20 березня 2020

В очікуванні лісника



Галузь знову готується до реформ.

Влада збирається переглянути стратегію розвитку лісового комплексу. Наприклад, повертається державна лісова охорона. Про це повідомила заступник голови уряду РФ Вікторія Абрамченко на нараді, присвяченій розвитку лісового комплексу. А прем'єр-міністр Михайло Мішустін заявив: «Галузь пора повернути в легальне поле».

Наламали дров

У сфері лісокористування нормативно-правові питання регулюються Лісовим кодексом. Його нова редакція, прийнята в 2006 році, багато разів піддавалася різкій критиці з боку експертів і фахівців за те, що переклала всі лісогосподарські і протипожежні функції на регіони і орендарів. У регіонів же немає коштів, а у орендарів - бажання займатися цією діяльністю. Була зруйнована існувала до того система, лісгоспи практично перестали існувати.

Наведемо лише один факт: з 83 тисяч співробітників держлісохорони було залишено 680 лісових інспекторів. Мабуть, напівкримінальний бізнес «чорних лісорубів», нещадно вирубують тайгу, а також палахкотять з року в рік на мільйонах гектарів пожежі змусили федеральна влада задуматися. Настав час повернути в ліс господаря. Адже надії на орендарів-інвесторів зазнали краху, глибока переробка деревини до сих пір не пріоритет їх діяльності. Поки ми можемо «пишатися» лише тим, що Росія - лідер з експорту круглого лісу (15 відсотків світового ринку).

Чорних лісорубів видно з космосу

Для Башкирії проблеми лісової галузі мають особливе значення. Близько 40 відсотків території республіки покрито лісами. Як же ми розпоряджаємося цим багатством? У минулому році в Караідельском районі відбувся лісової форум, де відкрито обговорювали проблеми, що накопичилися. Які зміни відбулися з тих пір? Їх чимало, але почнемо з використання нових технологій. У 2019 дистанційним космічним моніторингом було охоплено сім лісництв на загальній площі 1,5 млн гектарів - майже 30 відсотків башкирських лісів.

- Ефект від космомоніторінга є - з 98 випадків незаконної вирубки, виявлених системою, 79 підтвердилися, - зазначив міністр лісового господарства Марат Шарафутдинов на колегії відомства. - В цьому році моніторимо вже 10 лісництв на площі 2,1 млн гектарів (майже 40 відсотків).

Мінлісгосп регіону самостійно визначає територію спостереження, вибираючи ділянки з найбільш інтенсивної лесозаготовкой і райони з криміногенною, з точки зору незаконної вирубки, обстановкою. В результаті кількість таких вирубок за рік зменшилася на чверть.

Наша газета вже писала, що за допомогою космічного моніторингу лісів було встановлено навіть кількість всіх дерев на Землі - близько 3,5 трильйона. Ось до чого дійшов прогрес! Зараз через смартфон можна перевірити, чи законно рубають ліс.

Останнім часом активно закуповується нова техніка, що не спостерігалося добрих два десятки років. За підтримки уряду РБ і у відповідності зі стратегією розвитку лісопромислового комплексу на виділені кошти - це 320 млн рублів за минулий рік - придбано 58 одиниць лісовозної і лісозаготівельної техніки, а також 98 одиниць обладнання. У башкирських лісах з'явилися харвестери-форвардери - лісові «комбайни», які легко замінюють півсотні лісників з бензопилами. В результаті оновлення техніки збільшуються виробництво, надходження від лісового фонду.

У 2019 року в консолідований бюджет РФ і РБ направлено близько 580 млн рублів (532 млн рублів в 2018 році). З них 76 відсотків припадає на продаж деревини, 13 - це рекреаційна діяльність - організація відпочинку, туризму, фізкультурно-оздоровчі та спортивні заходи. За оцінкою експертів, лісовому відомству в найближчі роки цілком під силу суттєво збільшити надходження. Адже частка лісової промисловості в загальній структурі економіки Башкортостану становить один-два відсотки. Це мізерна сума для нашого краю.

