31 травня 2019

16 випадків за 5 місяців: як виявляють шкідників в дерев'яній тарі з квітами, овочами і фруктами

Нематода зіграє в ящик

Міжнародна торгівля зростає як на дріжджах. Між країнами туди-сюди снують фури, перевозячи продукти, які ми купуємо в магазинах і на ринках. Чи всі добре з ними? Чи не привезли чи з бананами і грибами який-небудь неприємний сюрприз? Видихайте: все неодноразово перевіряється фахівцями різних країн, тому наштовхнутися на неякісний товар проблематично. Але не завжди ми замислюємося про те, що і в самих пакувальних матеріалах можуть таїтися шкідливі організми. До речі, за офіційною інформацією Генерального директорату з охорони здоров'я та безпеки продовольства Європейської комісії, останнім часом відзначають різке зростання числа їх виявлений. І в нашій країні теж. Кореспондент «Р» з'ясувала, чому і як ми вирішуємо цю проблему.


Дерев'яний пакувальний матеріал (піддони, ящики, коробки, блоки, барабани, котушки, лати, підпірки, кріплення, опорні стійки), що використовуються для переміщення вантажів при міжнародному товарообміні, повинні бути піддані тепловій обробці при +56 оС і вище. Також їх можна знезаражувати методами газації бромистим метилом і діелектричного нагрівання.
Всіх на карантин!
Дерев'яні коробки і ящики, палети і пакувальні блоки - здавалося б, ось вже де нешкідливі елементи торгівлі. Але в останні десятиліття вони стали основними переносниками таких карантинних організмів, як соснова стовбурова нематода, китайський і азіатський усачи, які активно заражають в США і країнах ЄС цілі лісові масиви. Вилікувати їх не можна, тому держави витрачають величезні кошти на знищення, а після - посадки нового лісу. Палети та ящики переміщаються між країнами і континентами і при цьому можуть використовуватися не один раз. Причому візуально частіше за все не визначити, заражені ці деревинки якимось організмом чи ні. Тут потрібні кваліфіковані фахівці фітосанітарного контролю, інспектори захисту рослин та ... лабораторні умови.

У зв'язку з тим що в останній рік випадків з виявленням карантинних об'єктів все більше, Європейська комісія ввела додаткові заходи контролю за дотриманням фітосанітарних вимог щодо дерев'яної упаковки повсюдно. Перевірки на наявність шкідливих організмів, а також виконання маркування на такій тарі - спеціального знака, що сигналізує, що упаковка пройшла фітосанітарну обробку, - тепер у нас проводяться на підприємствах не раз на рік, а кожен місяць! Більш того, у вересні в нашу країну вперше приїде для аудиту Генеральний директорат з охорони здоров'я і безпеки продовольства Європейської комісії, щоб перевірити, чи відповідає випуск дерев'яної тари в Білорусі всім вимогам.

- Ми готуємося до аудиту. Це питання важливе - треба зберегти доступ нашої продукції на європейський ринок, полегшити переміщення товарів. Карантинні об'єкти в тарі - загальна проблема, яку легше попередити, ніж лікувати, - каже Наталя Воробйова-Никитюк, кандидат сільськогосподарських наук, доцент, головний агроном - державний інспектор відділу внутрішнього карантину Мінського району, з якою ми вирушаємо перевіряти дерев'яну тару на «шкідливість» . До слова, увагу у наших інспекторів до всієї дерев'яній тарі, крім тієї, що менше 6 міліметрів, а також виготовленої цілком з проклеєних матеріалів, наприклад багатошарової клеєної фанери. Під дією лаків, клею живі організми гинуть.

Ми виїжджаємо на одне з підприємств Мінського району, де, крім іншого, випускають древесноупаковочний матеріал. Наталія Сергіївна підготувалася: наділу яскравий жилет співробітника фітосанітарного контролю, у велику сумку склала дриль, совочок, пакет для деревної проби, номерну пломбу. Досить дивний набір? На ділі це основні інструменти для проведення випробувань деревини, частина з якої стане палети.


Згубна чи нематода для людини? Ні. Але побічно - так. Без дерев нам жити не можна.
Листяні, хвойні
Смачно пахне деревом і стружкою ... Ми в зоні сушильної камери на підприємстві, де 25-міліметрові дошки з сосни звичайної проходять обробку від можливих шкідливих організмів методом сушіння. Тут важливо дотримуватися технологію, а саме - температуру і витримку за часом. Після обробки частина дощок йде на основні вироби, а з іншої частини збивають піддони і палети, потім маркують. Потім тару віддають споживачеві, який в неї зможе занурити свій товар і відправити на експорт.

Маркування - важлива частина. На неї в першу чергу звернуть погляд співробітники митниці та фітосанітарного контролю на кордоні. Якщо вона буде погано читатися або її зовсім не буде - таку дерев'яну тару одразу ж направлять на перевірку, рух товару на кордоні буде призупинено. Або потрібно перевантаження товару в іншу тару, щоб вирушити в дорогу знову.

