17 серпня 2018

Юрій Ніколаєнко: «98% лісових пожеж виникає через людський фактор»

Рятувальники та синоптики попереджають про високий рівень пожежної небезпеки в нашій країні. Будемо говорити про те, як вберегтися від цього, з гостем студії «Доброго ранку, Країно!» Юрієм Ніколаєнком – провідним інспектором відділу пожежної безпеки Головного Управління ДСНС у Київській області.

Чи дійсно все так страшно на сьогодні з пожежною безпекою?
Враховуючи обстановку, погодні умови, то дійсно ситуація загострена. На даному етапі за 8 місяців відбулася 131 пожежа лісова. Знищено 17 гектарів лісу. В минулому році було 303 лісових пожежі, в яких було знищено всього 6 гектарів. Це великі площі.

Температурні рекорди цього літа впливають на те, що горять ліси, чи більше впливає людський фактор?
Сказати те, що природні фактори не впливають, не можна. Звісно, погода впливає стовідсотково. Але, як ми бачимо статистику виникнення пожеж, людський фактор є найбільший.

Від чого ліс горить найчастіше?
Бували такі випадки, що дійсно виникнення пожеж відбувалося саме через пляшки. В принципі, все це реально і вірно. 98% причин, за якими відбуваються лісні пожежі, це все-таки людський фактор. Це людська недбалість, коли люди нехтують простими правилами.

Яку суму збитків несе за собою вигорання одного гектару лісу?
Це дуже важко підрахувати. Потрібно вираховувати, скільки затрат і сил пішло на залучення рятувальної техніки, так само скільки гектарів лісу, скільки було деревини. Це вже будуть рахувати лісові служби, скільки їм завдали збитку, скільки вони підрахують коштів, які вони могли з тої деревини отримати при будь-якій експлуатації в подальшому.

А вам вистачає засобів для оперативного гасіння пожеж? Не застарілі вони?
Засоби є, і вони постійно вдосконалюються. З року в рік все-таки оптимізується робота, щоб ці пожежі не виникали. Наприклад, зараз постійно проводиться моніторинг, виділяється пальне для моніторингу всіма громадами, селищними радами, міськими радам, все це виноситься на загальний розгляд. Виноситься рішення, щоб постійно їздити моніторити всі ліси, дивитися, щоб, навіть якщо виникне пожежа, загасити її на першому етапі, щоб зменшити затрати.

0 коммент.:

Дописати коментар