28 серпня 2017

Стенограма засідання Державної комісії з питань ТЕБтаНС 22 серпня 2017 року

Геннадій Зубко
Потрібно організувати роботу для того, щоб на наступні вихідні дні в нас не було збільшення додаткової кількості підпалів. Ну і хочу сказати окремо, що сьогодні тільки п'ять областей заборонило полювання на своїх територіях. Всі інші чомусь очікують. Я думаю, що ми потім порівняємо, де у нас збільшилась кількість лісових пожеж,  і де у нас до цих пір полювання іде. Тому в першу чергу давайте так - Миколо Олександровичу - ви пройдетесь по статистиці. Подивимося, де найбільше у нас є пожеж. Я так дивився по статистиці - це Дніпропетровська, Київська і ще якась третя, Херсонська область, там практично припадає на них 1,5 тисячі пожеж, тому давайте пройдемося по статистиці, потім подивимося, які ще додатково заходи потрібно прийняти. Так, також з точки зору водних ресурсів, я б хотів би по торговищам отримати наявну інформацію. І потім, так сказати, пройдемося по областям, заслухаємо, приготуватися Дніпропетровська, Київська і Херсонська області для доповіді. Миколо Олександровичу, прошу. 

Микола Чечоткін
Дякую Геннадію Григоровичу. Я просив би перед тим, як я розпочну свій виступ, надати слово коротенько для інформації стосовно прогнозних умов Кульбіді Миколі Івановичу.

Геннадій Зубко
Будь ласка 

Микола Кульбіда
Дякую. Доброго дня всім. Що я б хотів би відмітити, що звичайно зростання кількості пожеж в скільки разів - воно ж, зрозуміло, що має свої причини. Якщо подивитися порівняти з минулим роком, то нинішній рік суттєво відрізняється від погодних умов. минулого року. Наприклад, кількість днів з температурою повітря 30 градусів і вище за два літніх місяці тобто липень і частина серпня, ця кількість досягла у південних центральних та східних областях від 35 до 38 днів. Це надзвичайно багато.
В Київській області 25 днів. Лише в західних областях ситуація більш-менш краща. 

Якщо дивитися на кількість днів з температурою 35 градусів і вище, то в минулому році її було буквально лічені дні, а в цьому році у всіх південних, частині центральних областей і частині східних областей кількість досягає від 10 до 20 днів з температурою 35 градусів і вище. Максимальна темпера, яка відмічалася нинішнього року, досягала 40 градусів - це на території Одеської, Миколаївської, Херсонської, Запорізької і  Донецької областей Але й в інших областях вона все одно була дуже високою - від 37 до 39 градусів. 

Разом з тим, на фоні такої високої температури повітря, опадів в багатьох областях, вірніше, на всій території України - їх випало менше норми за цей період по 20 серпня. А в деяких областях, таких як - Харківська, Луганська, Чернівецька, Черкаська, Полтавська області - їх випало значно менше норми - від 30 до 45% норми.

В результаті цього, на більшості областей України, за винятком західних регіонів сформувався надзвичайно високий клас пожежної небезпеки, який у південних центральних та східних областях перевищує країні найвищий показник, тобто 5 показник п'ятого класу в 3-5 разів. У 2-4 рази, це мається на увазі частина центральних областей і північні області. Лише у західному регіоні ситуація в цьому плані більш-менш стабільна. Разом з тим погодні умови все-таки не є стабільними, а змінюються і тому протягом буквально найближчих трьох днів на всій території України пройдуть дощі. Найбільша кількість їх випадає на території Чернігівської, Київської, Черкаської, Кіровоградської, частково Миколаївської і Одеської областей. 
Дещо менше їх буде у центральних і східних областях. Та все ж ці дощі, які пройдуть, вони понизить клас пожежної небезпеки на всій території України до першого та другого класу. Таким чином територія України буде мати зелений вигляд, на відміну від червоного які ми маємо станом на сьогодні. 

Два слова буквальному про погодні умови 24 серпня. Я думаю, що всіх цікавить проведення параду, то в місті Києві буквально за 50-60 км на північ від Києва, дощі однозначно будуть, але по самому місту Києву - ми чекаємо що з 9 до 12 години опадів не буде і температурний режим десь від 15 до 18 градусів в цей період, що цілком сприятливі умови для проведення такого важливого заходу.

