23 листопада 2018

Задля блага громади



Нова лісова дорога сполучає Шацьк із трьома селами об’єднаної громади та населеними пунктами Ратнівщини

Учора, 22 листопада, в рамках робочого візиту заступника голови Держлісагентства України Володимира Бондаря, голови Волинської облдержадміністрації Олександра Савченка, начальника Волинського ОУЛМГ Олександра Кватирка, нову 8-кілометрову лісову дорогу у Шацькому районі перевірили «на придатність до експлуатації».

Дорога сполучає Шацьк із селами Кропивники, Прип’ять та Вілиця, а також – з населеними пунктами Ратнівського р-ну. На її будівництво витрачено 4,5 млн грн коштів підприємства. Але це того вартувало. Не лише в соціальному, а й в економічному вимірі. Завдяки цій дорозі вдалося здешевити вартість вивезення деревини на 30 грн за 1 куб. м – за рахунок скорочення шляху вивезення деревини із 12 до 9 км. При вивезенні річного запасу – 12 тис. куб. м – економія становить 0,5 млн грн на рік (у Поліському лісництві зосереджені основні запаси стиглого лісу – 40% від річного плану ДП «Шацьке УДЛГ»).

Крім того, лісівники повністю розвантажити шляхи місцевого значення сіл Шацької ОТГ – тепер вивезення деревини відбувається винятково лісовою дорогою. Крім того, покращився доступ місцевого населення до лісових масивів.

Дорога має також протипожежне значення. На її протяжності облаштовано 3 пожежні водойми. Збудовано 1 малий рекреаційний пункт та 3 куточки майстра лісу, де є бесідка, мангал, дрова.

Про це розповів директор ДП «Шацьке УДЛГ» Андрій Самолюк.

– Це маленький крок, але велика робота. Це не тільки внесок у лісову справу, а й задля блага громади. Лісогосподарські підприємства і влада повинні співпрацювати, аби робити Волинь кращою. Дякую місцевому господарству та працівникам за якісно виконану роботу, – зазначив Володимир Бондар.

– Відкриття нових доріг свідчить про соціальну відповідальність лісової галузі перед громадою області. А з іншого боку це дає можливість здешевити сировину. Ми йдемо вперед, ми покращуємо інфраструктуру та спільно працюємо на благо Княжої Волині, – зауважив Олександр Савченко.

Варто зазначити, що будівництво лісових доріг –­ один із пріоритетних напрямків роботи волинських лісівників.

– Наша стратегія – будівництво 100 км земельного полотна щороку. 50% – із твердим покриттям. Крім того, ми забезпечуємо належне утримання доріг, збудованих у попередні роки. За 10 місяців 2018 року вже зроблено 87 км земельного полотна. Облаштовано щебенево-баластовим покриттям 50,4 км, відремонтовано 219 км основної лісотранспортної мережі. Інвестовано в ці потреби 13,8 млн зароблених лісогосподарськими підприємствами коштів, – розповів Олександр Кватирко.

Ефективно у цьому напрямку попрацювали ДП «Шацьке УДЛГ», ДП «Камінь-Каширське ЛГ», ДП «Маневицьке ЛГ», ДП «Володимир-Волинське ЛМГ», де збудували відповідно 8,2 км, 6,5 км, 8,6 км, 10,1 км.

– Ми завжди вертаємо увагу на важливість лісової дороги для громади, намагаємося обговорити і врахувати всі пропозиції. Адже це знімає навантаження на дороги місцевого значення, – аргументує соціальну важливість такої роботи Олександр Кватирко.

Світлана ДУМСЬКА.

Фото автора.

0 коммент.:

Дописати коментар