04 листопада 2018

За контрабанду лісу - кримінальна відповідальність. Чи зупинить це злочинців?



Кажуть, ліс – це легені планети. Середнє за розміром дерево за добу може дати таку кількість кисню, якої б вистачило для 4-х людей. 1 гектар лісу здатен поглинути вуглекислий газ, що утворився при диханні 250-ти чоловік. Крім того, ліси впливають на очищення повітря від різних мікроб, пилу, та запобігають подальшому розвитку.



Фото із відкритих джерел

Загальна площа лісів в Україні — понад 10 млн га, що становить 15,9 % її території. Та чи залишиться сталою цифра, приміром, через 10 років? Мабуть, що ні. Щороку українські ліси просто спустошуються. З початку року виявлено контрабанди лісу на 35 мільйонів гривень, порушено 39 кримінальних справ.


За минулий рік вивезено понад 1 млн. тонн паливної деревини. До країн ЄС з початку поточного року вивезено майже 660 тис. тонн паливної деревини. При цьому близько 90% експорту такого товару здійснюється державними підприємствами лісовими господарствами, - про це повідомляє Віктор Кривіцький на офіційному порталі Державної фіскальної служби України

Однак під виглядом паливної деревини з України експортують дрова у вигляді кругляка довжиною в два метри. Майже, щодня з країни вивозять тисячі тонн промислової деревини під виглядом звичайної - паливної. Натомість із української деревини – закордоном виробляють з неї меблі, підлогу, щити та іншу продукцію.



Фото із відкритих джерел

Майже всі українські дрова експортуються до Європи. Також були невеликі партії до Китаю та на Близький Схід. Абсолютним лідером за споживанням паливної деревини з України була Румунія, яка імпортувала 232 тис. тонн дров. Угорщина - закупила 50 тис. тонн українських дров. Туреччина, яка активно споживає сировину з України, завезла 27,5 тис. тонн дров. Словаччина імпортувала 23 тис. тонн української паливної деревини, а до найбагатшої країни ЄС – Німеччини - з України було вивезено 22 тис. тонн дров. Польща імпортувала 18,6 тис. тонн, Австрія – 14,2 тис. тонн дров.

Лідером за обсягами оформлення дров на експорт є Чернівецька митниця, яка в першій половині 2018 рокі провела половину експортних . Далі йде Закарпатська митниця, Львівська,Одеська, Волинська і Вінницька – остання найменше оформляє дров на експорт. За матеріалами Бізнес Цензор

Покласти крапку у розкраданні української деревини спробували народні ообранці. 6 вересні, парламент повторно, після вето президента, прийняв Закон №5495 про збереження українських лісів. За ухвалення закону проголосували 246 нардепів.

Про основні моменти законопроекту, розповідає на сторінці Фейсбук для телеканалу NewsOne.

Відтак, переміщення через кордон необроблених лісоматеріалів поза митним контролем або приховування від митного контролю тягне за собою покарання у вигляді позбавлення волі від трьох до п’яти років. Контрабанда, яка здійснюється повторно або за попередньою змовою групою осіб чи службовою особою з використанням службового становища і повноважень тягне покарання у вигляді позбавлення волі на термін від п’яти до 10 років з конфіскацією майна, якщо таке протиправне діяння здійснюється організованою групою осіб або в особливо великому розмірі, то покарання становитиме 10-12 років тюремного ув’язнення з конфіскацією майна.
http://press-centr.com/ua/news/34655_Za-kontrabandu-lisu---kriminalna-vidpovidalnist-Chi-zupinit-tse-zlochintsiv

0 коммент.:

Дописати коментар