26 грудня 2019

Підсумкове інтерв’ю: Володимир Бондар про «Патріотів Волині», нового губернатора та реформу лісової галузі

Добігає кінця непростий і переломний для нашої країни рік – 2019. В Україні змінився президент, Уряд, парламент. Не оминули зміни й Волинь. Відтак у новий 2020 рік ми входимо з очікуванням результатів від цих радикальних змін. Ймовірно, готуються до них і волинські політики, яких у наступному році очікує важлива подія – місцеві вибори. 

Про підсумки 2019 і плани та прогнози на 2020 «Волинь.Правді» поспілкувалася з досить цікавим волинським політиком Володимиром Бондарем. Цікавий він не тільки тому, що донедавна очолював Держлісагентство України, а ліс – це дуже болюча тема для волинян, а й тому, що створив нову фракцію «Патріоти Волині», до якої увійшли деякі депутати Волиньради.

«МЕНЕ ПОКЛИКАВ ПРЕЗИДЕНТ І СКАЗАВ, ЩО Є ПРОПОЗИЦІЯ», – ВОЛОДИМИР БОНДАР ПРО ПОХІД У ВЕЛИКУ ПОЛІТИКУ

Волинянин Володимир Бондар у досить молодому віці очолив Волинську облдержадміністрацію, йому на момент призначення було лише 36 років. Та маючи на той час чималий досвід роботи на державній службі, продемонстрував на цій посаді високі результати. За час головування Володимира Бондаря Волинь могла похизуватися істотним залученням інвестицій у область. Втім, протриматися на цій посаді молодий політик зміг менше трьох років.

«Що тоді стало причиною вашого звільнення? Ви самі пішли, чи Вас попросили?», – запитуємо.

«Рішення йти з посади такого рівня рідко приймає людина самостійно. В більшості випадків приймає рішення президент. І в моєму випадку саме так і було», – пригадує Володимир Бондар.

В той час саме відбулися вибори, і партія «Наша Україна», яку на Волині той час представляв Володимир Налькович, показала не той результат, на який розраховувала. У зв’язку з цим ряд обласних керівників по Україні поміняли, в тому числі й очільника Волинської ОДА.
«Як з’ясувалося, причина була зовсім не в керівнику. Причина була зовсім інша і набагато глибша. Мені запропонували роботу в Києві. Я відмовився від тої роботи і пізніше пішов на іншу. Мені запропонували три заступники міністра, на вибір. Але кожен із варіантів в силу різних обставин для мене був неприйнятним. А потім мене покликав президент Віктор Ющенко і сказав, що є пропозиція попрацювати радником президента. І я погодився», – розповідає як зайняв таку високу посаду Володимир Бондар.



Володимир Налькович працював радником президента Віктора Ющенка з 2008 по 2010 рік. Сьогодні ж у президента України Володимира Зеленського політична ситуація набагато складніша, ніж була у Віктора Ющенка.

«Якби Ви зараз мали можливість давати поради президенту, які б три найважливіші поради Ви дали Володимиру Олександровичу?», – запитуємо у колишнього радника президента.

«По-перше, Володимир Зеленський має бути президентом всієї України. Він повинен розуміти ситуацію не тільки виборця, близького йому по духу, він повинен розуміти ситуацію в усій Україні і відповідним чином приймати рішення. По-друге, Володимир Зеленський повинен розуміти, що Росія ніколи не буде Україні другом чи рівним. Росія завжди буде бачити себе в кращому випадку «старшим братом», в гіршому випадку – ворогом України», – переконаний Володимир Бондар.

Політик нагадує відому тезу, що будь-які договори, укладені з Росією, не варті паперу, на якому написані. Разом з тим наголошує, що сьогодні Україна не має достатньо військової потужності, аби ефективно протистояти Росії. На думку Володимира Нальковича, Україна повинна розуміти, що всю свою могутність Росія буде використовувати не для захисту інтересів України. Володимир Бондар вважає, що саме з таких позицій потрібно будувати зовнішню політику.



