17 квітня 2019

Обережно, лісові пожежі!



Ліс гостинно зустрічає своїх відвідувачів. Найкращого відпочинку чим на природі – в лісі й не вигадати. Але відпочиваючі часто забувають, що вони в цьому зеленому царстві тільки гості.

Як свідчить статистика, близько 80% лісових пожеж виникає саме через необачні дії людини. “Лихо-відпочивальники” не переймаються, що не загашене багаття чи тліючий недопалок можуть призвести до великого лиха - пожежі.

Пожежа – це неконтрольоване горіння поза спеціальним вогнищем, що поширюється у часі і просторі.

Частіше всього вони відбуваються влітку у лісах, на торф’яниках, полях. Вогонь знищує дерева і тварин, зазнають каліцтв і гинуть люди.

Більш за все пожеж виникає у соснових лісах у вихідні та святкові дні (до 40 % спалахувань). Тому у лісах заборонено розводити вогнища. Особливо це небезпечно у місцях із підсохлою травою і під коріннями дерев. Не можна кидати запалені сірники, недокурки, використовувати машини з несправною системою живлення, палити і користуватися вогнем поблизу машин.

З метою мінімізації негативних наслідків надзвичайних ситуацій, пов’язаних з пожежною небезпекою в лісопарковому господарстві та з метою оперативного реагування на можливі надзвичайні ситуації керівником ланки територіальної підсистеми єдиної державної системи цивільного захисту Дніпровського району міста Києва видано наказ від 02.04.2019 № 3-ЦЗ «Про заходи щодо охорони лісів Дніпровського району м. Києва від пожеж у 2019 році».

16.04.2019 проведена Колегія Дніпровської районної в місті Києві державної адміністрації, одним з питань на якій було розглянуто «Протипожежний стан екосистем Дніпровського району м. Києва та шляхи його покращення». За результатами роботи Колегії складено відповідне рішення та визначені основні напрямки підвищення протипожежного стану лісопаркового господарства, житлового фонду та інших об’єктів, розташованих на території району.

В пожежонебезпечний період на території району постійно проводяться заходи спрямовані на запобігання виникненню пожеж і оперативного на них реагування.

Дніпровським лісництвом комунального підприємства «Дарницьке лісопаркове господарство» забезпечено нагляд за протипожежним станом лісових масивів, облаштовуються мінералізовані смуги, здійснюється перекриття в’їздів транспортних засобів до лісових масивів, проводяться роботи по очищенню від захаращень лісів. Працівниками комунальних підприємств проводиться відповідна робота щодо організації протипожежного захисту та недопущення спалювання сміття і побутових відходів. У разі виникнення загорань своєчасно забезпечується їх негайне гасіння.

Не можна забувати, що будь-яка пожежа починається із займання, яке нерідко може ліквідувати одна людина. Але без відповідних засобів, самовладання та мужності не так просто.

У зв’язку з цим, Дніпровська районна в місті Києві державна адміністрація закликає громадян: не експериментуйте із займистими речовинами у пожежонебезпечний сухий період! Не будьте байдужими, якщо помітили дим, тління або слабкий вогонь! Зверніть увагу – загасити займання трави поблизу житлового сектору на самому початку легко – просто вилити відро води чи закидати землею.

"Шановні громадяни! Не допускайте спалювання сміття в суху вітряну погоду, не випалюйте очерет, суху траву та стерню, не дозволяйте дітям гратися сірниками й запальничками. Пам'ятайте, недотримання правил пожежної безпеки може призвести до великої та непоправної біди. При виникненні пожежі негайно телефонуйте за номером "101".

За інформацією відділу з питань надзвичайних ситуацій
17 квітня 2019

0 коммент.:

Дописати коментар