25 липня 2016

Діалог можливий


ПІСЛЯ ВИСТУПУ «УК». У Держлісгоспі готові повернутися до обговорення проблеми рожнівського кладовища

Інна МИКОЛАЄНКО // для «Урядового кур'єра»

У матеріалі «Останньої дороги немає?» («Урядовий кур'єр» від 9 червня 2016 р.) ми розповідали про те, що в селі Рожни Броварського району на Київщині гостро постала проблема облаштування сільського кладовища, адже можливості нинішнього майже вичерпані. Ділянку (5 гектарів) для нового сільського цвинтаря завчасно передбачили в генеральному плані села. Однак нині вона перебуває у віданні Київського обласного та по м. Києву управління лісового та мисливського господарства. І тепер сільрада не може виконати генеральний план, ділянка заростає чагарником, а соціальна напруга в селі через те, що можуть виникнути проблеми з похованнями, зростає. Сільські голови Рожнів не раз зверталися і до керівництва лісгоспу, і до Броварської райдержадміністрації, і до Київської ОДА, однак... «Зазвичай отримуємо відписки, що це питання потрібно вирішувати на місцевому рівні. Та якби у нас була підходяща ділянка, то ми б давно його вирішили!» — зауважує сільський голова Володимир Кабиш.

Після публікації матеріалу «Останньої дороги немає?», який «Урядовий кур’єр» позиціонував як запит до відповідних структур, ми отримали відповідь із Київського обласного та по м. Києву управління лісового та мисливського господарства за підписом начальника управління Валерія Цибулька. У листі зокрема зазначається:

«У відповідності до п. 5 ст. 27 Лісового кодексу України (ЛК) та пунктів 2 та 9 статті 149 Земельного кодексу України (далі ЗК) вилучення земельних ділянок проводиться за згодою землекористувачів на підставі рішень Кабінету Міністрів України.(...) КМУ передає у власність, надає у постійне користування земельні ділянки, що перебувають у державній власності. Згідно статті 57 ЛК зміна цільового призначення земельних лісових ділянок з метою їх використання в цілях, не пов’язаних з веденням лісового господарства, проводиться органами виконавчої влади або органами місцевого самоврядування(...). У відповідності до постанови КМУ №284 від 19.04.1993 р. та внесених змін і доповнень постановою КМУ №21 від 14.01.2014 р. «Про порядок визначення та відшкодування збитків власникам землі та землекористувачам» передбачається відшкодування збитків лісогосподарського виробництва за вилучені землі лісогосподарського призначення(...).

У відповідності до розпорядження Кабінету Міністрів України №610-р від 10.04.2008 р. із змінами зазначено, що з метою недопущення фактів порушення інтересів держави і суспільства під час відчуження та зміни цільового призначення земельних лісових ділянок зупинити прийняття рішень про надання згоди на вилучення ділянок, їх передачу у власність та в оренду зі зміною цільового призначення, крім випадків, коли за умови обґрунтування неможливості реалізації альтернативних варіантів вирішення питання ділянки вилучаються і передаються у постійне користування та/або в оренду. Враховуючи вищеви-кладене, Управління готове повернутися до розгляду зазначеного питання щодо вилучення земельної ділянки за умови надходження відповідного акта Кабінету Міністрів України».

Як випливає з листа, у лісгоспі готові до діалогу, отже, ситуація не безнадійна і залежить тільки від документального оформлення. На нього жителі Рожнів дуже сподіваються, адже облаштування гідного місця спочинку селян — справа не другорядна. Люди сподіваються, що їхню наболілу проблему розв’яжуть раніше, ніж на сільському цвинтарі не залишиться жодного місця для поховання.

Урядовий кур'єр, вівторок 26 липня 2016 року, № 138 (5758), стор. 6

0 коммент.:

Дописати коментар