«Також я би не шукав на його місці «відьом», особливо там, де їх нема, а намагався б будувати Україну з чистого листа. З тими хто може, не залежно від того, хто з них де працював до того. А до тих, хто себе дискредитував, безперечно має бути й відповідна реакція, але вона має бути персоніфікована, і відповідальність має наставати за конкретні провини», – вважає політик.
Депутат Волиньради переконує, що не можна сьогодні створювати внутрішнє протистояння у суспільстві, адже ні до чого доброго воно не призведе, навпаки, може мати більш глобальні і далекосяжні наслідки.

«Я Б НЕ НАЗИВАВ ЦЕ НЕДОВІРОЮ», – ВОЛОДИМИР БОНДАР ПРО ВІДНОСИНИ З НОВИМ ГУБЕРНАТОРОМ ВОЛИНІ

Волиньрада з недовірою поставилася до нового губернатора Юрія Погуляйка. На позачерговій сесії депутати скерували звернення до президента України з проханням не призначати на найвищу посаду у Волинській області вихідця зі східних регіонів України. Волиняни завмерли в очікування чергового протистояння Волинської облдержадміністрації та Волиньради.

«Ви в тому числі проголосували проти цього призначення. Чим аргументуєте своє голосування і як плануєте подальшу співпрацю з Волинською ОДА? Чи зустрічалися Ви вже з Юрієм Погуляйком, якщо так, то про що говорили?», – цікавимося у політика.

«Це не була недовіра, тому що нічого конкретного Юрію Погуляйку ніхто закинути не міг і не закидав. Я знаю позицію більшості депутатів. Вони вважали, що президент міг би запропонувати місцеву кандидатуру на посаду голови Волинської обласної державної адміністрації», переконує Володимир Бондар.

Володимир Налькович каже, що депутатам здавалося, що у випадку призначення на пост волинянина, адміністрація буде працювати більш ефективно з перших же днів. Відтак, враховуючи те, що Юрій Погуляйко не є жителем області, депутатам здавалося, що ситуація потребуватиме якогось часу, щоб нова людина вникла у ситуацію та призначила заступниками компетентних людей. Політик вважає, що саме тому обласна рада прийняла такого роду звернення до президента.

«Я би не назвав це недовірою. На разі президент прийняв своє рішення, Волинська обласна рада після того не збиралася і ніяких демаршів не робила і, на скільки я розумію, робити не збирається. Юрій Погуляйко брав участь у засіданнях робочих органів ради, зокрема, ми пересікалися на бюджетній комісії», – переконує Володимир Бондар.

На думку Володимира Нальковича, команда Юрія Погуляйка активно працює, але оцінювати її роботу дуже рано. Політик переконаний, що треба дати час, аби Юрій Погуляйко і його команда набули б якоїсь публічності на Волині.

«Я думаю, що негативу чи деструктиву з боку обласної ради по відношенню до облдержадміністрації немає на разі. Як буде далі – будемо бачити. Це все буде залежати від результатів роботи, бажання працювати і можливостей приймати спільні рішення», – заявив депутат облради.



КОВЕЛЬСЬКИЙ КАР’ЄР: БІЛЬШЕ ШКОДИ ЧИ КОРИСТІ?

Наразі однією із проблем волинян є погіршення екологічної ситуації в області, зокрема й пересихання Світязя. На фоні цього Волиньрада проголосувала за надання дозволу підприємству «Укрзалізниці» на розробку піщаного кар’єру у Ковельському районі, що також може мати свої негативні наслідки для екології Волині. Володимир Бондар так коментує неоднозначне рішення ради.

«Ситуація складна. І цей кар’єр довгий час працював без ліцензії. Я не знаю у який спосіб була отримана ліцензія. Для області ситуація навколо кар’єру не є такою, яка би давала однозначний позитив», – вважає депутат облради.

