21 липня 2016

Тут ростуть сосни, привезені звідусіль


ЦІКАВИНКА. У Шацькому районі Волині росте незвичайний сосновий бір. Унікальність його в тому, що тут компактно ростуть дерева різних географічних походжень із 40 районів та 48 підрайонів ареалу цього виду хвойних рослини території колишнього Радянського Союзу. Лісничий Ростанського лісництва ДП «Шацьке навчально-дослідне лісове господарство» Сергій Лагодич розповів, що наприкінці 70-х минулого століття поблизу села Кам’янка висадили однорічні сіянці сосни звичайної із 63 областей України, Росії та Прибалтійських країн. Тепер поряд із зеленою красунею, скажімо, з Рівненської області тут може рости її «сестра» з Латвії чи Калмикії.

У 1994 році задля збереження високопродуктивного насадження йому надали статус лісового заказника з назвою «Ростанський». Утім, у народі цю територію частіше іменують «Географічні культури». Садівничий Олександр Яковініч, який свого часу працював лісником і створював цей унікальний бір, і досі зберігає зошити зі схемами посадки як реліквію.

— Була тоді в мене бригада лісокультурниць із 15 жінок. Робили все вручну. Біля кожного рядка встановлювали таблички з інформацією про дерева. Всі культури прижилися, окрім сосни кримської. Не знаю, чи клімат не сприяв, чи інші чинники, — пригадав чоловік. За словами співрозмовника, найбільша проблема цього насадження корінна губка — шкідник, що вражає корінну систему дерева. Однак з нею борються і з оптимізмом говорять про найближчі перспективи, бо у планах лісівників створити поряд насадження сосни звичайної, яка росте у європейських країнах.

Ольга БУЛКОВСЬКА, «Урядовий кур’єр»
Урядовий кур'єр, п'ятниця 22 липня 2016 року, № 136 (5756), стор. 6

0 коммент.:

Дописати коментар