26 липня 2016

Дрони летять в поля


Безпілотники в Росії будуть обстежувати сільськогосподарські території

Скоро російським аграріям доведеться вчитися управляти безпілотними літальними апаратами.

Російські експерти підготували проект з розвитку технологій дистанційного зондування Землі. Йдеться в тому числі про безпілотники, які здатні за один політ виконати мультиспектрального зйомку до 3000 га посівів.

Головне завдання технології, проект застосування якої схвалений експертною групою Агентства стратегічних ініціатив, - підвищити якість та доступність високодетальних карт, фотопланів місцевості, моделей рельєфу, 3D-моделей місцевості та окремих об'єктів.

За допомогою безпілотників вже проведені наймасштабніші в Росії роботи вишукування на трасі "шовковий шлях" протяжністю понад 2000 кілометрів, а також створена детальна 3D-модель міста Томська площею 320 квадратних кілометрів.

У всьому світі дрони вже активно використовують в сільському господарстві. За результатами недавнього аналізу аналітиків PwC загальна вартість систем із застосуванням дронів в різних галузях становить понад 127 мільярдів доларів.



У США нещодавно з'явився проект, який розробляє спеціальні безпілотники для посадки лісів. Вони будуть шукати відповідне місце для засіву. Для цього створюється об'ємна карта місцевості, по якій дрони координують свої дії. Після виявлення підходящої місцевості безпілотники повертаються вже з насінням на борту. Дронь оснастять спеціальними гарматами, щоб з їх допомогою занурити насіння якомога глибше. Швидкість пострілу складе 100 метрів в секунду.

За заявою творців, дрони можуть садити насіння в кілька разів швидше людей. Один безпілотник може засіяти 10 квадратних кілометрів лісу насінням майже за три години. Людині знадобиться витратити цілу добу на цю роботу. Нова технологія посіву знижує вартість посадки на 85 відсотків. Лісозаготівельні компанії і так страждають від нестачі кадрів, а безпілотники можуть працювати майже цілодобово.

А в сільському господарстві Японії так звані агродрони використовують для поливу полів, внесення добрив і посіву. Дронь, оснащені спеціальними датчиками, можуть визначати, які ділянки полів висихають або потребують обробки. Крім цього, коли урожай зростає, за допомогою дронів можна розрахувати щільність і якість врожаю.

За статистикою, в 2012-2013 роках на полях Японії працювали вже близько 3000 агродронов, правда, більшість з них були бензинові і дизельні. Сучасні апарати літають на батареях.

На думку експертів, радіокеровані безпілотники можна було б використовувати і для контролю за віддаленими пасовищами, водоймами і луками для охорони, взяття проб і пошуку загублених тварин.



"Однак замінити людей тут навряд чи вийде: дрон не зможе зібрати урожай, перегнати стадо, переорати або прополоти грядку. До того ж треба навчити аграріїв і тваринників управляти безпілотними апаратами і програмувати їх для конкретних завдань, - міркує експерт незалежного центру" Громадська Дума " Антон Сонічев. - Для підвищення ефективності сільськогосподарської діяльності важливо ще й те, у скільки коштуватимуть придбання і експлуатація дрона, наскільки можливо технічно застосовувати його в умовах дощів з грозами, сильних вітрів і низьких температур ". Іншими словами, якщо дрон буде дешевше і продуктивніше міні-трактора або мотоблока, то це можна буде вважати успіхом для виробників і користувачів.

Головна проблема сільського господарства - тип і якість одержуваних даних. Для вирішення цієї проблеми індустрії належить створити більш просунуті датчики і камери, а також розробити високоавтоматизовані дрони, які потребують мінімальної підготовки.
https://rg.ru/2016/07/26/kak-ispolzuiutsia-bespilotniki-v-selskom-hoziajstve.html

0 коммент.:

Дописати коментар