27 вересня 2016

Сьогодні Воздвиження - не ходіть в ліс, змії ховаються у землю

Народні прикмети: 27 вересня

Згідно з церковним календарем, 27 вересня відзначається свято "Воздвиження Чесного і Животворящого Хреста Господнього». Ми розповімо вам, які народні прикмети про погоду і традиції існували у наших предків.


Воздвиження Чесного і Животворящого Хреста Господнього відзначається в цей день, тому як в 4 столітті н. е в Єрусалимі цариця Олена (мати Костянтина Великого) знайшла 3 хреста. У переданні сказано, що жінка організувала розкопки, в результаті яких була виявлена печера Гробу Господнього. Поруч з нею знайшли три хрести. Здогадатися, на якому з них розіп'яли самого Спасителя, виявилося легкою справою. Хвора жінка доторкнулася до нього і, немов, сталося диво, вона миттєво одужала.
Звичайно, селяни в цей день ходили до церкви. Після храму, вони, як правило, займалися повсякденними роботами.
Воздвиження наші предки назвали Вдвиженьєм або Сдвиженьєм. Люди мовили: «Прийшов Зрушення — каптан з шубою зрушився» .
День вважається пісним: «Хто на Воздвиження постить, тому сім гріхів проститься» . Християни намагаються готувати різні страви з капусти: «На Воздвиження у доброго молодця капуста біля ґанку»; «Смекай, баба, про капусту — Воздвиження прийшло» .
Молоді дівиці на Воздвиження, зазвичай, продовжували дівочі вечірки. Існує повір'я: «Якщо дівиця, збираючись на вечорниці, прочитає сім разів особливу змову, значить, її полюбить юнак, який їй приглянувся».
Селяни намагалися не ходити в ліс, бо вірили, що «барліг ведмідь риє, а змії ховаються під пнем».
До цього часу вже починаються перші заморозки, але люди вважають, що вони ще не такі страшні: «Воздвиженскі зазимки не біда, що скаже Покрив-батюшка» .
Поважайте і шануйте традиції і народні прикмети наших предків. 
Іменинники 27 вересня: Іван.

Народні прикмети
У цей день, за народними прикметами відлітають масово журавлі. Інколи вони збиваються із дороги і кружляють на одному місці.
І ще вважається також, що цього дня “закривається земля”. Ключі від неї – у Бога. А все гаддя поспішає сховатися до Здвиження”. Тому застерігали цього дня не ходити до лісу. Під вечір на Воздвиження плазуни ховаються у землю і не з’являтимуться до Благовіщення – 7 квітня.

0 коммент.:

Дописати коментар