Що стосується заготівлі деревини, щорічний максимально допустимий обсяг рубки також збільшився на 700 тис. Кубометрів, розрахункова лісосіка досягла 10,3 млн кубометрів. Збільшення пов'язане з проведенням лісовпорядкування в 2019 році в Караідельском і Туймазінському лісництвах. Розрахункова лісосіка в минулому році освоєна на 28,7 відсотка від допустимого обсягу рубки (в 2018 році - 30,5 відсотка). Якщо враховувати, що в наших лісах з кожним роком збільшується кількість перестійних дерев, то необхідно в рази збільшити заготівлю і вивезення деревини.

Хто ж вирубує наш ліс? Половина обсягу заготівлі доводиться на орендарів, чверть відпускається населенню, 15 відсотків припадає на частку підприємців, які виграли тендер на аукціонах. Сумно, але факт: незважаючи на те, що у орендарів в користуванні знаходиться третина розрахункової лісосіки - 3,3 млн кубометрів, освоюється ними навіть не половина, а 45 відсотків, і то в основному цінна хвойна деревина. Міністерство лісового господарства в минулому році розірвало 24 договору з недобросовісними орендарями, але залишилося ще багато роботи по залученню лісів в господарський оборот.

Де взяти зруб для будинку?

На лісовому форумі в Караідельском районі було сказано, що однією з наболілих проблем є довгі черги на деревину для будівництва житла, хтось чекає і по сім-вісім років. Через рік ситуація особливо не змінилася. У Зауралля, де найбільші черги, громадянам потрібні хвойні породи, але величезні лісові масиви в основному знаходяться в руках орендарів, які розлучаються з цими ділянками дуже неохоче. У минулому році населенню надали 721 тис. Кубометрів, 45 відсотків з яких - для будівництва житла. Міністр Марат Шарафутдинов вважає, що ця цифра буде збільшуватися в зв'язку з прийняттям рішення на рівні уряду РФ про введення з нинішнього року сільській іпотеки.

Вирубав одне дерево - посади інше

Башкортостан - лідер в Приволзькому федеральному окрузі по посадці лісу. У 2019 лісовідновлювальні заходи проведені на площі 14,9 тис. Гектарів - це 110 відсотків до плану, в тому числі штучне лісовідновлення - на площі 7,3 тис. Гектарів. Головний упор робиться тепер на приживлюваність. З огляду на ситуацію, що склалася, в цьому році лісгоспам збільшили фінансування по госзаданіе на догляд за лісовими культурами в 3,5 рази.

За федеральним проекту «Збереження лісів» поставлено завдання - до 2024 року повинні відновлювати кожен вирубаний гектар лісу. Поки ж вирубується більше. На минулому днями з'їзді бджолярів республіки практично кожен виступаючий з болем говорив про варварське знищення липи. Для виробництва заводу «Кроношпан» необхідна велика кількість сировини, якого в наших перестійних лісах вистачає. Але лісозаготівельникам вигідна суцільна рубка, ось і йде під сокиру основний медонос регіону. На з'їзді бджолярі з цифрами в руках доводили: будь-яка ділова деревина після глибокої переробки дасть не більше 25 тис. Рублів доходу, а від однієї липи протягом півсотні років можна отримати меду на суму близько 700 тис. Рублів! Чи не буде її, не стане нашого бренду - башкирського меду.

Ось поле діяльності для депутатів Державної Думи РФ від республіки, активних громадських діячів. Адже відомо, що половина всієї липи країни росте на території Башкортостану, це наше національне надбання, яке потрібно берегти всіма доступними засобами. Але практично весь ліс відноситься до федеральної власності, представники інших регіонів навряд чи до кінця розуміють цю проблему. Бджолярі сподіваються, що новий Лісовий кодекс дасть більше повноважень регіонам, а республіканським владі вдасться знайти такі рішення, які задовольнять і лісопромисловців, і бджолярів, і екологів.

Останні рік-два в лісовому господарстві відбувається багато позитивних змін: реально запрацювали федеральні проекти, закуповується нова техніка, а регіональне лісове відомство по багатьом основним показникам в числі лідерів в ПФО. Але проблем теж предостатньо. Багато з них можна буде вирішити, коли в ліс повернеться господар, озброєний сучасними технологіями і наділений достатніми повноваженнями. І тоді хоча б частиною свого лісу ми зможемо розпоряджатися самі.

Автор: Марат Амін


0 коммент.:

Дописати коментар