Але якщо дерев'яна тара може містити в собі шкідників, варто використовувати пластмасову? Не все так просто. Остання - зворотний, тобто може використовуватися неодноразово. Та тільки не всі товари, які ми з вами споживаємо, можуть переміщатися там, де вже щось зберігалося. Продукція в такий пластмасі швидше псується. Крім того, пластмасова частіше дорожча. Дерево - краще. Але всі ці довгі сушки та інші процедури з дерев'яною тарою досить енергоємні і витратні. Також потрібен постійний контроль якості обробки, і якщо режими обробки не витримуються, як і деякі інші умови, то підприємство втратить дозволу на випуск продукції. Складається акт адміністративного правопорушення і йде розгляд.

- Був час, коли з Росії йшло велика кількість немаркованих палет. На це мало звертали уваги, виробники і споживачі тари не зовсім розуміють значення обробки. Тепер же таке не пройде. Ті палети, що не мають маркування обробки, звичайно, все ще є на території країни, швидко вони не виведуться з обороту, залишається тільки чекати, - Наталія Сергіївна бере дриль і робить поглиблення в декількох дерев'яних полотнах. Частину, що залишилася стружку - зразок деревини, пиломатеріалу - в кількості 70 грамів акуратно складає в пакет і пломбує його. Наталія Воробйова-Никитюк заповнює дані: який вид дерева, де було вирощено, звідки взято зразок, яка його маса і інше. Представник підприємства підписує етикетку, як і інспектор, після чого зразок деревини перевірять в лабораторії. Вирушаємо вивчати!

- Зверніть увагу: незважаючи на те що тут постійно працюють з деревиною, на території чисто, - виходячи з підприємства, Наталя Сергіївна оглядається. - Це важливо: навіть дрібна необроблена стружка на землі може стати джерелом зараження обробленої сушінням деревини. Тому прибирати сміття, а також зберігати оброблену деревину в окремій зоні - серйозний момент.

Продукція, що імпортується і реекспортуються рослинна продукція, а також тара обов'язково оглядають інспекторами з карантину рослин. Так як довгі сушки та інші процедури з одноразовим товаром - дерев'яною тарою - досить енергоємні і витратні, деякі фірми, що випускають такий пакувальний матеріал, грішать тим, що в силу причин неякісно обробляють деревину
Ось зараза!
Ми в відділі карантинної експертизи ДУ «Мінська обласна інспекція з насінництва, карантину та захисту рослин». Працівники відділу експертизи викладають стружку в ємності з рідиною. Кілька діб деревина там «настоюється» - якщо в ній є шкідники, то вони вийдуть в воду. Після всього в одній крапельці води на предметному склі під мікроскопом фахівці переглядають препарат на вміст шкідливих організмів. Ось зараз шість таких ємностей з деревиною очікують своєї години. Якщо будуть виявлені шкідливі організми, то все палети цього постачальника повинні бути знищені. Швидше за все, це спалювання.

- Викидати такі палети ні в якому разі не можна, адже найчастіше так і відбувається зараження лісу: тару після використання ламають, викидають, а шкідливі організми потрапляють на наші посадки,- пояснює Наталія Воробйова-Никитюк. - Палети і ящики, які мають маркування обробки, повинні в ідеалі використовуватися лише один раз.

Останній випадок, коли фахівці виявили проблему в дерев'яній тарі, був 10 травня. Знайшли шкідника, який відноситься до виду деревних гельмінтів. Всього ж з початку року виявлено 16 випадків. У деревині виявили живі об'єкти, а це значить, що обробка була проведена виробником неякісно. Що цікаво, 15 випадків з живими об'єктами в деревині помічені в імпортної тарі: по одному випадку з палети з Литви, Німеччини, Франції, а 9 - з Польщі. У нас же в країні зафіксовано випадок з нечіткою маркіровкою тари - підприємству винесли попередження.

- В цілому ситуація поліпшується: ми перевіряємо всі досконально, до того ж підприємства самі зацікавлені виправляти помилки, - резюмує Наталія Сергіївна. - Аудит з ЄС у вересні буде у нас вибирати будь-яке підприємство, що випускає дерев'яну тару, і перевіряти його на відповідність багатьма параметрами: маркування, документація, обробка, умови і обладнання. Так що до контролю повинні бути готові абсолютно все. З огляду на важливість проблеми, пов'язаної з якістю дерев'яного пакувального матеріалу, підприємства, що здійснюють маркування дерев'яної упаковки, зобов'язані неухильно виконувати міжнародні вимоги, співпрацювати з територіальними органами з карантину рослин та не допускати вивезення продукції в немаркованої тарі за кордон.

kasel@sb.by

0 коммент.:

Дописати коментар