28 вересня 2016

За досвідом до Словаччини



Волинські лісівники відвідали Словаччину.

Нещодавно волинські лісівники повернулися із навчальної поїздки до Словаччини, де мали змогу побачити, як ведуть лісогосподарську діяльність наші європейські колеги, повідомляє прес-служба Волинського ОУЛМГ.

Така поїздка відбулася в рамках проекту «FOR SOC: Ліси для суспільства – ліси без бар’єрів», що реалізовує ГО «ФОРЗА» спільно з Національним лісовим центром, який фінансується за рахунок гранту від Королівства Норвегії через Норвезький фінансовий механізм у співфінансуванні з Державним бюджетом Словацької Республіки.

Організатори запросили до участі лісівників та представників нацпарків. Проводилися навчання на базі Кошицького та Пряшівського самоврядних країв Словаччини.

Варто зазначити, що це вже не перший захід проекту, в рамках якого волинські лісівники мають змогу налагодити українсько-словацьке партнерство. Крім того, такі зустрічі організовуються з метою пропагування активного відпочинку в лісовому середовищі, створення безбар’єрних інтерактивних об’єктів лісової педагогіки. Іще однією складовою проекту є пропагування серед лісівників багатофункціональності лісу та підвищення екологічної обізнаності широкого загалу. Бо ж ліс – не просто територія, зайнята деревами та чагарниками. Це, без перебільшення, найцінніша в природі екосистема, що за умови постійного правильного догляду здатна стати ще й найкращим місцем для екологічного відпочинку. І це добре розуміють волинські лісівники, які вже давно створюють екологічні стежки, розвивають зелений туризм та пропагують культурний відпочинок у зонах рекреації.

Перша ознайомча зустріч відбулася в українському Закарпатті, де лісівники також знають, як і чим привабити туриста. Маємо також якомога більше розповідати про роботу лісівників, щоб у людей не виникало потреби вигадувати щось самостійно. І робити це варто різними способами, у тому числі – спілкуванням під час таких поїздок, переконані організатори та учасники проекту.

Тож волиняни на практиці побачили, як створюється інфраструктура та розвивається туристичний потенціал лісової Словаччини. Зокрема побували у селі Ясов, де пройшлися еко-пізнавальною стежкою «Ясовська скала», відвідали Ясовські печери, ознайомилися з місцевими традиціями та культурою.

Учасники мали нагоду більше дізнатися про місця природної і культурної спадщини з кращими прикладами роботи в Словаччині, підвищити свої практичні навички, отримати натхнення для більш широкого надання послуг населенню з дотриманням європейських норм і стандартів сталого ведення лісового господарства.


0 коммент.:

Дописати коментар