28 листопада 2018

Чи не запізно? Євросоюз обіцяє перестати впливати на клімат до 2050 року



ЄС хоче зупинити глобальне потепління


Європейський союз говорить, що прагне стати першою великою економікою, яка до 2050 року стане "кліматично нейтральною".

Згідно з планом, викиди парникових газів після цієї дати доведеться компенсувати шляхом посадки дерев або захоронення відходів під землею, пише BBC.

Кліматична нейтральність означає, що ваші викиди врівноважуються методами видалення парникових газів з атмосфери. Таким чином, викидам тепла повинні протидіяти посадки нових лісів або нові технології уловлювання вуглецю, які могли б привести до поховання CO2 під землею. Досягнення цієї мети вимагає значних скорочень викидів в порівнянні з сьогоднішнім днем.

З 1990 року ЄС скоротив свої викиди більш ніж на 20%, а економіка країн-членів продовжує зростати. Вони поставили перед собою набагато більш жорсткі завдання на 20-30 рік скоротити викиди на 40% - ЄС заявляє, що досягне цієї мети, але тепер планує ще більше просунутися, ставши до 2050 року регіоном з нейтральним кліматом.

За розрахунками Європейської комісії, для досягнення поставлених кліматичних цілей необхідне залучення додаткових інвестицій в розмірі 290 млрд євро в рік. Загальні економічні наслідки «є позитивними, незважаючи на значні додаткові інвестиції, які їм необхідні», наголошується в документі комісії.

Експерти кажуть, що мети можна досягти з використанням існуючих технологій, таких як сонячна енергія та енергія вітру, частку яких необхідно буде збільшити до 80%. При цьому діюча в ЄС політика призведе до 2050 року до скорочення шкідливих викидів тільки на 60%.

"З урахуванням цього плану Європа стане першою в світі великою економікою, яка досягне нульових викидів до 2050 року. У нас є всі інструменти, щоб бути настільки амбітними", - сказав Європейський комісар з питань клімату та енергетики Мігель Аріас Каньете.

Раніше НВ повідомляло, що, за даними ООН, розрив між нинішніми обсягами викидів парникових газів і рівнем, необхідним для стримування підвищення глобальних температур протягом поточного сторіччя на рівні до 2 ° С, продовжує збільшуватися.

У доповіді програми Організації Об'єднаних Націй з навколишнього середовища (ЮНЕП) вказується, що рівень викидів парникових газів в 2030 році може на 13-15 млрд тонн перевищити показник, необхідний для підтримки глобального потепління на рівні 2 ° С.


0 коммент.:

Дописати коментар