12 січня 2019

У Києві запровадили черговий мораторій

У столиці протягом щонайменше двох років не калічитимуть зелені насадження.

Київрада запровадила мораторій на радикальне обрізування дерев, котрим незадоволені чимало киян, – повідомляє ТСН.

Арборист Валентин Скубак займається лікуванням дерев та уміє спилювати саме те, що потрібно для здоров’я рослини та подовження його життя. «Нижній підріз. Верхній основний зріз. І потім – чистовий. Якомога ближче до розвилки», – каже він. Фахівця обурюють комунальники, котрі по собі залишають самі обрубки. «Вони, де прикладали пилку, там і різали. І після цього на дереві будуть отакі сучки, і після цього ці гілки вже ніколи не відростуть», – пояснює він.

Цурпалки на місці колись розкішних дерев дратують не лише його, але й інших киян. «Занадто. Я не розумію, нащо такі молоді дерева так сильно обрізати», – кажуть люди на вулицях. Одні дерева відновлюються після жорсткої рубанини, інші просто вмирають, але нові на їхньому місці не з’являються. Обурена такою діяльністю «зеленбудівців» Зоя Звиняцьківська створила на сайті Київради петицію про заборону на обрізування дерев і зорганізувала збір підписів на підтримку цього. «Перше, що відбувається – у них немає жодних документів. Це класика. Якщо навіть є – кажуть, аварійна. Це складно визначити без спеціаліста, а спеціалістів в зеленбуді не існує», – пояснює активістка.

Хоча петиція достатньої кількості підписів не назбирала, Київрада таки заборонила омолоджувальне обрізання дерев на два роки. За цей час буде створена спеціальна група, яка розробить правила обрізання дерев. «Фахівці, які дуже добре розуміють, як саме працювати з деревом, цю інструкцію мають чітко прописати. І мають їй слідувати ті всі представники «Київзеленбуду» чи будь-яких комунальних підприємств», – пояснив депутат Сергій Гусовський.

У самому «Київзеленбуді» пояснюють, що крони дерев необхідно обрізати, щоби видалити сухі гілки та щоби старІ дерева раптом не впали на автомобілі. Дендрологи ж наполягають, що таке обчухрування буває надто агресивним і калічить дерева. «Будь-яка обрізка наносить шкоду дереву, тому що ми зрізаєм якусь поверхню. Через неї можуть проникати хвороботворні мікроорганізми, які руйнують деревину. Там може утворитися дупло, і таким чином дерево загине», – розповів працівник ботанічного саду Юрій Клименко.

Сьогодні о 00:00•Zik

https://zik.ua/news/2019/01/12/u_kyievi_zaprovadyly_chergovyy_moratoriy_1486715

0 коммент.:

Дописати коментар