За словами Володимира Бондара, він з колегами пропонували на сесії обласної ради розібратися, чому підприємства, які належать «Укрзалізниці» і сплачують податки не на місцях, а в центрі, взагалі функціонують на Волині, і чи справді у них є всі дозвільні документи та механізми, які б давали їм можливість розробляти наші надра.

«Але рада вирішила по-іншому, їм надали можливість працювати. Хай вони працюють, якщо це відповідає закону і здоровому глузду. А я думаю, що рада повинна здійснювати контроль і моніторинг над діяльністю такого роду підприємств для того, щоб розуміти, приносять вони для громади більше користі, чи збитків», – зазначає Володимир Бондар.

«ЯКЩО УРЯД НЕ СХАМЕНЕТЬСЯ, ЧАСИ НАСТАНУТЬ ДУЖЕ НЕДОБРІ», – ВОЛОДИМИР БОНДАР ПРО СИТУАЦІЮ У ЛІСОВІЙ ГАЛУЗІ

Система державного управління досить складна і неповоротка. А ось політичні перипетії в Україні змінюються дуже швидко. Волинянин Володимир Бондар очолив досить серйозну установу, Державне агентство лісових ресурсів, в час каденції так званого «технократичного» Уряду, або ж «Уряду реформаторів» на чолі з Володимиром Гройсманом. Та реформи Гройсмана, розповідає Володимир Бондар, навпаки погіршили і без того непросту ситуацію у лісовій галузі.

«Мені здається, що уряд Володимира Гройсмана, як і уряд Арсенія Яценюка, робили по відношенні до лісової галузі величезну помилку. Ми багато чого маємо реформувати у суспільстві, і лісова галузь не виключення. І як один так і другий Уряд пробував це робити. Але ми чомусь не цінуємо думку наших фахівців, а цінуємо думку іноземців і міжнародних експертів», – звертає увагу Володимир Бондар та пояснює, чому успішні кейси реформ в інших країнах не завжди спрацьовують в Україні.

«І один й інший уряди намагалися робити реформування лісової галузі за шаблонами, за якими реформували лісову галузь у інших пострадянських країнах. Але ситуація в Україні відрізняється від ситуації в ряді інших пострадянських країн декількома принциповими речами. По-перше, Україна географічно знаходиться в різних зонах, починаючи від густозаселених Карпатських лісів на Заході, завершуючи практично пустелями на Півдні і Сході», – пояснює ексголовний лісівник України.

Володимир Бондар розповідає, що ведення лісового господарства має свою специфіку у різних зонах. Тому реформувати його так, як це відбувалося у невеличких Словенії чи Латвії, у великій Україні не можна. Крім того, у розвинених країнах, які реформувалися, від 50 до 70% лісів перебувають у приватній власності.. В Україні ліс перебуває виключно у державній власності. Володимир Налькович нагадує, що українські експерти давно працювали над реформою лісового господарства. І дійшли висновку, що нам найближча польська модель, яка передбачає приватизацію по кластерах і роботу найманих бригад для обслуговування лісового господарства.



«В питаннях лісозаготівель, доставки і переробки – мав би діяти приватний бізнес. А в питаннях власності на ліси і веденні лісового господарства, в тих питаннях, якими займаються сьогодні держлісгоспи, якраз мала б залишатися державна власність на ліси і державна система управління. Така модель пропонувалася і навіть були урядові рішення щодо імплементації цієї моделі. Але далі рішень ситуація не пішла», – розповідає колишній керівник Держлісагентства.

На думку Володимира Бондаря, те, що пропонується впровадити з року в рік, абсолютно не підходить лісовій галузі України.

