22 вересня 2016

Чим корисна лісу мертва деревина Володимира Борейко



Мертва деревина в лісі більш жива, ніж коли вона була зростаючим деревом - вона кипить життям живуть у ній організмів. Правильне функціонування лісової екосистеми полягає в рівновазі між процесами приросту, відмирання дерев і розкладання деревини мертвих дерев (6, 9, 15, 16, 17, 18) .У мертвій деревині лісів мешкає одна третина лісового біорізноманіття (9). На одному гектарі лісу може перебувати від 100 до 200 куб. м. мертвої деревини (6), але "Санітарними правилами в лісах України" дозволяється утримувати тільки до 5 куб. м. «мертвої» деревини на гектар) (2).

«Мертва» деревина є ключовим індикатором природності лісових екосистем », - вважає Світовий Фонд дикої природи (9). Вона відіграє ключову роль для підтримки продуктивності лісу і його екологічних функцій, стійкості лісів і фіксування двоокису вуглецю, протидіє ерозії землі, зберігає вологу, удобрює грунт.

Старі, дуплисті дерева, хмиз забезпечує лісову фауну житлом, а представників флори і безхребетних, бактерій - їжею.

Разом з тим, «мертву» деревину в лісах визнано природним середовищем проживання, яка в даний час знаходиться під найбільшою загрозою зникнення (9). Недарма в деяких країнах, наприклад, в Латвії, старі, дуплисті дерева і гілля потрапляють під охорону.

Розрахунки, проведені у Франції, показали, що виділення нових природоохоронних територій, де заборонені рубки, може зберігати стільки ж вуглекислого газу, як і насадження нових лісів (9).

Мертва деревина настільки важлива для життя природних лісових екосистем, що її зникнення здатне докорінно

змінити склад живих організмів, що мешкають в цих екосистемах, привести до зникнення багатьох з них, порушити природні процеси лісовідновлення, а в деяких випадках навіть з часом привести до утворення прогалин і пусток на місці колишнього лісу (6, 9).

Очевидна необхідність мертвої деревини для тих видів живих організмів, які в ній живуть або для яких вона служить місцем розмноження. Деревина відмерлих дерев служить місцем існування для багатьох видів грибів, комах та інших живих організмів, причому для багатьох з цих видів важливо не тільки наявність мертвої деревини, але і її розмір (діаметр стовбурів відмерлих дерев), породний склад, кількість. У лісах, де кількість мертвої деревини в кілька разів менше, ніж в корінних лісових екосистемах (наприклад, в лісах більшості країн Західної Європи, в яких заготівлі деревини настільки давно і з такою інтенсивністю, що великій кількості мертвої деревини просто нізвідки взятися), багато з таких видів в наші дні стали великою рідкістю (6, 9).

Однак, мертва деревина виявляється не менш важливою і для багатьох інших лісових видів. Хорошим прикладом є самі лісові дерева, для яких у багатьох типах лісових екосистем саме мертва деревина є основним субстратом для відновлення. Наприклад, в корінних темнохвойних лісах з густим напочвенним покровом з великих лісових трав, папоротей, або навіть чорниці, сходи ялини або ялиці практично не мають шансів вижити на поверхні грунту - занадто мало світла проникає до цієї поверхні через густий покрив лісових трав. Те ж саме відбувається і в лісах з потужним моховим покровом - сходи дерев не встигають в перші місяці життя досягти корінням мінерального грунту, і в результаті гинуть через брак мінерального живлення або посухи. У цих умовах валеж- деревина відмерлих дерев - служить практично єдиним підходящим для відновлення дерев субстратом. Розкладається деревина забезпечує молоді деревця необхідним мінеральним харчуванням, а накопичується в деревної потерті вологи вистачає зазвичай на весь літній сезон. Підняті над поверхнею трав'яного покриву стовбури дерев, особливо великих, забезпечують належне освітлення сходів і молодих дерев. В результаті у багатьох типах лісових екосистем життєздатний підріст лісових дерев можна знайти тільки на розкладаються деревних стовбурах і пнях (6, 9).

