27 грудня 2019

Ми знайшли собі роботу, на якій… працювати не треба!



Як невелике підприємство робить велику природоохоронну справу.

Скалічена ментальність – не вирок!

Упродовж століть, на моє глибоке переконання, українці зазнають негативної інтелектуальної селекції. Адже кожен завойовник, який приходив на українські землі або зрубував – чого вартий лише один «соловецький» етап! – голови, що випиналися з людської маси і могли організувати українську справу чи опір, або перекуповував найрозумніші із них. Як це було, наприклад, з тим же останнім гетьманом Війська Запорізького Кирилом Розумовським.

У великій зоні, якою був весь СРСР, уміння вкрасти стало винахідливістю, брехня – гнучкістю, лестощі і підлабузництво – вірним способом завоювати довіру, мовчання, коли робилася підлість – золотом. То ж чи дивно, що вже в суверенній Україні ці якості набули ще потужнішого розвитку?

«Та чи може нині окремо взята людина зробити щось реальне для впливу на процеси виховання українців у державницькому дусі?» – можливо, задасть собі запитання читач цього матеріалу.

Досвід роботи невеликої команди журналістів і дизайнерів, які автор цих рядків має честь очолювати уже майже півтора десятка літ, дає позитивну відповідь.

Дякуємо ООН за стартовий грант!

Розпочинала свій шлях добре відома лісівникам та працівникам національних парків дизайнерська торгова марка «Золота стріла» з двох молодих людей – відповідального редактора Людмили Врублевської та дизайнера Олександра Радзивіла. Жодної (!) матеріальної бази не було. Але було бажання не лише знайти місце під сонцем і таким чином матеріально забезпечити себе, а й виконувати роботу, яка приносила б користь державі.

А головне – робила б наше життя хоч на якусь дещицю кращим, а людей – добрішими і екологічно грамотнішими.

У творчому портфелі автора цих рядків уже були книги «Листи молодому мисливцю», «З історії охорони природи на Волині», монографія «Літопис волинського лісу. 988 – 2004», повчальний досвід керівництва пресслужбою об’єднання «Волиньліс».

Це, а також набутий ще з 1978 року досвід практичної роботи у сфері охорони навколишнього середовища дозволив вибороти грант Проекту Розвитку Організації Об’єднаних Націй в Україні. Він був призначений для видання монографії «Шацький національний природний парк: історія і сьогодення» та фотоальбому «Заповідна Волинь».

Доброзичлива і водночас вимоглива підтримка менеджера Проекту Василя Толкачова, своєчасне підключення до написання історичної частини добре відомої музейникам Олени Бірюліної дозволили успішно справитися із поставленим завданням.

Бандероль для бібліотеки Конгресу США

При цьому у традиційний творчий підхід до написання книги була внесена новація, яких дотримуємося й донині. Раніше в подібних виданнях традиційно майже вся увага приділялася збереженню біорізноманіття заповідних об’єктів. Але ж Шацька територія – національного значення, що й засвідчує сама назва парку! Згадали слова канцлера Отто фон Бісмарка: «Дайте мені тисячу гарних істориків та двадцять років – і я зроблю вам державу!» І особлива увага була приділена відтворенню правдивої історії цієї території.

В ході досліджень завдяки О. Бірюліній випливло чимало досі не відомих, але краєзнавцю надзвичайно цікавих фактів. Про те, наприклад, що у різні роки Світязем володіли гетьман України Іван Виговський та київський, волинський і подільський генерал-губернатор Михайло Драгомиров… А наша історія – це те коріння, яке вчить людину гордитися її предками, і таким чином робить її патріотичнішою.

Про обсяг виконаної роботи з фотографування говорить хоча б такий факт: для першої із цих книг з допомогою шацького краєзнавця-польовика Василя Матейчика було відзнято майже 11 тисяч кадрів! 870 з них були відібрані як такі, з якими можна працювати й далі. А в книгу, майстерно зверстану нашим провідним дизайнером Олександром Радзивілом, увійшло лише кілька десятків.

Не менш напруженою була і робота над фотоальбомом про природно-заповідний фонд Волині.

Яким же було здивування колективу «Золотої стріли», коли із Києва одного дня прилетіла звістка: «Бібліотека конгресу Сполучених Штатів Америки надіслала в Проект Розвитку ООН в Україні лист з проханням відправити їй ці книги для поповнення фондів!» Успіх краєзнавчих книг? Безумовно! Про такий більшість авторів можуть лише мріяти…

За принципом «на вибір Ваш – любе-рябе!..»

