20 листопада 2018

Митники піймалися на відправленні контрабандою ешелонів лісу до ЄС





Органи прокуратури розслідують низку кримінальних справ щодо причетності працівників лісової галузі та Державної фіскальної служби України (ДФС) до протизаконного експорту в ЄС під виглядом дров технологічної сировини. Про це повідомив прес-секретар Генпрокуратури України (ГПУ) Андрій Лисенко.

«Управлінням з розслідування кримінальних проваджень у сфері економіки Головного слідчого управління (ГПУ – ред.) здійснюється досудове розслідування стосовно службових осіб ДФС України та Держлісагентства України. Під час досудового розслідування встановлюються обставини вивезення за межі держави, всупереч законодавству України, необроблених лісоматеріалів», – написав Лисенко у Facebook у вівторок.

Він повідомив, що наприкінці липня 2018 року слідчими прокуратури спільно з працівниками митниці та Держлісагентства здійснено огляд залізничних вагонів з лісопродукцією, яка призначалася для експорту до країн ЄС. За наслідками виявлено факти заниження об’ємів деревини та спробу експортувати необроблені лісоматеріали. Зазначені лісоматеріали вилучено та судом на них накладено арешт. Також встановлено, що низкою суб’єктів господарювання організовано схему незаконного експорту необроблених лісоматеріалів за межі митної території України.

З метою надання вигляду законності своїм діям підприємці загострювали технічну деревину та реалізовували її за кордон під виглядом готової продукції. Своєю чергою, працівники окремих підрозділів Держлісагентства видавали цим підприємцям сертифікати про походження лісоматеріалів та виготовлених з них пиломатеріалів, що надавало право експортувати їх всупереч законодавству. За результатами проведених обшуків на окремих підприємствах вилучено митні декларації та сертифікати, що використовувалися для вчинення злочину. Наразі встановлюється розмір завданих державі збитків.

Раніше Верховна рада України ухвалила закон про збереження лісів без норми про заборону експорту дров. Парламент спочатку ухвалила закон про введення кримінальної відповідальності за контрабанду лісу-кругляка. До закону також включили норму про заборону експорту паливної деревини (дров). Однак президент Петро Порошенко наклав вето на закон і запропонував вилучити положення про заборону експорту дров, оскільки ця норма суперечить зобов’язанням України перед СОТ і перед Європейським Союзом.

https://agronews.ua/node/103126

0 коммент.:

Дописати коментар