка супроводжується поступовим таненням снігу, руйнуванням льодового покриву, підвищенням рівнів води на річках, виходом її на заплави та підняттям ґрунтових вод у населених пунктах.


— Вже пройшла без негативних наслідків перша хвиля весняної повені на річках Карпат та максимуми на малих річках Правобережжя. Продовжується помірний ріст рівнів води з виходом її на заплави на середніх і великих рівнинних річках практично на всій території України, — додав Голова ДСНС.



Він також проінформував членів комісії про те, що у всіх випадках Службою разом з місцевими органами влади оперативно надавалася необхідна допомога населенню. Так, до робіт з ліквідації підтоплень від ДСНС залучалося 250 одиниць техніки та понад 700 чоловік особового складу.

Водночас Голова Служби звернув особливу увагу на те, що однією із причин, яка опосередковано сприяє підтопленням — це надання місцевою владою дозволів на спорудження об’єктів в зонах постійного ризику підтоплення, що є порушенням норм забудови населених пунктів.

— Тому більшість підтоплень в населених пунктах, які героїчно долаються і на, що витрачаються значні державні ресурси, як правило, не є наслідком високого водопілля, — наголосив Микола Чечоткін.



Користуючись нагодою, Голова ДСНС також звернувся до голів райдержадміністрацій з проханням посприяти рятувальникам у питанні їх допуску до об’єктів, визначених дорученням Кабміну такими, що найближчим часом підлягають перевірці.

Подивитися відео наради комісії ТЕБ та НС можна тут.



Фото, відео: прес-служба ДСНС України.

0 коммент.:

Дописати коментар