16 грудня 2018

Оцінка лісовідновлення в мисливських угіддях Баварії



В Україні стан популяції копитних оцінюється в основному по їх чисельності. При цьому оперують середніми оцінками по країні, ігноруючи вплив копитних на лісові екосистеми і фактично засекречуючи інформацію по окремим мисливським господарствам. Зовсім не так надходять в Баварії ...

Кожні три роки Департамент лісового господарства Баварії готує звіти про ситуацію з лісовідновленням для приблизно 750 баварських мисливських громад (клубів, організацій).

У звітах наводяться дані характеризують хід лісовідновлення та стану рослинності, наводиться оцінка впливу копитних і даються рекомендації по нормам їх відстрілу. Оцінки, що даються фахівцями лісового господарства, є важливим інструментом для мисливствознавців, що відповідають за планування полювання і визначають норми відстрілу копитних.

Черговий звіт підготовлений і опублікований в першій половині грудня 2018 року. Співробітники Баварського управління лісового господарства почали регулярну інвентаризацію лісовідновлення 1986 року і провели її вже дванадцятий раз. На 22 000 ділянках природного і штучного відновлення вони оглянули понад два мільйони молодих дерев на предмет стану пагонів, нирок і пошкодження кори. Виходячи з цього, для кожної мисливської громади підготувало висновок, який має враховуватися при плануванні полювання.



Відзначається закономірне і значне збільшення листяних в складі лісовідновлення. Їх частка збільшилася з 39% в 1991 році до 51% в 2018. Частка хвойних відповідно знизилася з 61% до 49%.

У порівнянні з останнім урахуванням (2015) тиск копитних на молоді дерева дещо зросла. Найбільш важливим показником впливу мисливської фауни на молоде покоління є частка рослин з пошкодженим центральним втечею.




У 2018 році вона склала: 3% для ялини (2015 г.: 2%), 13% для ялиці (2015 г.: 12%), 5% для сосни (2015 г.: 4%), 13% для бука ( 2015 г.: 12%), 26% для дуба (2015 рік: 24%) і 22% для інших листяних дерев (2015 рік: 21%). Результати обстеження представлені на ряді тематичних карт.


На території 53% мисливських товариств забезпечити успішне відновлення лісу можна не вдаючись до захисних заходів проти тварин. Міністр продовольства, сільського та лісового господарства презентував результати звіту парламенту Баварії. «У багатьох місцях Баварії ліс і дичину знаходяться в гармонії один з одним», - сказав міністр. Це пов'язано з зразковим управлінням з боку мисливців, лесовладельцев і лісників, які, за словами Канібера, стали значним внеском в розвиток стійких до зміни клімату змішаних лісів. Але є ще регіональні відмінності. Міністр був особливо стурбований гірськими лісами, де пошкодження їли копитними зросла з 13 до 21%. Це є однозначним сигналом до збільшення норм відстрілу копитних в даних регіонах. Тому в гірському лісі і в деяких інших регіонах полювання повинна бути посилена.

Дані звіту знаходяться у відкритому доступі. Рекомендую його скачати і хоча б перегорнути. Завантажити можна ТУТ.

Україна може винести з досвіду Баварії дуже не багато. Причина в тому, що реалізована в нашій країні "гібридна" модель лісоуправління абсолютно не можна порівняти з класичною "публічною" моделлю, реалізованої в Баварії. Однак деякі елементи запозичувати можна: наприклад, раз в три роки проводити розширену "тематичну" інвентаризацію лісовідновлення, прив'язану не тільки до адміністративних кордонів лісгоспів, а й до кордонів "довгострокових користувачів мисливських угідь ... Втім, сподівається на це в СИСТЕМІ де вже три роки не можуть провести передбачений законом Госдарственний облік лісів і не мають пристойного сайту або хоча б сторінки, присвяченій полюванні не доводиться ... Наше відставання від цивілізованих країн в лісовому господарстві буде і далі збільшуватися ... прямо пропорційно поліпшенню матеріального стану "лісової еліти".

За матеріалами німецької преси

16/12/2018

0 коммент.:

Дописати коментар