23 липня 2016

Урожай-2016: Зберемо швидко і без втрат

Стартували жнива в цьому році практично у ті ж календарні строки, що і торік, і ведуться вже практично у всіх господарствах. Одними з перших вивели техніку на поля механізатори Чернятки, Маньківки, Усті, ПрАТ «Зернопродукт МХП».

Найперше варто відзначити, що на відміну від попередніх років початок жнивного комплексу робіт був дружним.
Не відпускає нива…Сьогодні на полях
Сприяло цьому те, що озимий ячмінь, який уже обмолочено на 90 відсотках площ, дозрів майже одночасно у всіх господарствах. На день виходу цього номера газети середня його урожайність, за попередніми даними, становить 45 центнерів з гектара.

До обмолоту ріпаку і озимої пшениці у господарствах, як і зазвичай, приступають по мірі їх дозрівання.

Техніку підготовлено повністю, за розрахунками спеціалістів пально-мастильних матеріалів вистачить.



Прогнозована площа ранньої групи зернових, що підлягають до збирання, становить по району 34090 га, ріпаку – 3780 га. По сільськогосподарських підприємствах, відповідно, 26087 і 3737 га.

У жнивах братимуть участь 205 зернозбиральних комбайнів, у тому числі 134 у сільськогосподарських підприємствах. Навантаження на один комбайн становить 166 га, по сільськогосподарських підприємствах – 194 га.

Денна продуктивність комбайнового парку по району становить 3127 га, а це означає, що є можливість за сприятливих погодних умов справитися із збиранням урожаю за 11 днів.

На випадок, якщо доведеться сушити зерно, у господарствах напоготові 28 зерносушарок з добовою продуктивністю 4130 тонн і 4 зерносушарки на хлібоприймальному пункті, потужністю 5264 тонни.

З метою запобігання випадків виробничого травматизму та забезпечення вимог з охорони праці під час виконання робіт, розпорядженням голови райдержадміністрації утворено оперативну групу по контролю за безпечним виконанням сільгосппідприємствами різних форм власності комплексу польових робіт та створено штаб по організації збирання урожаю.




А щоб запобігти виникненню пожеж, управлінням АПР райдержадміністрації надіслано керівникам сільгосппідприємств комплексний план дій щодо захисту угідь і лісів під час збирання урожаю. Розроблено та доведено до керівників рекомендації з пожежної безпеки під час збирання та переробки зерна.

Уже зараз можна зробити висновок, що в цілому у всіх господарствах до жнив підійшли з усією відповідальністю. А це вселяє надію, що врожай зберемо швидко і без втрат.

0 коммент.:

Дописати коментар