27 жовтня 2019

Мішками вивозять ісландський мох: в районі Карпатського заповіднику знахабніли браконьєри (ФОТО)





На Чорногірському хребті браконьєри варварським методом "під нуль" вичісують граблями ісландський мох. Зацікавленим обіцяють "надавати по писку".

Волонтер і дослідник Карпат Олександр Матура зафіксував на Чорногірському хребті, в районі Карпатського біосферного заповідника, автівку та невідомих людей, що вичісували граблями ісландський мох, складуючи його у десятки мішків.

— Фото автівки я зробив і виклав у Фейсбук, а до людей спробував підійти (не фотографував бо реакція їх була надто агресивна), поговорити і вияснити чи є в них відповідний дозвіл на таку "господарську діяльність". На що отримав блискавичну й агресивну відповідь і змушений був швидко відступити та йти геть, бо погрози були вагомі: їх було троє, середнього віку (35-45 років) і вони були агресивні, — розповідає Олександр Матура.

Дослідник каже, що вже тричі бачив цей автомобіль з івано-франківськими номерами у різних місцях і спостерігав за браконьєрами, які все ближче просуваються до основи гори Менчул, а це практично район Карпатського біосферного заповідника (КБЗ).

Натомість деякі працівники КБЗ у коментарях, посилаючись на Закони, кажуть, що оскільки на фото не видно геолокації, тож знаходження браконьєрів саме на території заповіднику важко довести.

Закарпатський природоохоронець, експерт з питань екології та охорони довкілля Оксана Станкевич-Волосянчук натомість радить написати заяву про злочин у поліцію. "Номери машини є. Ще можна пробити - кому належить машина. Написати також звернення в держекоінспекцію. А взагалі - я за радикальні дії", - каже експерт.


Ісландський мох (ягель, оленячий мох) застосовується в народній медицині при лікуванні важких захворювань дихальних шляхів. Також у інтернеті пропонують придбати кіло ягелю для озеленення, це коштує 1300 грн.

“На території заповідної зони забороняється будь-яка господарська та інша діяльність, що суперечить цільовому призначенню цієї зони або порушує природний розвиток процесів та явищ і створює загрозу шкідливого впливу на її природні комплекси та об’єкти. У зоні регульованого заповідного режиму забороняється мисливство та рибальство, інша діяльність, що може негативно вплинути на стан природних комплексів і суперечить цільовому призначенню зони”, – йдеться у Положенні про Карпатський біосферний заповідник.



Нагадаємо, що у серпні 2019 року посадовців Карпатського біосферного заповідника викрили на масштабному викраданні лісу. Зокрема самі співробітники заповідної території незаконно нарубали 98 дерев на території КБЗ, чим нанесли шкоду на понад 500 тисяч гривень.

Ще раніше 2-х лісових охоронців-мисливців, які є співробітниками Карпатського біосферного заповідника, упіймали на вбивстві червонокнижного бурого ведмедя та оленя.

***

У 2016 році директора Карпатського біосферного заповідника, заслуженого природоохоронця України Миколу Петровича Рибака затримали на хабарі розміром $1500.

Mukachevo.net
Неділя, 27.10.2019 | 18:22

0 коммент.:

Дописати коментар