01 березня 2020

Закон з охорони лісів в Карпатах діє. В об'єктах природно-заповідного фонду України припиняються рубки головного користування


Володимир Борейко, КЕКЦ

30 жовтня 2020 р Президент України В.Зеленський підписав розроблений Київським еколого-культурним центром Закон «Про внесення змін до деяких Законів України стосовно заборонени суцільних рубок на гірських схилах в ялицево-букових лісах Карпатського регіону» (1). Цим Законом вводилася ще одна дуже важлива природоохоронна норма, що обмежує свавілля лісників в об'єктах природно-заповідного фонду - до відповідних статей Закону «Про природно-заповідний фонд України» вписувався заборона на проведення рубок головного користування в господарських зонах національних парків (НПП), регіональних ландшафтних парків (РЛП), а також в заказниках (3).

На жаль, ці рубки довгий час були дозволені Порядком спеціального використання лісових ресурсів, який був затверджений Кабінетом Міністрів України ще в 2007 р (2).

В результаті створення багатьох заказників, а також ряду НПП і особливо РЛП було практично марним, так як рубки головного користування вирішувалися в господарських зонах РЛП та НПП (де господарських зони нерідко складали до 90% території, наприклад, в Міжріченському РЛП в Чернігівській області), а в заказниках вони проводилися на всій території.

Так, в Ужанському нацпарку Проектом організації території рубки головного користування в 2009-2018 рр. в господарській зоні парку були передбачені в розмірі 2,6 тис. куб. м. деревини (5).

Згідно з даними Мінекоенерго України та Департаментів екології обласних держадміністрацій рубки головного користування були передбачені положеннями про 830 заказниках місцевого значення, 37 заказників загальнодержавного значення, 30 регіональних ландшафтних парках, а також Проектами організації 4 національних парків-Галицького, Шацького, Ужанського і Дермансько-Острозького (4 ). По суті близько 1 тис. Об'єктів ПЗФ частково або повністью, через що проводяться в них рубок головного користування не виконували свою природохоронну роль.

Тому так важливо було припинити ці рубки в об'єктах ПЗФ.

Після виходу Закону України «Про внесення змін до деяки Законів України относительно заборонено суцільніх рубки на гірськіх Схили в ялицево-букових лісах Карпатського регіону» Київський еколого-культурний центр звернувся до Департаменти екології ОДА, облуправління лісового господарства, Мінекоенерго, Держлісагентства України з вимогою привести відповідні положення і проекти організації відповідно до нового Закону. Подібне звернення було розіслано і з боку Мінекоенерго України (4).

Як нам вдалося з'ясувати, в 14 областях положення про заказниках і РЛП вимагають переробки, в 7 областях в заказниках і РЛП рубки головного користування були заборонені раніше. Тому всі 13 обласних Департаментів екології ОДА, за винятком Чернігівського, нам відповіли, що почали роботу по внесенню змін до цих документів. А Департамент екології Черкаської ОДА вже вніс зміни в Положення про 54 заказниках. Галицький, Шацький та Дермансько-Острозький НПП почали процедуру внесення змін до своїх Проекти організації, а Галицький нацпарк навіть видав спеціальний наказ від 4.02.2020 р про заборону рубок головного користування на його території (4).

Зі свого боку КЕКЦ готує позов до суду на Чернігівську облдержадмінстрацію, яка не може змусити свой Департаменту екології, що необхідно вносити зміни в Положення про заказниках і РЛП, що забороняють рубки головного користування, як того вимагає Закон.



ЛІТЕРАТУРА\

1. Закон України «Про внесення змін до деяки Законів України относительно заборонено суцільніх рубки на гірськіх Схили в ялицево-букових лісах Карпатського регіону».

2. Порядок спеціального использование лісовіх ресурсов, Затверджено Кабміном України 23.05.2007 р, Постанова № 761.

3.Закон України «Про природно-заповідний фонд України».

4. Відповідь Мінекоенерго України від 14.02.2020.

5. Проект организации территории Ужанська національного природного парку, охорони, відтворення та рекреаційного использование его природних комплексів и об, єктів

01.03.2020 Рубрики: Боротьба за заповідність , Новини , Врятуємо український ліс

0 коммент.:

Дописати коментар