У сухих і мертвих деревах, хмизу, коренях старих пнів мешкають багато видів з Червоної книги України - кажани, жук-самітник, жук-олень, лісовий полоз, мідянка, гадюка Нікольського, багато видів рідкісних грибів і папоротей (10, 11).

Дуже велика роль мертвої деревини як джерела органічної речовини грунту. Продукти розкладання мертвих стовбурів, гілок, коренів дерев накопичуються в грунті лісових екосистем - спочатку у вигляді деревної потерті, потім, у міру її розкладання, у вигляді більш-менш стійких ґрунтових органічних сполук - гумусу. Від кількості і складу грунтового органічної речовини залежить не тільки родючість лісового грунту, але і багато захисні властивості лісової екосистеми. Наприклад, багаті органічною речовиною лісові грунти краще вбирають вологу після дощів або танення снігу, утримують великі її запаси протягом літнього сезону. У лісах на таких ґрунтах завжди підтримується більш вологий мікроклімат, ніж в лісах на бідних органікою грунтах, в більшій мірі зберігається волога, необхідна для лісових джерел і струмків (6, 9).

Важлива роль мертвої деревини і в формуванні специфічного мікрорельєфу поверхні грунту, характерного для багатьох типів корінних лісів. Разом з так званими «ветровально-грунтовими комплексами» (буграми і западинами, що утворюються при вивалювання вітром великих дерев з корінням) розкладаються стовбури дерев формують складну систему ямок і горбків на поверхні грунту, які перешкоджають поверхневому стоку води після сильних дощів і особливо при сніготаненні. В результаті велика частина вологи затримується на поверхні грунту і поступово вбирається грунтом - це також сприяє більш високої влагоудерживающей і водоохоронній здатності лісу. Мертві дерева, які падають в водотоки - постійні або тимчасові - знижує швидкість течії води, зменшують ерозію ґрунту, винос піску і глини в лісові річки (6, 9).

Нарешті, не можна забувати про найважливішу роль мертвої деревини в вуглецевому балансі лісових екосистем. Оскільки кількість кисню, що виділяється лісом в атмосферу, безпосередньо пов'язане з кількістю органічної речовини, що накопичується в лісовій екосистемі, роль мертвої деревини в загальному вуглецевому балансі екосистеми дуже велика. Чим довше зберігається в лісі стовбур мертвого дерева, чим більша частина його деревини переходить у відносно стійкі органічні сполуки грунту - тим більша кількість зв'язаного вуглецю зберігається в лісовій екосистемі, тим довше відповідну кількість чистого кисню залишається в атмосфері (6, 9).

Екологічна шкода від розчищення лісу від захаращеності

Хмиз, пеньки і впали стовбури дерев - це не джерело шкідливих комах і грибів, а найважливіша середовище проживання біорізноманіття. Наявність куп хмизу в лісах важливо для успішного гніздування ряду птахів - солов'їв, чорних і співочих дроздів, пеночек, лісової завирушки, зарянки, чорниша, звичайної кам'янки. У коренях вивернутого дерева гніздяться дрозди, зарянка, лісова завирушка, сіра і мала мухоловки, кропив'янка, пугач, пеночки (6). На вільхових пнях гніздяться журавлі.

80% гнізд кропив'янки знаходиться в коренях дерев, що впали (6). У Воронезькому заповіднику в 10 купах хмизу було 8 гнізд солов'їв, чорних і співочих дроздів (14).

У кронах і коренях повалених дерев живуть пеночки, зарянки.

Купи хмизу важливі для відтворення занесеної в Червону книгу України рисі, а також куниці (8). Лежачі стовбури дерев є прекрасне середовище розмноження і проживання для єнотовидних собак (6). Взимку в дуплах лежачих дерев живуть куниці (6). Буреломи важливі як місця залягання ведмедя в барлогу. У купах хмизу мешкає червонокнижний горностай, бурозубки, білозубки, полівки, а також мишовка лісова, занесена в Червону книгу України. У коренях старих пнів знаходять собі притулок борсук, лисиця, ласка.

