27 жовтня 2019

Відновити, аби зберегти



Ліси в часи зростання техногенного тиску.

Міжнародна науково-практична конференція «Відновлення, охорона і збереження рослинного світу лісів України в умовах техногенного навантаження та змін клімату» відбулася 16 жовтня.

Організатори її – Національний університет біоресурсів і природокористування України, ННІ лісового і садово-паркового господарства, Товариство лісівників України, ВП НУБіП «Боярська лісова дослідна станція» та НДІ лісівництва та декоративного садівництва зробили для учасників день засідання насиченим.

«Зміни клімату, які відчуває суспільство, відбуваються повсякденно і всюди. Але крім них, ще маємо антропогенні порушення зелених легень нашої планети. Тому ми повинні знаходити їм раціональне вирішення, щоб ті екологічні функції, які поки ще можуть виконувати наші ліси, виконувалися повною мірою», – зазначив на відкритті конференції директор ННІ ЛіСПГ, професор Петро Іванович Лакида.


Конференція мала два глобальні, але тісно пов’язані напрямки. Ми всі бачимо наскільки висока ціна сьогодні природних ресурсів для держави. Адже Україна останнє століття розвивається не стільки за рахунок нових технологій, скільки за рахунок природних ресурсів та аграрного ринку. Це не може тривати вічно, оскільки більша частина ресурсів вже виснажена. Тому ліс, який сьогодні займає шосту частину території держави, і все, що під лісом, є надзвичайно цікавим для бізнесу. У деяких районах земля стала набагато ціннішою, ніж сам ліс. У першу чергу, це райони навколо великих міст, які постійно розширяються. Це і райони, де добуваються корисні копалини. Щонайменше, дві гарячі точки такого є в Україні – це бурштин на Поліссі та пісок на Херсонщині.

«Бурштинова лихоманка знищила вже п’ять з половиною тисяч гектарів лісів, де пропала вся рослинність. В усякому випадку за останні 5 років я там не бачив жодного представника Міністерства екології чи екологічної інспекції,– наголосив у виступі Голова Товариства лісівників України Юрій Марчук. – Ситуація із Олешківськими пісками, до створення там національного парку на території колишнього військового полігона, пожежа 2007 року, де згоріло 12 тисяч гектарів рукотворного лісу. Основна причина – це пісок, який мав і має сьогодні 1000% рентабельності. Такі проблеми є і вони будуть продовжуватися. Будь-які заходи, які зараз пропонуються Урядом, з точки зору посилення відповідальності не врегулюють це питання. Тому що будь-яка відповідальність – за браконьєрство, за нелегальні рубки, незаконний видобуток бурштину, – це все зріз соціального стану населення на селі».

Учасники обговорили не лише стан та можливість відновлення лісових ділянок, ушкоджених унаслідок видобутку бурштину на Житомирщині та Рівненщині. Було обговорено також перспективи збереження флори у ботанічних садах та дендропарках, сучасний стан та екосистемну цінність лісів Чорнобильського радіаційно-екологічного біосферного заповідника.

Друга частина конференції проходила на території ВП НУБіП України «Боярської лісової дослідної станції». Яка, до речі, наступного року відзначає поважний ювілей – 95 років. Фахівці станції розповіли учасникам про ту наукову роботу, яка проводиться тут. Відбулося знайомство із пожежною частиною, лісозаготівельним комплексом, деревообробним цехом, автотранспортним парком.

На підсумковому засіданні учасники прийняли рішення із рекомендаціями щодо врегулювання видобутку бурштину та щодо відновлення лісів на порушених територіях. Рішення конференції направлено до робочої групи Комітету Верховної Ради з питань екологічної політики та природокористування для врахування у підготовці законодавчих актів.

Газета “Природа і суспільство”

0 коммент.:

Дописати коментар