25 вересня 2016

Скільки лісу щорічно рубається на об'єктах ПЗФ України - Володимир Борейко


1. Скільки лісу рубається в заказниках, заповідних урочищах, регіональних ландшафтних парках і пам'ятки природи


Згідно з опитуванням обласних управлінь лісового та мисливського господарства нами отримані такі дані = щорічно в заказниках, РЛП, пам'ятки природи і заповідних урочищах України в середньому заготовлюється 590 тис. Куб. м. деревини на площі 16 тис. га

Таке проведення широкомасштабних рубок в об'єктах ПЗФ, які були створені для цілей охорони природи, в тому числі охорони біорізноманіття, є безпрецедентним і катастрофічним, оскільки зводить нанівець всі зусилля природоохоронців, з таким трудом створює ці об'єкти ПЗФ.

Особливо неприпустимим є ситуація з рубками в заповідних урочищах, в яких, згідно зі ст. 30 Закону України «Про природно-заповідний фонд України», повинен підтримуватися найсуворіший заповідний режим, як в природних заповідниках. Разом з тим в них, в цілому в Україні, щорічно рубається 2% території від всієї площі заповідних урочищ.

У Київській області суцільними рубками пройдено кожен четвертий лісовий заказник і кожне третє лісове заповідне урочище. В Українських Карпатах, згідно з дослідженнями А. Ярового, який використовував міжнародний лісової сайт, інформація на якому про лісовому покриві береться зі супутників Landsat NASA - http://www.qlobalforestwatch.org/, за останні 10-12 років в лісових заказниках суцільними рубками в середньому було пройдено близько 7 відсотків лісової території.

Нижче вказано назву карпатського заповідника, а також кількість вирубаних гектарів за останні 10 років і відносна вирубана площа лісу в процентах від лісової території об'єкта ПЗФ:

Заказник Странзул, Задня, Кедрин, 215 гa - 20%
Лібохоревскій заказник, 465 гa - 15%
Заказник Горгани, 197 гa - 13%
Брадульскій заказник, 964 гa - 12%
Заказник Грофа, 729 гa - 10%
Керничний заказник, 66 гa - 10%
Гладінскій заказник, 116 гa - 7%
Тур'є-Полянський заказник, 72 гa - 6%
Заказник Бердо, 38 гa - 4%
Тавпішірковскій заказник, 18 гa - 3%
Заказник Соколині скелі, 108 гa - 2,5%
Заказник Чорний дол, 79 гa - 2%
Росочній заказник, 5.64 гa - 0,2%
Річанське заказник, 49 гa - 1,5%
Апшинецький заказник, 0.68 гa - 0,1%
Кедрінскій заказник, 4.47 га - 0,5%

Багато вищенаведені заказники є місцями проживання рідкісних видів флори і фауни. Так, в заказнику Чорний дол мешкає 2 види вужачкові папоротей, занесених до списків Бернської конвенції та Червоної книги України. Ці види є рідкісними не лише в Україні, а й в Європі.

Відомо лише десяток їх місць проживання. Проте згубні для даних папоротей суцільні рубки в даному заказнику ведуться.

Всього ж у великих карпатських лісових заказниках за 10-12 років в середньому суцільними рубками вирубано близько 7% території заказника, чим завдано значної шкоди біорізноманіттю.

До речі, за 10-12 років в українських Карпатах, за даними, отриманих з космічних знімків, рубається лісу 7% від лісової території. To є масштаби рубок в карпатських заказниках рівні масштабами рубок в цілому в Карпатах, що говорить про те, що охоронний режим в карпатських заказниках нічим не відрізняється від режиму використання комерційних лісів.

У 2015 р волонтером КЕКЦ А. Яровим було проведено невелике пілотне дослідження з метою встановити дані про суцільних рубок лісу в регіональних ландшафтних парках України.

