23 березня 2020

Порахуємо слоненят у лісах Черкащини?

Якщо в Черкасах хтось і вміє дивувати, так це обласне управління лісового та мисливського господарства. Сьогодні лісівники оприлюднили дані по чисельності диких звірів у черкаських лісах.

Незважаючи на те, що в кожному лісі мисливців – ледь не більше, ніж дерев, кількість диких тварин на Черкащині …щороку зростає.



2020 року лосів в черкаських лісах стало більше на 7 особин – 92, благородних оленів побільшало на 3 особини – 142.

Єдине, що викликає тривогу – зменшення популяції зайців. Їхня кількість скоротилася на 231 вухасту голову – до 38 693-х.

Саме точність підрахунку викликала у Провінції обґрунтовані підозри. Бо, наприклад, з обліком людей на певній території все більше-менш зрозуміло. Наприклад, завтра змінюю місце проживання й роботи, переїжджаючи в Одесу. Одночасно з фізичним переміщенням змінюються:

- місце проживання;
- місце реєстрації;
- місце роботи;
- магазини, де купляються продукти й речі;
- спортивні клуби;
- ресторани та кафе…

Тобто, об’єктивних даних, які підтверджують переміщення людини по території України, - більш ніж достатньо.

А як підтвердити, що один з 38 тисяч 693 зайців – черкащанин, а не киянин? Бо зранку косий бігає в лісах біля Трахтемирова на Канівщині, а увечері – тікає від вовка під київським Ржищівим?

Як бути з дикими кабанами, які регулярно знаходяться в стані міграції, і за добу долають до 60-ти кілометрів? У понеділок кабаняча родина гасає біля Сміли, а вже у вівторок – під Александрією на Кіровоградщині.

Почуття малої батьківщини у кабанів, лисиць та вовків не розвинуте, в адміністративному устрої країни вони не розбираються, документів при собі не мають…
Як же їх можна обрахувати з точністю до одиниць?

А ніяк не можна, бо всі ці цифри – надзвичайно умовні, для начальства.

У Черкаській області – 54 лісокористувача. Кожен проводить облік чисельності диких тварин за затвердженою методикою. Обраховується приблизно 30 % площі. Наприклад, господарство має 20 тисяч гектарів лісу. Досліджують близько 30 % цієї території – орієнтовно 6 тисяч гектарів.

Нарахували на цих 6 гектарах 25 зайців. Помножують результат на 3. Виходить у середньому, що на їхній території бігають приблизно 75 зайців.

А, знаючи життя не по статистичних даних і відомчих звітах, повірити в те, що на території всіх 54 суб’єктів лісокористування Черкащини тверезі й сумлінні працівники з олівцем за вухом обійшли потрібну територію ногами та ретельно порахувала усіх, що зустрілися, кабанів, оленів та косуль – майже неможливо.


Як неможливо порахувати птахів у небі та всю рибу в Дніпрі. Поки що.

А оскільки оприлюднені дані робляться дуже приблизно, і по ним, зокрема, також оцінюється ефективність роботи лісівників, екологів та чиновників, то й щороку кількість тварин у лісах Черкащини помаленьку зростає. Ну, дуже помаленьку. Щоб було видно: робота на вказаному напрямку ведеться!

А нам усім слід розуміти цей підрахунок просто: на початок 2020 року в лісах Черкаської області олені, кабани, козулі й зайці ще попадалися…


***


У лісах Черкащини завершено підрахунок парнокопитних та хутрових тварин

За інформацією обласного управління лісового та мисливського господарства, протягом січня-лютого у лісах Черкащини тривав облік чисельності диких парнокопитних та хутрових мисливських тварин, який є обов’язковим для усіх користувачів мисливських угідь. Такий щорічний облік здійснюється з метою об’єктивного контролю за використанням і відтворенням мисливських тварин на території області. Здійснювалася таксація за участю працівників державних лісових господарств та Черкаського обласного управління лісового та мисливського господарства.

За словами завідувача сектору мисливського господарства обласного управління Володимира Рибалки, кількість диких мисливських тварин в лісах Черкащини знаходиться в межах оптимальної чисельності, а по окремих мисливських угіддях і перевищує оптимальний рівень. Це свідчить про забезпечення раціонального та невиснажливого використання дикої фауни.


Щорічна таксація протягом останнього десятиріччя свідчить, що загалом на Черкащині фіксується позитивна динаміка щодо збільшення чисельності диких тварин в мисливських угіддях. Так, приміром, якщо у 2007 році кількість копитних диких тварин становила 7,6 тис., то у 2020 році їх кількість зросла до 9,9 тис; у 2007 кількість диких хутрових тварин складала 37 тис, то у 2019 р. – 54 тис.

0 коммент.:

Дописати коментар