25 листопада 2018

До кубометрів нелегальної деревини щороку: WWF в Україні представив у Верховній Раді свою оцінку незаконних рубок в Карпатах


06 November 2018 

У Верховній Раді відбувся круглий стіл на тему “Міжнародні аспекти корупційних зловживань при торгівлі українською деревиною”. Своє бачення проблеми подали народні депутати, громадські активісти, незалежні експерти, представники уряду та іноземних дипломатичних представництв в Україні. Головне питання, на яке спробували дати відповідь учасники столу, — що взагалі відбувається з українським лісовим господарством та чому гальмуються реформи у цій галузі?

Присутній на засіданні керівник проекту WWF в Україні “Лісова варта” Дмитро Карабчук презентував результати півторарічної роботи у Карпатах з моніторингу незаконних вирубок.Активісти “Лісової варти” обстежили близько 1600 гектарів лісу. На цих ділянках виявили понад 4 тис. кубометрів нелегально заготовленої деревини. Більшість самовільних рубок підтверджено правоохоронними органами.

Це свідчить, що у середньому на 1 гектар обстеженої площі припадає 2,2 кубометра нелегально заготовленої деревини.

Якщо поширити цю формулу на територію ще не досліджених лісів у Карпатах, то отримаємо ймовірну, але цілком припустиму цифру у 1 млн. кубометрів незаконної деревини.

Дмитро Карабчук підкреслив — “тільки спільними зусиллями громадян та офіційних структур зможемо вберегти ліс від незаконного знищення і, таким чином, покращити розвиток місцевих громад”.




На зустрічі також озвучили пропозиції із покращення правозастосування у лісовому господарстві України. За підсумками засідання будуть проаналізовані і сформульовані відповідні доручення та звернення до уряду та інших органів державної влади.

WWF в Україні дякує активістам, місцевим громадам, працівникам лісового господарства, Державній екологічній інспекції України, Національній поліції України, Генеральній Прокуратурі України та усім, хто займається фіксуванням порушень у сфері заготівлі деревини.

Круглий стіл відбувся за ініціативи голови Комітету у закордонних справах Ганни Гопко та секретаря Комітету з питань екологічної політики, природокористування та ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи Остапа Єднака у співпраці з міжнародною громадською організацією Earthsight.

0 коммент.:

Дописати коментар