30 вересня 2016

Нардепи Давиденко і Дідич на захист лісової галузі




Голові Комітету Верховної Ради України 
з питань бюджету

Павелку А.В.

Шановний Андрію Васильовичу!

Відсутність державної підтримки лісової галузі у 2016 році зумовила катастрофічне погіршення економічних показників у лісогосподарських підприємствах Півдня та Сходу України, які за 8 місяців практично доведені до банкрутства.

У результаті працівники лісової охорони даних підприємств від січня не отримують належної заробітної плати і масово звільняються. Так, з початку 2016 року звільнилося більше 1300 висококваліфікованих спеціалістів лісової галузі або кожен п'ятий працівник у цих регіонах. Така ж чисельність фахівців працювала за скороченим графіком роботи. Протягом зазначеного періоду заборгованість із виплати заробітної плати склала 6,8 млн гривень.

Через відсутність фінансування були зупинені роботи зі створення нових захисних насаджень на малопродуктивних і деградованих землях, не було можливості здійснювати попереджувальні протипожежні заходи в лісах, що підвищило ризик виникнення лісових пожеж, осередків шкідників і хвороб лісу, які часто призводять до надзвичайних наслідків. Фактично залишився один водій на п'ять пожежних автомобілів у даних господарствах.

Внаслідок неналежної охорони лісів збільшилася кількість самовільних рубок. На сьогодні більше 1 млн гектарів високоцінних для екології та аграрного сектору лісів на Півдні і Сході України залишаються без належної охорони.

Це загрожує дестабілізацією довкілля, посиленням водної та вітрової ерозії, деградацією сотень тисяч гектарів сільськогосподарських угідь у південних та східних областях України, а також можливою втратою урожаю сільськогосподарських культур у зв'язку із зміною клімату.

Варто відмітити, що ліси даних підприємств виконують виключно агролісомеліоративні функції і не призначені для вирубування. Відповідно дані підприємства позбавлені власних коштів від реалізації деревини та традиційно останні 25 років отримували до 90 % бюджетної підтримки від загальних потреб підприємства.

За бюджетною програмою 2805060 "Ведення лісового і мисливського господарства, охорона і захист лісів в лісовому фонді" у проекті Державного бюджету на 2017 рік за загальним фондом передбачено лише 78 млн гривень.

В той час як мінімальна необхідна сума для фінансування лише лісогосподарських заходів, що проводяться підприємствами Півдня та Сходу України складає біля 700 млн гривень, а саме:

- на проведення протипожежних заходів в лісових господарствах країни (перекриття доріг у лісових масивах, мінералізовані смуги тощо), відновлення лісів, боротьби зі шкідниками і хворобами лісу – 64,8 млн грн;

- на проведення авіаційної охорони лісів від пожеж (моніторинг пожежної безпеки лісів та ліквідація лісових пожеж у разі їх виникнення) – 38,4 млн грн;

- на функціонування державної лісової охорони (охорона від незаконних рубок) – 417,4 млн грн;

- на проведення лісовпорядкування, проектно-вишукувальних робіт – 55,7 млн грн;

- на утримання пожежних служб у складі лісогосподарських підприємств (утримання екіпажів 400 пожежних автомобілів) – 123,7 млн грн.

Зазначені проблеми були обговорені на Всеукраїнському круглому столі, який відбувся 28 вересня 2016 року у Національному університеті біоресурсів і природокористування України, за участі представників Державного агентства лісових ресурсів України, міністерств та відомств, провідних науковців, виробничників, експертів програми FLEG Світового банку, EC, WWF, Громадської організації "Незалежне експертне партнерство", освітян з базових університетів, профспілкових організацій. Загалом участь у даному заході взяло більше 120 експертів.

Учасники круглого столу звернулися до нас, як до народних депутатів України, з проханням підтримати пропозицію щодо збільшення фінансування вищезазначеною бюджетної програми на рівні 700 млн гривень.

Повідомляємо Вас, що у ряді південних областей України, зокрема Херсонській та Миколаївській областях, працівники лісогосподарських підприємств вперше за останні 100 років провели попереджувальні страйки.

Беручи до уваги викладене, звертаємося до Вас з проханням врахувати пропозиції фахівців лісової галузі щодо забезпечення фінансування лісогосподарських підприємств Півдня та Сходу України у вищезазначеній сумі.

З повагою



Народний депутат України В.М.ДАВИДЕНКО
Народний депутат України В.В.ДІДИЧ

0 коммент.:

Дописати коментар