21 грудня 2018

НА ЗАХИСТІ ЯЛИНОК: ЯК ПАТРУЛІ З КВАДРОКОПТЕРАМИ ЧАТУЮТЬ ЛІСОВИХ КРАСУНЬ ВІД БРАКОНЬЄРІВ



Якщо ялинка в середньому в лісгоспах вартує 60 гривень, то штраф за незаконну вирубку у 30 разів більший – близько двох тисяч гривень – кажуть лісівники

На ялинкових браконьєрів чекають лісові патрулі. Лісівники, поліція та екоінспекція зайняли позиції на оборону хвойних. Щорічно правоохоронці відловлюють десятки зловмисників, але менше охочих нажитися на святах не стає. Незаконна рубка нищить майбутній ліс. Цьогоріч на Черкащині на захист молодого насадження вивели 70 бригад, каже Яна Лимаренко.




Максим Кісіль вирушає на піше патрулювання. Його територія – 5 гектарів молодих сосен. Їх прочісує по колу та міжряддями, щоб швидко виявити браконьєра.

ЗА ТЕМОЮ

>
Легальні ялинки: журналісти перевірили, як у столиці чесно купити новорічну красуню

>
Київська ялинка очолила рейтинг святкових дерев Європи

"Щоб виросла така новорічна ялинка – потрібно 7 років. Трапляються, заїжджають люди завжди хочуть безкоштовно придбати ялинку, а не легально її купити, але ми на місці, ми завжди можемо їх зупинити", – зазначає помічник лісничого Володимирівського лісництва.

Проте, пішки обійти всі насадження неможливо. Тому працює і лісовий автопатруль. Денис Івлєв на черговому об'їзді лісництва. Запевняє, проїде навіть по глибокому снігу, де пішки дійти важко.

"В основному чергування проходить – ми виїжджаємо по території всього лісгоспу нашого підприємства, не тільки на одному лісництві, з одного краю в інший. Патрулюємо у молодих насадженнях, переважно молодняках і плантаціях новорічних ялинок", – пояснює головний лісничий Смілянського лісгоспу.

На поміч лісівникам приїхала і техніка. Патрульні мають тепловізори, а кілька разів на день над масивами молодняка літає квадрокоптер. Вони є у кожній охоронній бригаді.

"На сьогодні складено 5 протоколів, в області працює 75 бригад по охороні лісових насаджень і відповідно в состав цих бригад входить і екологічна інспекція, і працівники поліції", – розповів начальник Черкаського облуправління лісового та мисливського господарства Олександр Дзюбенко.

Під час чергового патрулювання квадрокоптер фіксує невідому людину, яка йде до насаджень. До неї рушають патрульні. Жінка зізнається – прийшла вирубати ялинку. Каже, що має малу пенсію, аби купити новорічне дерево, тож вирішила зрубати. Однак, після розмови з патрульними, передумала.

Легально новорічне деревце можна придбати лише на ялинковому базарі. На Черкащині лісівники готові реалізувати 80 тисяч хвойних – ялинки і сосни зрубані та в горщиках. Усі вічнозелені вирощені на новорічних плантаціях та мають спеціальне маркування. Його справжність можна перевірити через телефон.

Покупці зізнаються, що на бирки дивляться рідко, а вибирають де дешевше, а ялинки пишніші.

Якщо ялинка в середньому в лісгоспах вартує 60 гривень, то штраф за незаконну вирубку у 30 разів більший – близько двох тисяч гривень – кажуть лісівники. Такий самий штраф можуть виписати й покупцям, які наважаться придбати новорічне дерево без маркування.

Яна Лимаренко, Олександр Коваленко, "5 канал"

ЧЕРКАСИ
21.12.2018 09:51

0 коммент.:

Дописати коментар