01 червня 2017

Російські сайти переймаються проблемою охорони українських дендропарків та ботанічних садів

Проблеми охорони дендропарків та ботанічних садів

В.Є. Борейко, А.С. Головін, А.О. Паламарчук, А.С. Силич, П.П. Швидун, А.А. Яровий

а) Заповідні зони в дендропарках і ботанічних садах

Згідно ст. 31, 34 Закону України «Про природно-заповідний фонд України», в ботанічних садах і дендрологічних парках можуть виділятися заповідні зони. Однак на практиці керівництво ботанічних садів і дендрологічних парків не бажає створювати заповідні зони. Згідно з анкетуванням, проведеним нами серед 39 ботанічних садів і дендрологічних парків України, заповідну зону має тільки дендропарк «Софіївка». Разом з тим в деяких дендропарках, наприклад, в «Олександрії», є ділянки дикої природи (в «Олександрії» є добре збережена дубовий гай), які могли б мати заповідний статус, а також є служба охорони парку, і паркан, які б могли підтримувати заповідний статус на практиці.

На жаль, зараз в дубовому гаю проводяться санітарні рубки, як і в окультуреній частини дендропарку «Олександрія», що негативно впливає на охорону біорізноманіття.

В Україні є 29 ботанічних садів та 57 дендропарків, більшість з яких місцевого значення, не мають штати обслуговуючого персоналу і не є землекористувачами. Тому створити в них заповідні зони і підтримувати заповідний режим - не завжди реально.

Однак ботанічні сади та дендропарки загальнодержавного значення такої штат мають і є господарями своєї території - тому створення в них заповідних зон і підтримання там суворого заповідного режиму - справа цілком реальна.

б) Портрет дендропарків та порушення в них

В даний час в Україні є 57 дендропарків загальною площею близько 1800 га, з яких 19 - загальнодержавного значення (157). Більшість з них має невелику площу 10-20 га, хоча є великі парки (дендропарк «Олександрія» займає площу 405 га) (157). Деякі дендропарки на своїй території мають природні ділянки лісів, що грають велике значення для охорони біорізноманіття. Однак стаття 38 Закону "Про природно-заповідний фонд України" необгрунтовано дозволяє проведення в дендрологічних парках санітарні рубки, рубки догляду і рубки реконструкції (3). Згідно «Санітарних правил в лісах України», в дендрологічних парках можуть поводиться вибіркові і суцільні санітарні рубки, а також очищення лісу від мертвої деревини (ліквідація захаращеності).

В результаті в денрологіческіх парках відбувається масова вирубка лісу, чим завдається значної шкоди біорізноманіттю.

В середньому щорічно в усіх дендропарках України робиться близько 1800 куб. м. деревини на площі близько 600 га. (157). Деякі дендропарки (Софіївка, «Веселі Боковеньки», «Олександрія») проводили рубки в 2013 р, 2014 р 2015 р незаконно, не маючи лімітів, затверджених Мінприродою України.

Деякі дендропарки ( «Олександрія») в рік рубають більше, ніж затверджено у лімітах (157). У дендропарках є й інші порушення природоохоронного законодавства, наприклад, в дендрологічному парку «Олександрія» протизаконно споруджений «Мотузковий парк розваг» і звіринець (158).

Більш докладно про охорону ПЗФ = див. Нову книгу КЕКЦ

"Національні парки і інші об'єкти ПЗФ України без гламуру. Моніторинг порушень заповідного режиму (2006-2016). Матеріали незалежного розслідування ", К, КЕКЦ 2017 р 128 стор. Http://ecoethics.ru/wp-content/uploads/2017/04/int_glamur_nationpark_2017.pdf

Прес-служба КЕКЦ
http://ecoethics.ru/problemyi-ohranyi-dendroparkov-i-botanicheskih-sadov/

0 коммент.:

Дописати коментар