Що стосується подальшого розвитку синоптичної ситуації, то починаючи після похолодання, яке відбудеться з 22 по 25 число, охопить цей період, з 26 по 28 буде підвищення знову температури практично до 28-33 градусів на всій території України, з 29 і 30 знову чергова зміна знову зниженням до 20-25 і починаючи з 1 вересня знову період підвищеного температурного режиму. Опадів цей період також буде небагато, в основному це буде 29 і 30 серпня. Тобто, сподіватись на те що у вересні місяці у нас буде абсолютно сприятлива ситуація з точки зору загрози пожежної небезпеки - то цього навряд, тому що навіть після зниження класу пожежної небезпеки до першого та другого класу протягом семи-десяти днів за температури 25 -30 градусів, вона знову підніметься до п'ятого класу. А такі періоди у вересні місяці однозначно будуть. Тобто треба бути готовим до того, що пожежна небезпека в Україні сформується високою і ще кілька періодів як мінімум. 

І серед причин, які можна було б ще назвати, звичайно це є рівні залягання ґрунтових вод, які порівняно з минулим роком залягають глибше, хоча вже в минулому році ми мали явну тенденцію до того, що вони залягають на метр і більше нижче від середніх рівнів. Нинішнього року ще на 50-70 см вони нижче минулого року, і таким чином така стійка достатньо тенденція до зниження рівнів ґрунтових вод, вона також сприяє тому, що пожежна небезпека в Україні залишається високою.  Дякую за увагу 

Микола Чечоткін
Дякую Миколо Івановичу. Тоді з вашого дозволу, я продовжую, Геннадію Григоровичу.

Спільними зусиллями служби з іншими центральними і місцевими органами влади ситуацію з пожежами на території України в природних екосистемах вдається утримувати, незважаючи на те, що обстановка надзвичайно складна і щодоби ліквідовуються близько чотирьохсот пожеж в природних екосистемах.

Протягом останнього тижня служба щоденно комплексно застосовувала і наземні і авіаційні сили для гасіння складних пожеж в Харківській, Херсонській, Дніпропетровській і Житомирській областях, що дозволило не допустити їх переростання до масштабних надзвичайних ситуацій, і я вважаю, що це серйозний показник того, що всі органи влади своєвчасно реагують на ті чи інші виклики.

Хочу привернути увагу до характеру і можливих причин виникнення зазначених лісових пожеж. Наприклад, якщо проаналізувати зафіксований супутниками час і місця виникнення 18 серпня осередків пожеж на території петропавлівського лісництва Дніпропетровській області, то тільки з 9 години ранку до 9 години 19 хвилин зафіксовано 12 окремих осередків горінь. Це може вказувати на підпали, замасковані під природні чинники або необережне поводження з вогнем. Подібні закономірності простежуються під час лісових пожеж в Харківській області, Херсонській і Житомирській. Якщо оцінювати поточну ситуацію в державі, то органи влади під час організації гасіння пожеж в природних екосистемах діяли в цілому злагоджено. У той же час, запобіжні заходи, визначені рішеннями державних з питань техногенно-екологічної безпеки і надзвичайних ситуацій, реалізуються центральними і місцевими органами влади не в повній мірі. 

Про що це свідчить? Це по-перше, це, як ви говорили Геннадій Григорович - зростання кількості пожеж і їх площ у лісових масивах, на торфовищах і відкритих ділянках місцевості. Зокрема, кількість пожеж в лісових масивах зросла в 2,7 рази, а їхня площа в 3 рази. Майже в 3 рази в два рази збільшилась кількість пожеж на торфовищах і площа їх на 20% зросла. В 2 рази зросла кількість пожеж на відкритих ділянках місцевості, а площа їх зросла в 1,7 разів. Найбільше пожеж в лісових масивах зростання пожеж зафіксовано в Херсонській області, Дніпропетровській і Запорізький. Найбільша кількість пожеж на торфовищах зафіксована в Київській області. Найбільша кількість пожеж на відкритих ділянках місцевості зареєстровано в Запорізькій, Дніпропетровський і також Київській областях. 

По-друге, незважаючи, що на території України тривалий час утримується найвищий клас пожежної небезпеки, лише в Донецькій, Запорізькій, Луганській, Сумській і Херсонській областях введено обмеження на полювання. В інших регіонах доручення Державної комісії з питань техногенно-екологічної безпеки і надзвичайних ситуацій, яке визначено протоколом №5 від 22 червня обласними державними адміністраціями залишаються невиконаними.

