24 вересня 2016

Головних корупціонерів Сумщини назвали поіменно на прес-конференції у Києві



Вчора у Києві, в інформаційному агентстві «Укрінформ», відбулася прес-конференція на тему: «Лісова галузь як заручник політичних торгів», організована Всеукраїнською громадською організацією «Громада і Закон».

В ній взяв участь і голова Біржового комітету товарно-сировинної біржі «Сумська ресурсна біржа» Даніїл Маландій, який розповів про корупційний і тіньовий бік торгівлі лісовими ресурсами Сумщини:

«На рубежі 2014-2015 р. наша команда (Сумська ресурсна біржа – Ред.)поставила амбіційне завдання створити проект, який буде прозоро і зрозуміло для учасників торгів регулювати питання торгівлі деревиною. У короткий строк цей проект (електронні торги –Ред.) був запущений, і досить успішно почав розвиватися. Однак виявилося, що є роками функціонуючі структури, завдання яких надавати сумнівні послуги на ринку договірних аукціонів з продажу деревини, які беруть за це дуже пристойні комісійні. Ціна їх діяльності для Сумської області біля 5 мільйонів грн. на рік, які не доходять до бюджету.

Також виявилося, що в реалізації таких «проектів» беруть дуже активну участь владні функціонери. У Сумській області голова облдержадміністрації Микола Клочко у змові із головою облради Семеном Салатенком і лідером фракції «УКРОП» в облраді Владиславом Луговим чинять протизаконний тіньовий тиск на держлісгоспи із тим, щоб ті продавали деревину на майданчику «Сумиагропромбіржі», яка належить Луговому. Це найдорожча біржа в Україні, де комісійні з продажу деревини на щоквартальних торгах становлять 1,5% і яка діє в розріз з інтересами покупців. Неодноразові звернення та скарги з приводу непрозорих дій цієї біржі від деревообробників, депутатів, громадських активістів владою абсолютно ігноруються.

Іронія ситуації, на мій погляд, полягає в тому, що довірливі громадяни Сумщини отримують візуальну картинку боротьби двух функціонерів (Клочка і Салатенка – Ред.), один з яких представляє «Блок Петра Порошенка», другий – «Батьківщину». Насправді ж, обидва керівники, яким потрібні голоси «УКРОПу» про все вже домовилися. Це видно по їх діям, і вони навіть синхронно повідомляють главі Державного лісового агентства України, що торги потрібно проводити виключно тільки на «Сумиагропромбіржі», хоча це абсолютно протизаконно».

Це не єдиний подібний майданчик, на якому заробляють сумські функціонери з різних партій, які об’єдналися, як іронічно зауважив Данії Маландій, «в партію «Пиляти бабло на лісі». Тому не дивно, говорить він, що Сумська область знаходиться на останньому місці по економічним показникам.

У зв’язку із усім вищенаведеним Даніїл Маландій запропонував направити на Сумщину детективів Національного антикорупційного бюро України (НАБУ) і висловив надію, що оприлюднена ним заява стане приводом для офіційного розгляду озвученої ситуації.

ВІДЕО: https://www.youtube.com/watch?v=fo9k5CIazL0&feature=youtu.be (з 11 хв.30 сек.)

Xpress | 24 сентября 2016 09:55

0 коммент.:

Дописати коментар