26 грудня 2019

МОН УКРАЇНИ: Олег Скидан, ректор Житомирського національного агроекологічного університету


Досвід ЖНАУ "Використання сучасних космічних та геоінформаційних систем в освітньо-науковій та інноваційній діяльності закладів вищої освіти"




РЕКТОР ПРЕЗЕНТУВАВ «КОСМІЧНИЙ» ДОСВІД ЖНАЕУ НА ФОРУМІ ВИЩОЇ ОСВІТИДеталіКатегорія: Головні новини Опубліковано: 26 грудня 2019


Вже з січня 2020 року в Україні розпочнеться масштабна реформа вищої освіти. Вона змінить механізм фінансування та управління закладами, а також розширить можливості для освіти дорослих. Про це розповіла Міністр освіти і науки Ганна Новосад під час презентації концепції реформи ректорам закладів вищої освіти 24 грудня.



Розроблена міністерством концепція має кілька базових напрямів: зміна підходів до розподілу бюджетних коштів та фінансування загалом, управлінська автономія, оновлення правил роботи з ректорами, створення нових наглядових органів та розширення можливостей для освіти дорослих.

На Форумі вищої освіти перед колегами виступив і ректор Житомирського національного агроекологічного університету Олег Скидан. Зокрема, він презентував досвід ЖНАЕУ у використанні космічних та геоінформаційних систем в освітньо-науковій, інноваційній діяльності навчального закладу, а також у системі управління регіональним розвитком.

У контексті цього йшлося про досягнення і напрямки діяльності інжинірингової школи «Noosphere Engineering School», яка відкрилася на базі агроуніверситету кілька тижнів тому, про створення регіонального космічного центру "Полісся" , для потреб якого на території ЖНАЕУ вже облаштували антенну станцію для прийому інформації з космічних апаратів.

Також Олег Скидан розповів про підтриману депутатами Житомирської обласної ради Концепцію створення регіонального інноваційно-космічного кластера «Полісся». Його діяльність забезпечить отримання позитивних соціально-економічних та екологічних ефектів від поєднання технологічних, науково-освітніх та культурних інновацій з прикладним використанням космічних технологій в розвитку регіону". Саме Житомирський національний агроекологічний університет спільно з Музеєм космонавтики ім. С. Корольова виступили з ініціативою створення відповідного кластера.

Задля впровадження спільних проєктів, обміну досвідом, проведення заходів ЖНАЕУ підписав низку угод про співпрацю:

- у сфері розробки та випробування передавальної апаратури, антенних систем з різним діаметром дзеркал для наземних супутникових станцій з Тернопільським державним науково-технічним підприємством «Промінь»;

- у сфері розробки та випробування електро- і радіовимірювальної апаратури, пристроїв для інформаційно-комунікаційних технологій, засобів моніторингу наземних об'єктів і контролю навколишнього середовища, деталей і вузлів механічного та каркасно-штампувального виробництва, застосування безпілотного авіаційного комплексу "SPECTATOR" для аграрного сектору з ВАТ «Меридіан» ім. С. П. Корольова;

- у сфері космічної, наукової і науково-технічної діяльності з Національним центром управління та випробувань космічних засобів:

- з Державним космічним агентством України.

Крім цього, у січні цього року в Житомирському національному агроекологічному університеті вперше відбувся форум «Космічні технології для агробізнесу», а у червні – масштабний Національний форум «Корольов. Космос. Житомир», у листопаді проходила ІІІ Міжнародна науково-практична конференція «Становлення механізму публічного управління розвитком територій як пріоритет державної політики децентралізації», де представили пілотну концепцію моделі управління регіоном на платформі космічних та геоінформаційних систем, над якою працювали близько 9 місяців. Також керівництво та співробітники ЖНАЕУ беруть участь у тематичних заходах, виставках по всій країні, налагоджують співробітництво з різними підприємствами й установами.

Пресслужба Житомирського національного агроекологічного університету

http://znau.edu.ua/tidings/top-news/rektor-prezentuvav-kosmichnij-dosvid-zhnaeu-na-forumi-vishchoji-osviti#!______________

0 коммент.:

Дописати коментар