17 травня 2019

Галабала вважає політику Мінекології абсурдною та пояснила, коли використання екологічного податку буде ефективним


Екологічний податок має залишатися на місцях та спрямовуватися на вирішення пріоритетних екологічних проблем.

Про це заявляє одна з лідерів партії «ВОЛЯ», керівниця фракції «ВОЛЯ» в Івано-Франківській обласній раді Ольга Галабала, інформує прес-служба партії.

За її словами, ідея, яка є сьогодні в Міністерстві екології та відповідні законопроекти, якими пропонується 70% екологічного податку використовувати на екологічні проекти підприємств є абсурдною. Мінекології вважає, що використання еко-податку буде ефективнішим, якщо ним розпоряджатимуться підприємства.

«Сьогодні 45% еко-податку надходить до державного бюджету, 55% ділиться між місцевими бюджетами (25% - бюджету ОТГ та 30% - обласний бюджет). Дійсно, сьогодні екологічний податок використовується вкрай неефективно. Щороку до державного бюджету надходить 4 мільярди екологічного податку (45%). А головні екологічні проблеми країни роками залишаються невирішеними», - пояснила вона.

Галабала навела приклад Івано-Франківської області, яка отримує один з найбільших екологічних податків в Україні - 115 мільйонів на рік. «Щороку сума екологічного податку дрібниться, як правило, на дотендерні суми (до 1,5 млн грн.) і спрямовується на дрібні об’єкти, з яких частина ніколи не завершується. Якщо по-простому, то велика частина еко-коштів просто дерибаниться і осідає в кишенях місцевих чиновників. За останні 4 роки було витрачено більше 400 мільйонів еко-коштів, а ключові проблеми області так і не вирішені. В нас досі немає очисних споруд від Заросляка (підніжжя Говерли) до Делятина (передгір’я). Всі нечистоти від 1 мільйона туристів з усіх готелів викидаються в Карпатські річки. І вже кілька років тому вода в Карпатських річках була непридатна навіть для побутового використання. Діти, які купаються у воді поблизу Яремче часто отримують алергії та інші видимі пошкодження шкіри. В області так і немає устаткування для утилізації мертвих тварин та відходів з лікарень. Це також просто скидають в землю. Тисячі людей дихають забрудненим повітрям від Бурштинської ТЕС та «Кроно», рівень ракових захворювань на наближених територіях значно перевищує норму. За одну каденцію обласної ради ці проблеми, які тягнуться десятиріччями можна було б вирішити. Але гроші просто діляться», - пояснила вона.

За словами Галабали, проблема полягає не в тому, яка частина екологічного податку і де осідає, а в тому хто і як витрачає ці кошти.

«Мають існувати чітко визначені екологічні проблеми та екологічні пріоритети, згідно з якими має здійснюватися фінансування. І ми маємо вирішувати одну екологічну проблему за іншою. Нинішній розподіл екологічних коштів є звичайним дерибаном. А екологічна програма не є стратегічним документом, дорожньою картою фінаносових пріоритетів, а звичайною писаниною, яка робиться «для галочки», - додала вона.

Нагадаємо, партія «ВОЛЯ» в Івано-Франківській облраді визначила пріоритетним напрямком роботи боротьбу за збереження екології. В результаті було припинено десятки незаконних вирубок лісу та відкрито кримінальні провадження, викрито численні схеми із розкраданням піщано-гравійної суміші і т.д. Сама Ольга Галабала впродовж грудня 2015 - березня 2016 року була заступницею голови облради і курувала екологічні питання, та через викриття корупційних схем місцевих можновладців була звільнена з посади.

0 коммент.:

Дописати коментар