16 серпня 2018

За якими трофеями їдуть мисливці у вінницькі ліси, та чому поменшало іноземців



Мисливці зі всієї Європи та навіть Америки полюбляють полювати в українських лісах, зокрема й на Вінниччині, де знаходиться одне з найкращих лісових господарств у державі. Вполювати благородного та плямистого оленя, козулю або дикого кабана туди приїжджали сотні іноземців. Але зараз закордонних мисливців поменшало. Чому? Про це – далі.

До годівничок у Дашівському дослідному лісо-мисливському господарсті тварини приходять не тільки взимку, а навіть влітку, бо знаходять і зерно, і підвішані віники та «лизунці», і сіно. В цих лісах - найбільші популяції благородного та плямистого оленя, козулі, муфлонів та лані в регіоні. Побачити парнокопитних легко, але відзняти на камеру - майже неможливо. Вони швидко ховаються в хащах. З радістю позують лише дикі кабани.

Ще кілька років тому вполювати трофей сюди приїздили мисливці з Європи та Америки, але зараз це трапляється рідко – іноземці бояться війни. Проте, ліцензію на відстріл тварин активно купують українські мисливці.

Валентин Кавуненко, директор Державного підприємства «Дашівське дослідне лісомисливське господарство», каже:


Ліцензія на косулю коштує 6,5 тис грн, це без вартості самого трофею. На оленя - від 15 тисяч гривень без трофейної вартості, і аж до вісімнадцяти або до двадцяти тисяч гривень в залежності від вартості трофея.

Щоправда, лісівники кажуть, що за іноземними мисливцями не сумують, бо ті відстрілювали лише найкращих тварин - для трофеїв. Українці ж полюють задля задоволення.

Анатолій Бондар, начальник вінницького обласного управління лісового та мисливського господарства розповідає:


Ми побачили проблему, в тому, що іноземці полюють на найкращих тварин, бо таким чином у нас зменшилася кількість цінних трофейних кабанів і плямистих оленів. о Ми тоді зразу вирішили – стоп! Тепер обмежуємо іноземний мисливський туризм.

Окрім розведення диких тварин, у Дашівському господарсті відновлюють ліси. Нині підземних вод стало менше - дерева сохнуть. Аби ліси не зникли, пробують вирощувати інші породи.

В’ячеслав Криса, головний лісничий господарства пояснює:


Ми пробуємо вводити піхту, береку лікарську (горобина). Побачимо згодом, як природа себе покаже.

Нині в Дашівському господарсті тихо – пострілів не почуєш, полювання у цьому лісництві почнеться з середини листопада. Але відстрілювати муфлонів та ланей і восени поки буде заборонено, бо їх мало…







Схожі новини:
15 серпня 2018, 18:10

Більше читайте тут: http://vinnitsaok.com.ua/2018/08/15/242101

0 коммент.:

Дописати коментар