Рубки досліджувалися за останні 10-12 років - з 2002 по 2013 рр. Для дослідження обрані великі лісові регіональні ландшафтні парки в різних областях України. Дані були отримані наступні (нижче вказано назву регіонального ландшафтного парку, а також кількість вирубаних гектар за останні 10-12 років (або менше - якщо об'єкт був створений недавно) і відносна вирубана площа лісу в процентах від лісової території об'єкта ПЗФ):

Трахтемирів, 4 га - 0,1%
Міжрічинський, 9500 га - 14%
Ізюмська лука, 200 га - 5%
Сеймскій, 1500 га - 5%
Прудіщанскій, 115 га - 5%
Диканський, 4 га - 0,1%
Нижньоворсклянський, 100 га - 1,5%
Надсянський, 584 га - 7%
Равське Розточчя, 350 га - 7%
Верхньодністровські Бесіди, 30 га - 2%
Чернівецький, 924 га - 5%
Зарваницький, 5,5 га - 2,5%
Мальованка, 680 га - 5%
Поляницької, 30 га - 3%
Надслучанський, 1000 га - 8%

Абсолютним рекордсменом по суцільним рубок є регіональний ландшафтний парк Межречінскій (знаходиться в Чернігівській області, 14%). Друге місце - регіональний парк Надслучанський (Рівненська область, 8%), третє місце - Надсянський і Равське Розточчя (Львівська область, по 7%). В середньому на один лісовий регіональний ландшафтний парк припадають 4,7% лісової площі, знищеної суцільними рубками за останні 10-12 років.

Це багато в чому пояснюється тим, що більшість парків не мають своєї дирекції, а підпорядковані лісгоспам. Більш того, згідно з українським законодавством, в господарських зонах регіональних ландшафтних парків безвідповідально дозволені не тільки суцільні санітарні рубки, (які не потрібно узгоджувати з природоохоронними органами), а й рубки головного користування.

2. Скільки лісу рубається в дендропарках

В даний час в Україні (без Криму) є 56 дендропарків загальною площею 1787 га, з яких 19 - загальнодержавного значення. Більшість з них має невелику площу 10-20 га, хоча є і великі дендропарки (дендропарк Олександрія займає площу 405 га). Деякі дендропарки на своїй території мають природні ділянки лісів, які мають велике значення для охорони біорізноманіття. Щоб отримати хоча б приблизні дані про масштаби рубок, в 2015 р Київський еколого-культурний центр провів опитування чотирьох найбільших дендропарків (Олександрія, Софіївка, Тростянець та Веселі Боковеньки).

Аналіз отриманих матеріалів дозволяє зробити наступні висновки:

1. Деякі дендропарки (Софіївка, Веселі Боковеньки, Олександрія) проводили рубки в 2013 р, 2014 р 2015 р незаконно, не маючи лімітів, затверджених Мінприродою України.

2. У середньому щорічно в усіх дендропарках України рубається близько 1800 куб. м. деревини на площі близько 600 га.

3. У деяких дендропарках, наприклад, в Олександрії, під виглядом санітарних рубок йде таємна вирубка 200-літніх дубів швидше за все для комерційної реалізації. Деревина одного хорошого дуба на чорному ринку може коштувати 0,5-1 млн. Гривень, що дорівнює ціні однокімнатної квартири в Києві. При цьому дерева в Олександрії вирубуються ще для споруди в парку звіринця і мотузкового парку розваг.

4. Деякі дендропарки (Олександрія) в рік рубають більше, ніж затверджено у лімітах.

3. Скільки лісу рубається в національних парках

Згідно проведених нами опитувань, були отримані наступні результати:

1. У 2013-2014 рр. рубки лісу велися в 32 НПП. А ліміти на рубки лісу Мінприроди (в 2013 р) видавало тільки 17 НПП.

