25 липня 2016

Бершадським лісівникам допомагають космічні супутники



Один із найважливіших документів – планово-картографічні матеріали. Для визначення площі лісових ділянок чи для прокладання траси лісової дороги за допомогою спеціальних приладів проводиться бусольна чи теодолітна зйомка, робляться візирні ходи, виставляються пікети, прорубуються технологічні коридори – візири різної ширини.

У складі бригади для виконання необхідних операцій має працювати як мінімум три спеціалісти та один-двоє робітників. Вся технологічна операція трудомістка, забирає багато часу. Врахуймо те, що вимірюється площа лісового масиву, де прямих ліній багато не проведеш, тому пряма видимість для роботи забезпечується прорубкою візирів. Вимоги до планово-картографічних матеріалів дуже жорсткі. Так, при перевищенні ширини лісосіки навіть на 1 метр вся лісосіка вважається зрубаною з порушенням, а відтак нараховуються дуже великі штрафні фінансові санкції.

Лісівникам ДП «Бершадський лісгосп» Вінницького обласного управління лісового та мисливського господарства в цій відповідальній справі допомагає використання космічної навігації за сигналами супутників. Підприємство придбало сучасну (недешеву!) систему GPS-знімання контурів ділянок та побудови планів, яка складається із антени-приймача та програми для обробки отриманих даних.

На червневій виїзній колегії Вінницького ОУЛМГ спеціалісти держлісгоспу продемонстрували високу ефективність роботи системи.

Директор держпідприємства Микола Краснєєв розповідає: «До початку зйомки лісничий визначає вершини кутів ділянки, встановлюються діляночні стовпи. Для зйомки ділянок ми використовуємо програму STONEX GeoGis. Після завантаження програми підключаємося до супутників, створюємо новий файл, робимо підкладку електронної карти підприємства і починаємо працювати. Точність визначення місця розташування чи довжини лінії визначається приладом до 1 см. Час роботи на 1 точці – від 2 до 20 хвилин. Середній час зйомки контурів ділянки – 1 година. Така сучасна технологія не потребує прорубування візирів та заміру відстаней. Задіяні лише майстер по відводу та майстер лісу, який позначає візир. Лінії візиру виносяться на місцевості після завершення зйомки контура цим же приладом із точністю до 1 см, із подальшим прорубуванням візиру. На нашому підприємстві виконує цю роботу один працівник.

Головний лісничий держлісгоспу Володимир Сташенко дав характеристику системи: «STONEX S7-S це GPS приймач (L1, GPS, SBAS), створений для швидкого і точного збору даних від супутників та базових геодезичних станцій, а також ефективного виносу точок в натуру. Може поставлятися разом із програмним забезпеченням GeoGis, створеним STONEX®Europe. Цей прилад – компактний, ергономічний приймач, що має невеликі розміри і вагу. Використовує потужний процесор Marvell Xscale PXA-310 806MHz і Windows Mobile 6.5. Для підвищення продуктивності і збереження даних у приймачі є SD-карта на додаток до вже наявної внутрішньої пам’яті об’ємом 4GB.

S7-S має інтегрований GSM/GPRS модем, який забезпечує швидке та ефективне Інтернет-з’єднання, а також використовує Wi-Fi і Bluetooth – технологію для передачі даних на великі відстані.

Прилад – водонепроникний, витримує температуру від -30 до +70 градусів. Має вбудовану антену для прийому сигналу супутника. Але для кращого прийому сигналу ми використовуємо додаткову супутникову антену. Час роботи з приладом без підзарядки – 6 годин».
За лічені хвилини роботи лісівники отримали роздруковані плани лісової ділянки. Оперативність і точність вражає.

Прес-служба Вінницького ОУЛМГ

0 коммент.:

Дописати коментар