По-третє, недієва інформаційно-роз'яснювальна робота серед населення. В населених пунктах, на присадибних ділянках і сільгоспугіддях продовжується масове спалювання сухої трави, по-жнивних решток і сміття, що призводить до поширення вогню на житлові і господарські споруди. Такі випадки мали місце в Дніпропетровській області, де вогнем були знищено господарчу будівлю в місті Павлограді, в Одеській області, де згоріло 14 дачних будинків, в Луганській області вогонь поширився на 7 дачних будинків. Нерідко спалювання стерні на сільгоспугіддях призводить до поширення вогню на лісові масиви і торфовища  Це говорить про те, що орендатори - власники земельних ділянок,  де проводиться спалювання стерні - все це проводиться безконтрольно, безнагляду. 

Зважаючи на прогноз Укргідрометцентру щодо найвищого класу пожежної небезпеки, до кінця серпня масове відвідування населенням лісів у святкові і вихідні дні звичайно буде проводитись і ситуація може погіршитися. Ми вже говорили неодноразово про те, що перед святами, Шановні колеги, Шановні керівники на місцях, треба провести додаткові профілактичні заходи і обмежити в'їзд, обмежити перебування і забезпечити системне патрулювання лісових масивів і рекреаційних зон.

Шановний Геннадію Григоровичу! Органи управління і формування служби з 21 серпня переведені на посилений варіант несення служби і будуть у межах своїх можливості надавати допомогу підрозділам Державного лісового агентства в гасінні лісових пожеж в природних екосистемах. Однак, якщо центральними і місцевими органами влади цей період не буде зосереджено увагу на попередження пожеж, то ніяких ресурсів в жодній державі не вистачить. Ми маємо приклади гасіння пожеж і в Португалії, і в Іспанії, Італії, Франції, Канаді, США, де пожежі сягають десятки-сотень навіть тисяч гектарів. І на це ці країни повинні витрачати значні кошти. 

В принципі я пропоную звернути увагу керівників на місцях на ті питання, які висвітлив у своїй доповіді, а свої пропозиції до протокольного ми подали. Дякую за увагу.

Геннадій Зубко
Миколо Олександровичу, дякую. Я б хотів би ще раз звернути увагу. Так, з одного боку я дивлюсь, що перестав скривати взагалі кількість пожеж. По кількості статистиці я бачу що подають наявну інформацію 

З іншого боку, є сьогодні питання - це навмисній підпалів, особливо по Луганській Донецькій області. Хочу звернути увагу. Але те, що ми бачимо по країні, тільки 31 кримінальне провадження по бо необережному поводженні з вогнем або навмисному підпалу. Тому я хотів би, щоб все-таки і органи місцевого самоврядування і органи МВС підсилили роботу з точки зору виявлення таких фактів і, будь ласка, актуйте ці факти, Непотрібно їх закривати на це очі. 

Друге питання. Сьогодні ще раз хотів би наголосити, що держава виділяє кошти і ДСНС і на ремонт авіаційної техніки, і на роботу,  але жодного ресурсу не вистачить при такій кількості сьогодні і при такій кількості днів високої температури, і при такій кількості пожеж. Тому превентивні заходи, які потрібно зробити на місцевому рівні, об'єднати всі зусилля штабів, обмежити в'їзд до лісових масивів під час святкових днів, обмежити можливість полювання. я не думаю що на сьогоднішній день при такій кількості ще додаткових днів високої температури, які очікуються іще в серпні і вересні місяці, то можна відкласти ці речі.
Так. І третє питання це дуже важливо для нас тому що зупинка, наприклад, лісових пожеж - вона відволікає дуже багато сил і техніки для того, щоб це взагалі припинити. Житомирська область вчора тільки за 1 км зупинила пожежу біля кордону з Білоруссю. Тому я б хотів би звернути увагу ще раз на організацію спільних дій між ДСНС, МВС, органів місцевого самоврядування, екоінспекції, волонтерів, яких можна залучити. 

Ну І саме головне я ще раз хотів би наголосити, що ті речі, які ми записували в протоколі, з точки зору внесення в кодекс про адміністративне порушення додаткового відповідальності як власників земельних ділянок про те говорив Микола Олександрович, тому що коли ми збираємо зерно або прибираємо урожай, то пожежні машини викликається і заключаються договора. А коли там нічого не відбувається практично ніхто про пожежну безпеку сьогодні з власників земельних ділянок або орендарів не піднімає і не привертає увагу до цих подій. Тому давайте я зараз пропоную в першу чергу пройтись Держагентство лісових ресурсів, так Ігор Євгенович є присутній, будь-ласка. Потім аграрна політика Олена Вікторівна, і Віталій Вікторович - по ситуації в зоні відчуження. Будь-ласка.