Рубки лісу ведуться в наступних НПП: Яворівський, Дністровський каньйон, Ічнянський, Білобережжя Святослава, Гетьманський, Бузький Гард, Галицький, Мезинський, Джарилгачська, Святі гори, Подільські Товтри, Сколівські Бескиди, Шацький, Тузловські лимани, Гомільшанські ліси, Хотинський, Деснянсько-Старогутський , Карпатський, Вижницький, Зачарований край, Голосіївський, Кременецькі гори, Дворічанський, Гуцульщина, Ужанський, Дермансько-Острозький, Черемоський, Кармелюкове Поділля, Мале Полісся, Синевир, Меотида, Прип'ять-Стохід.

При цьому в 2 НПП ліс рубався тільки на землях парків, в 22 НПП рубки проводилися на землях парку і на землях, що належать іншим землекористувачам, в 8 НПП - тільки на землях, що належать іншим землекористувачам.

2. За даними Мінприроди України, на 2013 р ліміти на рубку лісу були видані 17 НПП. А за отриманими нами даними, в 2013 р рубки здійснювалися в 32 НПП. Тобто 15 НПП рубали без лімітів. При цьому обсяги рубок і площі, на яких вони велися, у 10 парків незаконно перевищували ліміти, видані Мінприродою України.

Слід додати, що в основному ці дані стосуються лише земель, що належать паркам. Як стало зрозуміло з анкетування, 12 НПП повністю або частково не знають, скільки і на якій площі рубаються лісу на землях, що входять в НПП, але належать іншим землекористувачам. До таких НПП відносяться - Яворівський, Дністровський каньйон, Білобережжя Святослава, Гетьманський, Галицький, Мезинський, Подільські Товтри, Сколівські Бескиди, Карпатський, Голосіївський (частково), Дермансько-Острозький (частково), Меотида. Причому, навіть на запити адміністрації НПП вказати дані стосовно рубок, землекористувачі, що входять до території НПП, (найчастіше це лісгоспи), відповідають адміністрації НПП відмовою (про що нам, наприклад, повідомив Дермансько-Острозький НПП).

Іншими словами, НВП ніяк не контролюють рубки, які проводяться в НПП на землях інших землекористувачів. А ці території складають в цілому по Україні більше половини площі НПП (48% - землі самих НПП, 52% - землі інших землекористувачів). що стосується Мінприроди України, то ліміти на рубки даними землекористувачам (якщо вони не звертаються за лімітами) не видаються і рубки ведуться без лімітів, що ніяк не хвилює самі НПП і Мінприроди України. Іншими словами, з входженням в НПП земель без вилучення інших землекористувачів нічого не змінилося. Лісгоспи як рубали безконтрольно ліс до створення НПП, так і продовжують його безконтрольно рубати вже після створення НПП. Наприклад, інші землекористувачі території нацпарку Гуцульщина, - лісники, які мають 24665 га, а це 60% господарської зони парку, проводять там рубки головного користування, не дивлячись на те, що науково-технічна рада нацпарку ці рубки не погоджує. Цінні пралесние лісу нацпарку Сколівські Бескиди входять в землі військового лісництва, де також ведуться суцільні рубки (110).

3. Що стосується рубок, то тут отримані наступні дані.

Всього в 32 НПП в середньому в рік рубається 328289,4 куб. м. деревини на площі 18720,8 га (територія більше, ніж 2 НПП «Голосіївський»). В середньому в одному НПП щорічно рубається 12520,8 куб.м. на площі 670,3 га.

При цьому в одному НПП щорічно на землях парку рубається 130172,4 куб. м на площі 3816,8 га, і на землях інших землекористувачів - 198117 куб. м. на площі 14904 га.

4. Отримані дані переконливо показують, що в польських парках рубається набагато менше лісу. Якщо в середньому в одному польському НПП рубається в рік до 8 тис. Куб. м. деревини, то в одному українському в середньому - 12500 куб. м.