Нині уже на власній матеріальній базі команда ТМ «Золота Стріла» має можливість «на потокові» створювати «з нуля» будь-яку поліграфічну продукцію краєзнавчого, природоохоронного, лісівничого, мисливського, безпекового спрямування. Це не лише різноманітні флаєри, буклети, брошури, книги, а й приблизно дві тисячі видів стендів найрізноманітнішої тематики для широкоформатного друку.

Останнє – продукція для оформлення аншлагів, межових знаків, медальйонів у держлісфонді, стендів в адмінбудинках лісництв, лісгоспів, шкільних лісництвах, навчальних аудиторіях вузів, коледжів тощо. Нині нашими послугами користуються найавторитетніші фахівці лісгоспів та національних природних парків. А нашим творчим супроводом «у комплексі і під-ключ» – організатори різних фестивалів, представницьких змагань, масових лісових і природоохоронних акцій.

Красномовним тут є факт, що лише екологічних стежок різного штибу ми розробили, а замовники встановили понад півсотні. На Волині це, наприклад, екостежки у Шацькому національному природному парку, у Звірівському та інших лісгоспах, біля кафе «Явір», що на в’їзді у Волинську область з боку Києва. Над цим постійно працюють і дизайнери Олександр Радзівіло, Катерина Кец, Марія Когетова, Владислав Осипов.

Більшість із цих стежок несуть і краєзнавчу компоненту. Практично в усіх областях України можна побачити і оформлені нашими дизайнерами рекреаційні пункти, яких лише у Волинській області при дорогах загального користування – майже сотня.

Високу оцінку замовників отримали і дизайнерські роботи зі створення нових стендів для оновлення експозицій краєзнавчих музеїв. Цей доробок, зокрема, можна побачити у Камінь-Каширському та Ківерцівському районних краєзнавчих музеях, у Музеї лісу в лісовому урочищі Лопатень. Експозиція останнього, до речі, теж була створена нашою творчою командою.

Для потреб виробництва фахівці «Золотої стріли» також постійно проводять фотозйомки у різних регіонах країни. Це дозволяє суттєво поліпшити якість оформлювальної продукції, зробити її інформаційно-насиченою та легшою для сприйняття.

А останнім часом ми взялися і за випуск деяких сувенірів. Закуплено і освоєно обладнання для сублімаційного друку на кухликах та сувенірних тарілках, брендування футболок, галстуків, бейсболок тощо.

Секрет успіху підказав… Конфуцій

… «Легше запалити одну маленьку свічку, ніж проклинати темряву!» – сказав ще у шостому столітті до нашої ери видатний китайський мислитель Конфуцій. У нашій команді популярним є ще один його крилатий вислів: «Знайди собі роботу, яку ти любиш – і до кінця життя тобі не доведеться працювати!»

У розумінні глибокого сенсу думок Конфуція і полягає секрет успіху маленького колективу ТМ «Золота стріла» – дослідника і літописця історії свого краю. А ще – оформлювача, чия праця реально допомагає людям в усіх куточках нашої держави вчитися екологічній та лісівничій грамотності, і робить життя українців трішки світлішим.

Любов до своєї землі, що лежить в основі патріотизму, починається з внутрішньої потреби у людини не залишати після себе сміття. Як у буквальному, так і в переносному розумінні. А ще – в умінні перебувати в природі так, щоб не залишати після себе слідів. Саме до розуміння цього і підштовхує вся наша продукція – краєзнавчі книги, буклети, інформаційні та навчальні стенди, аншлаги, білборди.

… Українське державотворення, особливо в ментальній царині – процес спільний. Пора вже зрозуміти: ніхто і ніколи не працюватиме для нас і за нас. Без реальної, а не декларативної участі в ньому кожного із нас, громадян, ми ніколи не будемо мати таку Українську державу, яку б хотіли!

Валерій МЕЛЬНИК,
Газета “Природа і суспільство”

Охоче вислухаємо думку
про цей матеріал і відповімо
на ваші запитання:
e-mail: melnykvs@ukr.net;
тел.: 067 332 66 40



ekoinform.com.ua

0 коммент.:

Дописати коментар