25 березня 2014

Як врятувати херсонський ліс?

Ламати, як відомо - не будувати. Херсонщина поки що не ліквідувала наслідки лісових пожеж 2012 року. Нагадаємо, згідно оприлюдненої офіційної інформації, їх причиною став підпал. Тоді ліс рятували майже 2 тисячі осіб - мнс-ники, військовослужбовці, лісники, міліція, залізничники та місцеві жителі.

Поки лісники очистили тільки половину площ згорілого тоді лісу, розповів перший заступник начальника обласного управління лісового та мисливського господарства Володимир Михайленко. «Після пожежі 2012 у нас згоріло понад 2 тис. гектарів лісу. Його треба випиляти, очистити територію, підготувати її для відновлення лісу. На сьогодні з 2 тисяч гектарів очищена тільки 1000 », - розповів Володимир Михайленко.

За його словами, горілий ліс, згідно санітарних норм і правил, треба прибрати, зменшивши ймовірність ураження шкідниками живих лісових насаджень, що знаходяться навколо. Фахівці пояснюють: причина того, що згорів у 2012 році ліс до цих пір повністю не випиляний, полягає в тому, що горілу деревину в таких обсягах нікуди реалізовувати - немає попиту.

У теж час, лісники нагадують: в лісах регіону почався пожежонебезпечний період. Він триває у нас в області близько 8 місяців, тобто 240 днів, половина з яких - це високий і надзвичайно високий клас пожежної небезпеки - 4 і 5 клас. До речі, минулого року в лісових масивах області сталися 72 пожежі на площі 21 гектар.

Для запобігання пожеж в лісових масивах області лісники, зокрема, відновлюють і створюють нові протипожежні розриви і мінералізовані смуги, перекривають позапланові дороги, встановлюють спостережні вишки, переоснащують лісопожежні станції, патрулюють лісові масиви.

До речі, основна причина пожеж - людський фактор (умисні підпали або підпали з необережності), а 5-10% - це пожежі, викликані блискавкою.

Крім того, що лісники бережуть ліс від пожеж, вони постійно займаються висадкою дерев. Як зазначив Володимир Михайленко, цього року, наприклад, лісогосподарські підприємства області висадять саджанці дерев на площі 1035 га. За його словами, посадковий матеріал лісники Херсонщини використовують свій, вирощений в області.

Нагадаємо, що Херсонщина є одним з найменш заліснених регіонів України. До 2007 року показник лісистості території області склав 4,4%. Після великої пожежі 2007 року, коли згоріло більше 7000 гектарів хвойного лісу, цей показник зменшився до 3%. В даний час, в результаті висадки нових лісів, його вдалося збільшити, і він знову перевищив 4%.

Автор: Валерій Іваненко
http://pik.ua/news/url/kak_spasti_hersonskij_les_

0 коммент.:

Дописати коментар