5. Раніше проведені опитування українських НПП показали, що санітарні рубки лісу проводилися навіть в заповідних зонах НПП - таких як Синевир, Шацький, Мезинський, Дермансько-Острозький, Карпатський, Святі гори. При цьому Проекти організації територій ряду НПП, таких як Галицький, Сколівські Бескиди, Шацький, Яворівський, Дермансько-Острозький, Хотинський, Вижницький передбачали проведення в заповідній зоні санітарні та інші рубки лісу (в тому числі і суцільні), а також розчищення лісу від захаращеності . При цьому дендропарки деяких нацпарков змушують наукові відділи своїх парків займатися не природоохоронними питаннями, а обґрунтовувати проведення в нацпарку санітарні рубки та рубки головного користування, як це має місце в Ужанському нацпарку (111).

Отримані дані говорять про катастрофічне становище з рубками в українських НПП. Як ми бачимо, в середньому в одному українському НПП рубається на 2/3 більше лісу, ніж в польському. Рубка лісу в українських НПП нерідко проводиться з перевищенням лімітів, а на територіях, що входять в НПП, але належать іншим землекористувачам, взагалі безконтрольно.

У 2015 р волонтером КЕКЦ А. Яровим було проведено дослідження з метою встановити дані про суцільних рубок лісу в національних парках і біосферних заповідниках України.

Рубки досліджувалися за останні 10-12 років - з 2002 по 2013 рр. Для дослідження обрані лісові та лісостепові національні парки України, а також два біосферних заповідники - Карпатський та Дунайський. Дані були отримані наступні (нижче вказано назву національного парку, біосферного заповідника, а також кількість вирубаних гектар за останні 10-12 років (або менше - якщо об'єкт був створений недавно) і відносна вирубана площа лісу в процентах від лісової території об'єкта ПЗФ):

Нижньосульський, 30 га - 1%
Вижницький, 358 га - 4,7%
Хотинський, 70 га -1,5%
Черемоський, 80 га -1,5%
Ічнянський, 60 га - 0,7%
Мезинський, 15 га - 0,1%
Меотида, 14 га - 3,5%
Кармелюкове Поділля, 200 га - 2,5%
Нижньодністровський, 13 га - 0,1%
Тузловські лимани, 3 га - 0,7%
Пирятинський, 70 га - 1,5%
Дермансько-Острозький, 170 га - 4%
Гетьманський, 400 га - 4%
Деснянсько-Старогутський, 210 га - 3%
Кременецькі гори, 190 га - 2,5%
Дністровський каньйон, 150 га -1,5%
Гомільшанські ліси, 255 га - 2%
Дворічанський, 11 га - 0,7%
Азово-Сиваський, 0,4 га - 0,2%
Джарилгачська, 3 га - 1%
Подільські Товтри, 570 га - 1,5%
Прип'ять-Стохід, 600 га - 2%
Шацький, 355 га - 2%
Святі гори, 1236 га - 4%
Зачарований край, 60 га - 1%
Синевир, тисяча п'ятсот п'ятьдесят-вісім га - 4,3%
Ужанський, 240 га - 0,7%
Великий луг, 0,4 га - 0,1%
Верховинський, 120 га -1%
Галицький - близько 1%
Гуцульщина, 1000 га - 3%
Карпатський, 2683 га - 5,3%
Голосіївський, 209 га - 5%
Північне Поділля - близько 5%
Сколівські Бескиди, потужність 2400 га - 7%
Яворівський, 223 га - 3%
Бузький Гарт, 12 га - 1%
біосферні заповідники
Карпатський, 354 га - 1%
Дунайський, 47 га - 0,15%


Абсолютним «рекордсменом» по суцільним рубок є національний парк Сколівські Бескиди (7%), знаходиться у Львівській області, підпорядкований Держагенства лісових ресурсів України. Друге місце - національний парк Слобожанський і Карпатський (5,3%), третє місце - Голосіївський і Північне Поділля (по 5%). В середньому на один лісовий або лісостеповій національний парк доводиться 2,8% лісової площі, знищеної суцільними рубками за останні 10 років. Цікаво, що ця цифра менша, ніж у лісових і лісостепових природних заповідників, де суцільними рубками знищено в середньому 3% лісової площі. Дані обсяги рубок підтверджені офіційними відповідями, отриманими від нацпарку, Мінприроди України, ОДА, обллісгоспу.