«Якщо в уряді Яценюка хоча б велася дискусія, то з урядом Гроймсана ми не змогли знайти узгодженої позиції, внаслідок чого ситуація у лісовій галузі лише погіршувалася і продовжує погіршуватися сьогодні. Сприяє цьому і світова криза цін на лісоматеріали. І на сьогодні позитивних прогнозів щодо лісової галузі це не складає. Якщо Уряд не схаменеться і не почне підтримувати лісову галузь, мені здається, що часи настануть дуже недобрі», – застерігає Володимир Бондар.

У Волинській області ліс займає значну нішу у структурі економіки. Керує волинськими лісами досить молодий менеджер Олександр Кватирко, оцінку роботі якого волиняни дають дуже по-різному. Запитуємо, як би оцінив ефективність свого колишнього підлеглого екскерівник Держлісагентства.

«У роботі будь-якого керівника можна знайти як позитиви так і негативи. Є речі, над якими можна працювати, а є речі, які вирішувати складніше. Звісно, що є як позитиви так і недоліки у роботі Олександра Кватирка. Я особисто вважаю його одним із найбільш ефективних менеджерів серед керівників обласного рівня в Україні. Олександр Кватирко як менеджер, враховуючи його здатність організувати роботу, був одним із найбільш досвідчених керівників у той час, коли нам співпрацювати. Це моя суб’єктивна думка, але вона побудована не на якихось емоційних позиціях, а на аналізі проробленої цим керівником роботи в області», – переконаний Володимир Бондар.

На переконання Володимира Нальковича, лісова галузь у цих складних умовах на Волині працює досить системно, ефективно і передбачувано. Політик не береться прогнозувати як буде розвиватися ситуація у лісовій галузі далі, але вважає, що криза буде поглиблюватися однозначно.

«ПАТРІОТИ ВОЛИНІ» – ЦЕ ШВИДШЕ ІДЕЯ, НІЖ ПОЛІТИЧНА ПАРТІЯ



На минулій черговій сесії Волинської обласної ради Володимир Бондар вразив всіх волинян несподіваним рішенням – депутат оголосив про створення нової депутатської групи «Патріоти Волині», до якої увійшли деякі представники колишньої фракції «Солідарності». Політик розповів «Волинь.Правді» які і чому виникла така ідея.

Ми поцікавилися чому Володимир Бондар з однодумцями вирішили створювати нову фракцію – «Патріоти Волині», а не лишилися у складі оновленої команди колишнього президента Петра Порошенка «Європейська Солідарність».

«Ми й не входили до команди Петра Порошенка, і, якщо чесно, нас туди не особливо то й кликали. В останній час, щоправда, лунали пропозиції щодо вступу, але я скептично ставлюся до перспектив цієї партії на Волині, хоча, бажаю їм успіху. Також хочу наголосити, що від ідеологічних засад, на яких ми стояли раніше, ми не відмовляємося», – пояснив Володимир Налькович.

Політик вважає Петра Порошенка найкращим президентом з тих, які були, з точки зору ефективності досягнутих результатів.

«Так, у нього були рішення, які сьогодні піддаються критиці. І таких рішень було немало. Але з точки зору досягнутого результату ніхто сьогодні не може похвалитися вищими показниками, ніж Петро Порошенко. Це правда», – переконує Володимир Бондар.

Депутат вважає, що «Європейська Солідарність» не змогла стати тією політичною силою, яка б могла ефективно стояти на захисті тих принципів та ідеалів, які нею декларуються. Розповідає, що вирішили працювати з колегами в іншому форматі. Оскільки депутати облради представляють інтереси громад місцевого рівня та виборців, які їх обрали, то прийняли рішення сконцентруватися якраз на цьому.

«Іноді позиція партійна суперечить твоїй позиції громадянській. І щоб не входити перед виборами в таку ситуацію, ми вирішили сконцентрувати свою увагу на тій області, де ми власне і живемо і для кого ми працюємо. Тому зібралися однодумці, депутати-мажоритарники, які можуть вкласти свій інтелектуальний чи робочий ресурс задля розвитку того регіону, з якого вони були обрані депутатами. З нашою точки зору, цей регіональний патріотизм і є домінуючим для нашої сьогоднішньої діяльності», – розповідає Володимир Бондар.

