31 березня 2017

Чим далі в ліс, тим менше дерев: на Вінниччині контролювати вирубку насаджень можна буде онлайн


Допомогти вирішити проблему вирубки лісів вирішила команда фахівців із різних куточків України та розробила стартап – eлектронний інструмент візуалізації даних про використання земель Znaideno. Впроваджувати його почнуть у Вінницькій області.

Розробники проекту – київська команда, але в проекті задіяні люди з різних регіонів, в тому числі і з Вінниці. У нас вже є наукове підґрунтя для цього проекту, велика кількість пророблених даних. Ми займаємося цим не перший рік. Ці люди, які працюють з нами, знають не на теорії, що таке 3D-геодезія, ортофотоплан, високоточні супутникові дані чи векторизація полів. І тому вирішили, що можемо допомогти громаді контролювати ситуацію із використанням земель не лише у питанні вирубки лісів, а й, до прикладу, спростити роботу аграріїв щоб наглядати за посівами. Всі ці речі моніторяться за допомогою супутникових знімків, – розповів журналісту VежА проектний менеджер Znaideno Вадим Остапенко.



За його словами, почати тестувати роботу інструменту плаують на прикладі семи селищних рад Немирівського району.
Як був замислений проект Znaideno? Коли почалася його реалізація?

Під час своєї професійної діяльності нам доводилось опрацьовувати колосальні об’єми геопросторової інформації. Аналізуючи дані, неможливо було не помітити неймовірні зменшення біомаси лісу. Досліджуючи стан рослин, оцінюючи культури на полях, почали помічати порушення земельних меж, оранку балок, пасовищ та багато інших негативних змін земного покриву. Ми використовували отримані дані в наукових працях, своїх блогах, але не могли знайти практичного застосування. Акумулятором наших зусиль стала програма EGAP Challenge Vinnytsia, ми вирішили презентувати свій проект в розрізі системи моніторингу стану природних ресурсів. Пройшовши перший етап в кінці грудня ми приступили до активних дій.

Хто може користуватися цим інструментом та яка його фінансова складова?

– Проект спрямований на створення інструменту громадського, журналістського та державного контролю за станом природних надбань України. Наша мета зберегти природні ресурси та допомагати карати винних. Також велику увагу ми приділяємо проблемі боротьби з корупцією. На даний момент основне фінансування ми отримуємо з програми EGAP, активно шукаємо можливих спонсорів. Ми не продаємо проект, але просто шукаємо фінансової підтримки.




Подібний проект буде цікавий членам новоутворених місцевих громад, відповідним контролюючим органам, журналістам та активістам профільних громадських організацій. Зацікавленим категоріям буде наданий доступ, але при умові їх активної участі в житті проекту. Ми зацікавлені в продуктивній співпраці в боротьбі з правопорушниками, браконьєрами та корупціонерами. Завжди раді співпрацювати, та вести конструктивні діалоги.
Чому розпочато саме із Немирівського району та які подальші плани проекту?

– Ми розпочали з Немирівського району, тому що мер міста, місцевий землевпорядник проявили неабияку зацікавленість і лояльність до проекту та всіляко сприяють нашій діяльності. Ми просто не могли відмовити! Плани у нас дійсно досить масштабні – плануємо запустити пілотні проекти ще в декількох областях України. У найближчому часі ми плануємо допомогти проекту отримати дані, необхідні для розвитку сервісу, від місцевої ради, а також дані від Міністерство аграрної політики та продовольства України.



За словами Вадима Остапенка, наприкінці квітня на базі центру інновацій та підприємництва iHUB Vinnytsia відбудеться презентація перших результатів Znaideno. Результатом роботи може стати участь у фіналі проекту EGAP Challenge. Тим проектам, які пройдуть київський етап, нададуть фінансову та матеріально-технічну підтримку для впровадження своїх ідей. Переможці отримують 50-250 тисяч гривень призових на подальший розвиток своїх стартапів. Загальний призовий фонд проекту – 2 мільйони гривень на всі ідеї.

EGAP Challenge є спільною ініціативою Державного агентства з питань електронного урядування, Фонду Східна Європа, Фонду Innovabridge та інших партнерів у рамках реалізації програми EGAP. Фінансується Швейцарською конфедерацією та реалізується за підтримки Прем’єр-міністра України. Проект спрямований на розробку та впровадження інноваційних сервісів у сфері електронної демократії: від сервісів для громадян та бізнесу до засобів протидії корупції та підвищення прозорості органів влади.
Фото зі сторінки Znaideno у Фейсбук
Віталія Мазур, 30 Березня 2017

0 коммент.:

Дописати коментар