Слід також з тривогою відзначити велику кількість суцільних рубок в національному парку Голосіївський, який знаходиться в межах Києва і де подібне високу кількість суцільних рубок просто неприпустимо.

4. Скільки лісу рубається в природних і біосферних заповідниках

Київським еколого-культурним центром в 2013-2015 роках проводилися опитування заповідників, Мінприроди України, Держлісагентства України та обласних управлінь лісового та мисливського господарства.

Аналіз рубок в заповідниках за період 2012 -2014 рр. дозволяє зробити наступні висновки:

1. В цілому відзначається позитивний тренд скорочення обсягу (га, куб. М.) В більшості заповідників України, що пояснюється ефективністю Всеукраїнської громадської кампанії «Йдемо в Європу - будуємо заповідність», одним із завдань якої є припинення рубок лісу в заповідниках.

2. Ряд заповідників (Медобори, Дніпровсько-Орільський, Рівненський) незаконно проводять рубки в більшому обсязі, ніж це

погоджено в лімітах Мінприродою України. Узагальнені дані наводяться в таблиці.

3. У середньому в останні роки щорічно в біосферних і природних заповідниках заготовлюється 17841-24400 куб. м на площі 533-860 га (25).

4. У 2014 р Рівненський і Дніпровсько-Орільський заповідники проводили рубки незаконно, так як не мали узгоджені Мінприродою України ліміти.

5. Деякі заповідники - Медобори, Рівненський, Черемський, Дніпровсько-Орільський в 2013-2014 рр. (Та й раніше - теж скоріше за все) займалися реалізацією деревини, що заборонено Постановою Кабміну України від 28.12.2000 р № 1913 яким затверджено «Перелік платних послуг, Які могут надаватіся бюджетною установою природно-заповідного фонду».

6. У ряді випадків деякі заповідники, наприклад, Кримський, як свідчать матеріали перевірки Рахункової палати України, збільшує в 2-3 рази обсяги проведення санітарних рубок без відповідного Лісопатологічне обґрунтування (2007-2008 рр.).

7. У біосферних заповідниках - Дунайський, Карпатський рубки лісу на територіях, що входять до заповідника, але належать іншим землекористувачам, не узгоджуються з керівництвом заповідника, і проводяться безконтрольно, без отримання лімітів Мінприроди України.

8. Всі ці факти говорять про те, що санітарні та інші рубки в заповідниках часто проводяться безконтрольно, без відповідних обгрунтувань і повинні бути припинені, так як наносять шкоди лісовому біорізноманіття.

У природних заповідниках, згідно з дослідженнями А. Ярового, отримані наступні результати даних про рубках:

Горгани, 39 гa - 1%
Дніпровсько-Орільський, 132 гa - 6%
Древлянський, приблизно 700 гa - 3%
Поліський, 736 гa - 4,3%
Рівненський, 2098 гa - 7,2%
Канівський, 7 гa - 0,3%
Медобори, 39 гa - 0,4%
Розточчя, 56 гa - 3%
Черемській, 88 гa - 3%
Кримський, 45 гa - 0,1%
Ялтинський гірсько-лісовий, 503 гa - 5%

Як ми бачимо, основні суцільні рубки ведуться в заповідниках Рівненський (за 10-12 років вирубано 7,2 відсотка території - абсолютний «рекордсмен» серед лісових заповідників стосовно рубок, в Дніпровсько-Орільському - 6% території, на третьому місці - Ялтинський гірсько-лісовий 5%). Всі три заповідника належать лісникам. В середньому в кожному лісовому заповіднику (разом з Кримом) за 10-12 років в середньому рубається ліс суцільними рубками на 3% території, що завдає величезної шкоди біорізноманіттю і є неприпустимим. Дані факти, отримані з космічних знімків, підтверджені отриманими нами відповідями із заповідників, Мінприроди України, ОДА та облесхозов.

