25 березня 2020

Лісовідновлення по-французьки



Практика використання репродуктивного матеріалу.

Франція є четвертою країною ЄС за площею лісів. З метою їх сталого відновлення та адаптації до кліматичних змін, у рамках Національної лісової програми розроблено рекомендації лісокористувачам щодо використання репродуктивних матеріалів (насіння, саджанців, клонів тощо) урахуванням особливостей їх регіону.

За стандартами ЄС

Ліси Франції – природне середо­вище, яке століттями забезпечувало і забезпечує сьогодні економічні, екологічні та соціальні потреби країни. Це джерело деревини, відновлюваної сировини для багаторазового використання і ключовий ресурс утворення доданої вартості та десятків тисяч робочих місць. Вони також є основним джерелом біорізноманіття і мають захисний вплив на ґрунт, воду, повітря і клімат. З початку Х1Х століття лісовий покрив подвоївся і на даний час ліси покривають 16,7 млн га у Франції (30% площі) і 8,3 млн га на французьких заморських територіях. Характерною рисою французького лісового масиву в порівнянні з загальноєвропейською є велика різноманітність видів деревної сировини (близько 130 сортів). Домінує листяний ліс, що займає 2/3 всіх лісових територій. Ліси Франції в основному розташовані в басейні Середземного моря, на сході країни і в гірських районах. На заморській території 98% лісу розташовано у Гвіані. При цьому, Франція є однією з небагатьох країн в Європі, де є тропічні ліси. На частку Франції припадає 10% лісового покриву Європи, і вона посідає четверте місце за величиною площі лісів в ЄС після Швеції, Фінляндії та Іспанії. Із запасами деревини в 2,5 млрд куб. м країна посідає третє місце після Німеччини (3,6 млрд куб. м) та Швеції (2,9 млрд куб. м).

Наявність такого ресурсу зумовлена, в тому числі, проведенням на державному та регіональному рівні необхідних заходів з його відновлення. Як відомо, одним із методів відновлення лісів є їх насадження. На даний час для посадки лісів у Франції використовується близько 65 видів і гібридів дерев, при цьому посадка здійснюється відповідно до правил, що гарантують генетичні та зовнішні якості майбутньої деревини.

На сьогодні в Євросоюзі використання лісових репродуктивних матеріалів (Forest reproductive material, FRM) регулюється правилами, встановленими в Директиві № 1999/105/EC «Про маркетинг лісового репродуктивного матеріалу», яка набрала чинності з 1 січня 2003 року. Директива 105/EC застосовується до всіх призначених для посадки зерен, рослин або частин рослин. Більшість її положень було перенесено у відповідний французький закон.

Лісовий репродуктивний матеріал деревних порід і штучні гібриди, які використовуються у лісовому господарстві Франції, повинні бути генетично пристосовані до різних умов і мати високу якість. Національна лісова програма Франції на 2016–2026 рр. вимагає адаптації FRM для кожного із французьких регіонів. На їх рівні комісіями з лісового господарства та лісоматеріалів під співголовуванням регіональних префектів і регіональних рад мають бути розроблені відповідні програми сталого лісокористування з урахуванням необхідності відновлення лісів за допомогою FRM.

Гарантії якості та походження

Загальне управління французькими лісами на державному рівні здійснює Національне лісове відомство (ONF). Воно відповідає за лісовий менеджмент, забезпечення сталості у виробництві лісової продукції, підтримання біорізноманіття та розробку і впровадження лісової політики держави. ONF підпорядковане Міністерству сільського господарства Франції. Однією з важливих функцій останнього є координація діяльності лісокористувачів, забезпечення паритетного управління лісами в тісному партнерстві з спільнотою власників, зокрема, і в питаннях FRM.

Слід зазначити, що використання FRM у французьких лісах має відповідати вимогам Директиви 105/EC, а тому вони мають бути сертифіковані державою для забезпечення генетичної якості та гарантії походження. Щоб здійснювати легальне застосування FRM кінцевий користувач (власник лісу) повинен мати відповідний документ, у якому міститься вся необхідна інформація.

На сьогодні для французьких лісівників та лісовласників основними джерелами FRM є насіння, насадження і насіннєві сади. Ці три джерела гарантують виробництво високоякісних FRM для багатьох основних видів деревини. При цьому велика кількість насіннєвих садів, створені і фінансуються державою та виробляють насіння в достатніх кількостях.

Міністерство сільського господарства Франції разом із Національним інститутом сільськогосподарських та екологічних досліджень (INRA) та Національною професійною організацією з насіння і рослин (GNIS) є засновниками GEVES – офіційної організації з оцінки сортів і тестування насіння. GEVES визнана як на національному, так і на міжнародному рівні за її глибокий та інноваційний досвід в усіх видах культурних рослин. Для лісової галузі GEVES здійснює, зокрема, вивчення та контроль сортів і насіння FRM та їх сертифікацію для подальшого використання лісовласниками.

Інформаційна складова

Слід зазначити, що здійснювати діяльність із виробництва та торгівлі FRM у Франції можуть лише ті компанії, які оголосили про це регіональному префекту. На сьогодні їх кількість становить 404 суб’єкти. Більшість FRM – це саджанці. За даними Національного науково-дослідного інституту екологічних наук і технологій Франції (IRSTEA), у 2017–2018 роках поставки саджанців з французького національного ринку перевищили 70 млн саджанців, з яких 98% – власне виробництво, і лише 2% – імпорт. Розподіл власного проданого виробництва залишається незмінним упродовж декількох років: 88% становлять саджанці хвойних порід, 11% – листяних і 1% – тополі.

Для успішної лісопосадки FRM повинен, серед інших чинників:

– бути пристосованим до природних умов регіону, де розташована плантація (зокрема, ґрунту);
– бути хорошої генетичної та фенотипової якості;
– мати достатню генетичну різноманітність, щоб забезпечити стійкість до кліматичних і санітарних небезпек конкретного регіону.

Спеціалізована сторінка на сайті Міністерстві сільського господарства Франції надає доступ лісовласникам до списку основного садивного матеріалу для регульованого використання FRM у французьких лісах. Також там містяться загальні характеристики FRM та технічні рекомендації лісовласникам щодо їх використання, щоб допомогти вибирати саме ті матеріали, які відповідають їхньому регіону та їх цілям лісокористування.

З метою адаптації французьких лісів до зміни клімату і в рамках Національного плану адаптації до зміни клімату Міністерство сільського господарства доручило IRSTEA запустити програму постійного перегляду рекомендацій з урахуванням цієї мети. Програма спрямована на облік кліматичних ризиків для наступних лісових циклів, різних видів і областей використання. На думку фахівців, це дозволить поліпшити адаптацію FRM до мінливих умов навколишнього середовища.

Щороку Міністерство сільського господарства проводить статистичне обстеження, включене в програму Національної ради статистичної інформації, про виробництво і продаж у Франції FRM.

Це обстеження є обов’язковим і призначене для всіх фахівців, які здійснюють діяльність у галузі виробництва та/або торгівлі лісовими репродуктивними матеріалами. Збір даних забезпечується контролерами регіональних управлінь Міністерства.

Олександр КОЗКА,

Газета “Природа і суспільство”


0 коммент.:

Дописати коментар