На його думку, така позиція близька багатьом людям, і не роз’єднує за ідеологічним принципом та не кличе на барикади з різних сторін. Володимир Налькович передбачає, що об’єднання «Патріоти Волині» буде створене не тільки в обласній раді, а й в інших органах місцевого самоврядування на Волині.

«Це на разі не партія, на разі це швидше ідея, більше схожа до громадського руху. Це просто об’єднання депутатів. Можливо, ми й подивимося на цю ідею ширше», – акцентує увагу Володимир Бондар та додає, що долучитися до його команди можуть всі люди, які зацікавлені в роботі на благо свого населеного пункту, району та області, адже «Патріоти Волині» завжди відкриті до спілкування та ідей ззовні.


«Назва вашої групи «Патріоти Волині», це ніби як приціл виключно на місцевий рівень. Можливо, плануєте балотуватися на мера Луцька? Чи де Ви себе бачите в українській політиці у наступні 5 років? Можливо, зможемо Вас побачити у великій політиці?», – цікавимось у лідера «Патріотів Волині».

«Час виборів розставляє все на свої місця. Я думаю, що до того часу варто говорити лише про напрямок, у якому потрібно працювати. Ми на разі не знаємо, коли будуть відбуватися вибори і за яким законом. Коли це стає відомо, тоді, як правило, і розставляються крапки над «і», – запевняє Володимир Бондар та додає, що на сьогодні не має амбіцій балотуватися.
Володимир Налькович, як член бюджетної комісії Волиньради, нагадує, що в області надзвичайно складна бюджетна ситуація. На сьогодні депутати повинні знайти можливості, аби підтримати волинські міста і села та людей, які там працюють.

«З бюджетом нам на найближчий період часу буде досить складно. Виходячи з цього, нам необхідно знайти можливості для розвитку наших територій. Якщо уряд перестане займатися незрозумілими з точки зору економіки діями, а почне приймати рішення, спрямовані на економічний розвиток територій, то й ми знайдемо можливості для розвитку. А вже тоді можна буде приймати рішення куди, як, з ким рухатися і кого підтримувати», – переконаний Володимир Бондар.

На завершення Володимир Налькович підбив підсумок 2019 року та висловив свої побажання на рік 2020.

«Ми з певною тривогою входимо в наступний рік. Багато чого від попередньої стратегії розвитку зруйнували, а нічого нового не запропонували. Наразі немає моделі як вирішувати ті чи інші питання. Я би дуже сподівався, що період звикання для нової влади минув і сьогодні президент, який має всю повноту влади в державі, може запропонувати стратегію розвитку як внутрішнього потенціалу так і зовнішніх позицій. Позиція подивитися Путіну в очі – це не є стратегія розвитку України», – переконаний Володимир Бондар.

На переконання політика, Україна повинна мати чіткі стратегічні принципи свого руху на міжнародній арені і чітко їх дотримуватися.

«Мені б хотілося, щоб популізм і непрофесіоналізм в органах державної влади закінчився і владу сформували люди, які є політично відповідальними і грамотними у своїх напрямках для того, щоб забезпечити Україні рух вперед. Хочеться вірити, що ми зможемо це зробити без революційних ситуацій чи інших потрясінь. Якщо це вдасться зробити за рахунок системного аналізу – є сподівання, що наступний рік буде все таки кращим. Надія на це завжди має бути. Також напередодні новорічно-різдвяних свят хотів би привітати українців та побажати миру, достатку і родинного затишку!», – підсумував Володимир Налькович.

Роман Колюхов

https://pravda.volyn.ua/pidsumkove-interv-iu-volodymyr-bondar-pro-patriotiv-volyni-novoho-hubernatora-ta-reformu-lisovoi-haluzi/

0 коммент.:

Дописати коментар