5. Скільки лісу рубається на об'єктах ПЗФ України в цілому

Всього в Україні в даних об'єктах ПЗФ рубками проходиться за рік 36198 га, що становить 1,1% від усієї площі території природно-заповідного фонду України, при цьому рубається 935930 куб. м. деревини. Крім цього щорічно в Україні (без Криму) офіційно очищення лісу від захаращеності на територіях ПЗФ проводиться на площі близько 7800 га, при цьому заготовлюється близько 65700 куб. м деревини. Таким чином, тільки офіційно щорічно в Україні в об'єктах ПЗФ під час рубок та розчищення лісу від захаращеності заготовлюється 1.001630 куб. м. деревини, тобто - Більше 1 млн. Кубів, що становить 1/15 - 1/17 від щорічної заготівлі деревини в Україні. Всього ж рубками і розчищенням лісу від захаращеності в об'єктах ПЗФ в Україні проходиться близько 44000 га.

І ці цифри насправді набагато більше, так як рубки в об'єктах природно-заповідного фонду, що перебувають у віданні інших землекористувачів (крім лісників, Мінприроди України та Міносвіти України), наприклад, комунальних підприємств КП «Зеленбуд», ботсади університетів, в ці дані не увійшли.

Що ж стосується 1,1% від всієї площі території природно-заповідного фонду України, яка рубається щороку, то ця цифра якнайкраще доводить наявність лісогосподарської ідеології, що панує в об'єктах природно-заповідного фонду України. Справа в тому, що за класичною ідеології лісового господарства, розрахованої на 100 років, лісову ділянку ділять на 100 частин, і кожну частину рубають один раз за 100 років, вирубуючи за рік один відсоток. Таким чином, природно-заповідні об'єкти України нічим не відрізняються від звичайних господарських лісів, де відбувається комерційна заготівля деревини.

Особливої ​​шкоди дикій природі і біорізноманіття наносять суцільні санітарні та інші види суцільних рубок в об'єктах природно-заповідного фонду. Щорічно в Україні в кожній області в

природно-заповідних об'єктах суцільними рубками проходиться близько 200 га, а в цілому в Україні - близько 5000 га, що є неприпустимим.

До цього потрібно додати, що ці цифри слід збільшити, так як деякі заказники, пам'ятки природи, регіональні ландшафтні парки і заповідні урочища знаходяться на території інших землекористувачів (НЕ лісників), тому точні масштаби рубок в даних категоріях об'єктом ПЗФ встановити не представляється можливим. Крім того, немає даних стосовно рубок в об'єктах ПЗФ, що мають не природне походження - зоопарках, ботанічних садах, парках-пам'ятках садово-паркового мистецтва, правда мають невелику площу в порівнянні з природними ПЗФ.

Згідно наших досліджень, проведених за допомогою космічного моніторингу, в лісових і лісостепових природних заповідниках за останні 10-12 років вирубано 3% лісової території, в лісових і лісостепових національних парках - 2,8 лісової площі, в лісових регіональних парках - 4,7% , в лісових заказниках Карпат - 7%.

Однак вже ті цифри, які наведені стосовно рубок в категоріях об'єктів ПЗФ, що мають природне походження, показують катастрофічний стан із заповідним і охоронним режимом і практичну неможливість охорони там лісового біорізноманіття.

Більш докладно про обсяги санітарних рубок в об'єктах ПЗФ в Україні дивись нову книгу Вл.Борейко і Г. Левіна:

Санітарні рубки в об'єктах ПЗФ. Екологічна шкода і протизаконний вид діяльності, К., КЕКЦ, 132 стор. Http://ecoethics.ru/wp-content/uploads/2016/04/int_sanitarnie_rubki_2016.pdf

Прес-служба КЕКЦ

1 коментар: