15 березня 2020

Про перевагу онлайн-торгів та кардинальну зміну механізму реалізації деревини у промислових масштабах - Сергій ГЛАДКИЙ



В Україні загальна площа лісів складає 10 мільйонів гектарів, що становить майже 16% від усієї території держави, при цьому більше 42% лісових ресурсів зосереджені в Карпатах. Для промислових цілей лісові господарства у великих об’ємах заготовляють деревину хвойних і листяних порід – найчастіше це дуб, бук, ялина європейська або сосна звичайна.

Довгий час процес управління вітчизняною лісозаготівельною галуззю потребував значної реорганізації, шо нарешті сталося – з 01 лютого 2020 року придбати необроблену деревину усі бажаючі можуть на відкритих аукціонах Прозорро.Продажі. Про перевагу онлайн-торгів та кардинальну зміну механізму реалізації деревини у промислових масштабах розповідає Сергій Гладкий, директор «Української універсальної біржі».


- Головне питання, яке цікавить власників лісгоспів та їх потенційних покупців – чому саме Прозорро.Продажі? Які переваги надає система електронних аукціонів?

- Головною метою створеного у 2016 р. державного підприємства «Прозорро.Продажі» стало проведення відкритих онлайн-торгів із залученням спеціальних електронних майданчиків. Принципово новий підхід полягає у повній відкритості процесу – спостерігати за ходом аукціону з продажу необробленої деревини в системі ProZorro.Sale можуть усі бажаючі, контролюючи тим самим чесність та неупередженість торгів.

З іншого боку, значна кількість акредитованих майданчиків дозволяє залучити до участі в аукціоні якомога більше покупців та збільшити ціну на товар. Тож завдяки Прозорро.Продажі обсяги реалізації необробленої деревини зростуть в рази, а до торгів, зокрема і через наш майданчик, зможуть долучитися лісозаготівельні підприємства з усієї України.

- Чи готова «Українська універсальна біржа» приймати перших учасників аукціонів з продажу необробленої деревини? Скільки часу було потрібно для вирішення технічних питань?

- Наша компанія вже більше 17-ти років проводить біржові торги, на яких успішно реалізується деревина різних видів. Так, лише за 2019 р. фахівці УУБ продали лісоматеріалів на 70 млн. грн., тож для нас цей напрямок роботи завжди буде пріоритетним.

За весь час існування біржі основні правила аукціонів майже не змінилися – оновлювався лише підхід до їх проведення. В еру стрімкого розвитку цифрових технологій часи, коли переможця оголошували гучним «ударом молотка», відійшли у минуле. «Українська універсальна біржа» однією з перших почала проводити класичні торги в електронному форматі, при цьому ми успішно застосували власне програмне забезпечення. Наші фахівці радилися і дискутували з метою створити спільний простір та встановити єдині правила для електронних аукціонів, які б задовольняли усіх учасників ринку.

Ми також активно готувалися до можливого продажу лісу на онлайн-торгах Прозорро.Продажі. За шість місяців до запуску проекту активно обговорювали саму модель, проводили спільні зустрічі і наради, де жваво доводили доцільність тих чи інших змін, інструментів, які на сьогоднішній день вже використовуються в системі. УУБ давно являється невід’ємною складовою цього ринку, тож ми цілком готові. В зв’язку із забороною укладати прямі договори на сьогоднішній день 25% заготовленої деревини лісгоспи повинні виставляти на аукціони Прозорро.Продажі, решта продається через електронні торги в системі ДП «ЛІАЦ». Звісно, деякий час на адаптацію знадобиться покупцям і продавцям, але так чи інакше всі питання будуть вирішені.

- Які лісгоспи в даний момент активно співпрацюють з «Українською універсальною біржою»?

Завдяки великому досвіду проведення торгів з продажу необробленої деревини з нами співпрацюють лісозаготівельні підприємства з різних куточків України. Серед постійних клієнтів УУБ – Гадяцьке, Лубенське, Миргородське, Новосанжарське та Полтавське лісові господарства. Саме вони є власниками найбільших лотів, які щокварталу продаються на нашій біржі.

- Які сорти деревини користуються популярністю серед покупців?

- Стабільно великий попит ми спостерігаємо під час продажу деревини твердолистяних порід, особливо це стосується дубу класу А. За подібні лоти завжди точиться запекла боротьба, а стартова ціна 1 куб. м зазвичай збільшується в кілька разів. Так, у ІІ кварталі 2019 р. під час продажу лісу-кругляку від Полтавського лісового господарства на аукціоні було зроблено аж 47 кроків – в результаті початкова вартість лоту зросла майже на 50%.

- Які аукціони в цій галузі є найбільш актуальними?

- Попит та той чи інший сорт необробленої деревини залежить від сезону, погоди, умов поставки, а також ціни і кон’юнктури ринку. Наприклад, найнижчу активність покупці проявляють влітку і це не дивно, адже у розпалі сезон відпусток. А ось із настанням осені діяльність лісозаготівельних компаній значно активізується.

Подібний висновок можна зробити, переглянувши результати роботи біржі за минулий рік. Лише за перші два квартали деревообробні підприємства продали лісоматеріалів на 60 млн. грн., однак в літній сезон продажі значно зменшилися і лише в кінці року торги знову набрали обертів. В той же час хочу відмітити, шо необроблена деревина на торгах стабільно користується попитом – зазвичай на один лот роблять ставки не менше 10 учасників.

- А якою була рекордна кількість учасників, що реєструвалися на один аукціон?

- Декілька років тому при організації планових щоквартальних торгів для Полтавського обласного управління лісового і мисливського господарства ми розраховували максимум на 150 учасників, однак в результаті було зареєстровано 182 потенційних покупця. На аукціон виставляли більше тисячі лотів, що спричинило шалений ажіотаж. Однак команда «Української універсальної біржі» спрацювала дуже оперативно і провела торги за якісь 3-4 години.

- У зв’язку з переведенням аукціонів з необробленої деревини на Прозорро.Продажі чи вплине збільшення кількості клієнтів на роботу вашого майданчика?

- Ми на 100% готові до нових умов роботи, адже «Українська універсальна біржа» вже давно співпрацює з ProZorro. Ми маємо дуже досвідчених та кваліфікованих спеціалістів, які відповідально ставляться до своїх обов’язків. Майданчик sale.uub.com.ua користується найсучаснішим технічним забезпеченням, ми з радістю надамо повний супровід клієнтам, які хочуть брати участь в аукціонах з продажу необробленої деревини на Прозорро.Продажі.

Олена Оніщенко

0 коммент.:

Дописати коментар