01 червня 2017

Українські лісівники у Туреччині пройшли навчання з біологічного захисту лісів



Група українських спеціалістів лісозахисних підприємств відвідала Турецьку Республіку для стажування у галузі використання біологічних і біотехнічних методів контролю шкідників і хвороб.

У ході семінарів турецькі колеги поділилися досвідом з ведення лісового господарства. Так, українську групу було проінформовано про параметри, які використовують в Туреччині для оцінювання функціонування лісових екосистем, шкал дефоліації дерев різних порід і категорій. Зокрема, розповіли, про заходи для забезпечення постійного моніторингу інвазивних і карантинних видів лісів.

Окрім того, турецькі колеги надали поради щодо боротьби з шкідливими комахами і хворобами лісових насаджень. Зокрема, було рекомендовано друкувати порадники та довідники з метою визначення категорій санітарного стану лісів для загального моніторингу. Також, довідники мають містити інформацію щодо визначення ступеню пошкодження дерев комахами і шкідниками кожної породи дерев.

Корисними також стали поради щодо адміністративної та кримінальної відповідальності за незаконні рубки, підпал лісу, механізми запобігання різних видів порушень та проведення контролю діяльності лісових підприємств.

Також, в рамках навчання, українська група відвідала біолабораторію, де оглянула приміщення та обладнання лабораторії, отримала практичні навички.

Окрім того, українська делегація відвідала лісові насадження різних регіонів Чорноморського регіону (Шавшат, Артвін, Хопа) в осередках масового розмноження короїдів, оглянула феромонні пастки, отримала консультацію з визначення причин всихання смерекових насаджень. Зокрема, отримала практичні навички щодо проведення заходів біоконтролю короїдів та інших шкідників у лісових насадженнях.

Наприкінці навчання турецькі лісівники наголосили про важливість міжнародної співпраці у біологічному захисту насаджень від шкідників. Так, на сьогодні планується продовження співпраці з турецькими колегами з метою впровадження біологічних методів захисту лісу в Україні та заснування двох лабораторій з вирощування паразитів і хижаків для біологічного захисту лісів України.

Прес-служба Держлісагентства

0 коммент.:

Дописати коментар