04 листопада 2018

ПОСТУКАЙТЕ ПО ДЕРЕВУ: в Україні перевірять усі лісгоспи на предмет незаконних вирубок


Державна фіскальна служба, Державна аудиторська служба, Національна поліція і Держгеокадастр перевірять всі лісгоспи на предмет незаконної вирубки та контрабанди деревини. Таке доручення на сьогоднішньому засіданні в Кабміні дав прем’єр-міністр Володимир Гройсман, повідомляє «Інтерфакс-Україна».

За словами Гройсмана, перевірятимуть все: хто підписував документи, хто відвантажував, який митник оформляв постачання, через які пункти пропуску здыйснювалася контрабанда.

Також він заявив, що вже звернувся до європейських партнерів, аби ті надали детальну інформацію щодо завезеного з України лісу.

«У нас є дані про те, який ліс виїжджав з України, і який надходив в ЄС. Переконаний, ми побачимо, що виїжджали звідси дрова, а туди заїжджав ліс-кругляк», — сказав Гройсман.

Нагадаємо, згідно з дослідженням, яке провела британська неурядова організація Еarthsight, Україна стала найбільшим постачальником контрабандного лісу в ЄС. Звідси надходить більше незаконної деревини, ніж з будь-якої іншої країни світу, і більше, ніж з Латинської Америки, Африки і Південно-Східної Азії разом узятих.

За 4 роки незаконний експорт з України в ЄС виріс на 75%. Тільки за 2017-й поставки перевищили €1 млрд.

Зараз з української контрабанди виробляють свою продукцію три найбільші виробники дерев’яних панелей в світі, найбільша в світі паперова компанія і другий за величиною виробник пиломатеріалів в Європі.

Нагадаємо, в Україні планують ввести кримінальну відповідальність за незаконний вивіз лісу. Вчора висновок на користь законопроекту підписав і голова Кабміну.

4 ноября 2018

0 коммент.:

Дописати коментар