У пнях і інший мертвої, перегниває деревині розмножуються личинки занесеного в Червону книгу України жука-оленя (10). Купи хмизу, пні дуже важливі як місця проживання для багатьох комах - сапроксілофагов, зокрема, жука-носорога, вусаня-тесляра, різних видів тарганів, багатоніжок, мокриць, личинок вусанів.

Всього в мертвій деревині в лісах України мешкає близько 2 тис. Видів комах (усне повідомлення І. Плюща).

У коренях старих пнів мешкає мідянка (Червона книга України), гадюка Нікольського (Червона книга України), звичайна гадюка, лісовий полоз (Червона книга України).

Остромордая жаба і тритони зимують в трухлявих лежачих стовбурах дерев і пнях (6). Жаби і тритони зимують в купах хмизу.

Головною причиною зникнення в карпатських лісах червонокнижного молюска серуліни зубчастої є збір в лісі гниючої деревини (10).

У Біловезькій пущі виявлено 109 види грибів, які живуть виключно на мертвої деревини, а саме - тільки на пнях (6). У Біловезькій пущі відзначено, що найбільша кількість видів лишайників заселяє лежачі стовбури мертвих дерев (6).

Падаючи в річки, мертві дерева створюють субстрат для водоростей, комах, хороші місця нересту риб. Наприклад, в США, повалені дерева створили 50% місць розмноження лососевих в струмках (9). Гниють що впали стовбури дерев є осередками відновлення корінних порід лісу (наприклад, сосни) на Горельніков.

У Швеції благополуччя 805 видів, занесених до національної Червоної книги, залежить від мертвої деревини (9).

За даними Всесвітнього Фонду дикої природи, одна третина видів флори і фауни, що живуть в лісах, живе в мертвої або висихає деревині (9). В одному мертвому дереві живе від декількох десятків до декількох сотень видів грибів, рослин і тварин (6). Мертва деревина грає велику роль в підтримці екологічного балансу, відтворенні лісу, фіксації вологи, охорони біорізноманіття (6, 9, 15, 16, 17, 18). Заходи з ліквідації захаращеності в господарських лісах, і особливо в лісах природно-заповідного фонду, як свідчать дані Червоної книги України, ведуть до загибелі місць проживання багатьох видів тварин і рослин (10,11). Як показали дослідження американських вчених, мертва деревина, що залишилася після ветровалов, сприяють швидкому відновлення лісу (7). У зв'язку з цим багато фахівців-екологи вимагають заборонити ліквідацію захаращеності в лісах природно-заповідного фонду (4,6,8, 9,12). На думку Світового Фонду дикої природи, з метою збереження біорізноманіття, пов'язаного з мертвою деревиною, в лісі має зберігатися не 5 куб. м, як зараз це потрібно Санітарними правилами в лісах України (2), а 20-30 куб. м. мертвої деревини (9).

Більш докладно про користь сухостою і хмизу в лісі дивись нову книгу-Вол.Борейко і Г. Левіна, Санітарні рубки в об'єктах ПЗФ. Екологічна шкода і протизаконний вид діяльності, К., КЕКЦ, 132 стр.http: //ecoethics.ru/wp-content/uploads/2016/04/int_sanitarnie_rubki_2016....

Прес-служба КЕКЦ
За матеріалами
http://ecoethics.ru/chem-polezna-lesu-mertvaya-drevesina/

3 коментарі:

  1. Багато граматичних помилок в тексті, хоча б перевіряли перед опублікуванням.

    ВідповістиВидалити
    Відповіді
    1. Якщо автор не бажає перекласти свої твори українською, то нехай це зробить Google

      Видалити
    2. І якщо навіть Google робить це з помилками - значить автор в оригіналі доносить свої думки та судження незрозумілою мовою.

      Видалити