Ігор Віговський
Шановний Геннадію Григоровичу, шановні члени державної комісії, присутні. Не буду повторювати статистику, я хотів би зупинитися на основних причинах збільшення великих лісових пожеж - це в основному сталося через недостатнє проведення профілактичних протипожежних заходів на лісогосподарських підприємствах півдня і сходу. Це сталося через те що у державному бюджеті не було закладені кошти на ведення лісового господарства у цих областях. І на сьогоднішній день у цих областях вже більше півтора року працівники знаходяться без заробітної плати, пожежні машини стоять, немає кого на них посадити, немає запчастин, немає палива. Більше двох тисяч працівників працює за скороченим тижнем -  2 дні або одну або дві години в день. 

Геннадій Зубко
Це ваші працівники?

Ігор Віговський
Це працівники державних підприємств. Це у нас в основному як раз висококваліфіковані працівники, які були на лісових пожежних станціях, працівники лісового господарства. 

Геннадій Зубко
Області назвіть будь ласка 

Ігор Віговський
Це весь південь і схід - 5 областей 

Геннадій Зубко
Дивіться, а питання по Чернігівській області Де у нас, якщо ми подивимося карту - 1543 пожежі, там теж не вистачає лісу, які державні підприємства заготовлюють. І до речі, вони ж спалюють залишки від того, як заготовлюється ліс. 1343 пожежі. Тому давайте ось я хотів би спочатку по організаційним питанням, а потім якщо потрібно, ми запросимо додатково Мінфін і по бюджетному запиту на наступний рік продивимся питання питання. Тому що у вас питання тільки виникає відсутності коштів, так? Але я можу сказати, там де нормально організована робота сьогодні у нас в умовах фінансової децентралізації достатньо на обласному рівні коштів, для того щоб побудувати нормально спільно роботу. Тому, я кажу, коли я бачу 1343 пожежі в Чернігівській області, в мене питання - давайте починаємо з Чернігівської області

Ігор Віговський
В Чернігівській області у нас 41 пожежа на площі 31 га всього-на-всього

Геннадій Зубко
Можна  включити презентацію

Микола Чечоткін
Будь-ласка включіть презентацію. 

Ігор Віговський
Це в наших лісах.

Микола Чечоткін
То може вони в інших відомствах

Геннадій Зубко
Ще раз. Я кажу по лісовим пожежам. Скільки там

Микола Чечоткін
31 га - це площа

Геннадій Зубко
Тому я б хотів би, щоб зараз, коли потрібно превентивні міри розглянути між органами місцевого самоврядування то потрібно там задавати такі питання, які потрібно вирішувати на фінансових планьорках. Добро?

Ігор Віговський
У нас без фінансів не буде лісів 

Геннадій Зубко
Та будь ласка давайте запити ще раз.

Ігор Віговський
Запити подають, але Мінфін відмовляє, тому що у вас, кажуть, є ліс. Але на півдні і сході ліса виконують в основному це захисні функції.

Геннадій Зубко
Добро

Ігор Віговський
Вони тільки фінансувалися лише з бюджету. 90 % це фінансування з бюджету. І відсутні кошти, там не залишиться жодної людини і лісів не лишиться через рік-два.

Геннадій Зубко
Я розумію, Потрібно відстоювати це на бюджетних запитах, коли ви спілкуєтесь в ...

Ігор Віговський
Всі бюджетні запити були підготовлені, були підготовлені пропозиції 

Геннадій Зубко
Будь-ласка, рухаємося далі 
Дивіться, ви мені розказуєте, 1543 га, 719 пожеж по Чернігівській області, там з фінансуванням все нормально.

Ігор Віговський
У нас 41 пожежа в Чернігівській області.

Геннадій Зубко
Дивіться, у мене ж питання статистики ДСНС, а не питання Держлісагентства

Ігор Віговський
Ну у нас - це по нашим лісах

Геннадій Зубко
Якщо порівнювати Житомирську область, я думаю, що Чернігівська область не набагато більша по лісовим ресурсам - 333 га, або 225 пожеж. В 3 рази. Тому давайте не будемо звертати уваги і казати про тільки де ето вот, є дійсно - відсутність ресурсів, Але я б хотів би, що б ви коли відповідаєте не тільки за південні області, а за всю країну. Рухаємося далі, Чи у вас питання всі закінчилися.

Ігор Віговський
У нас основне питання - це пожежі півдня і сходу, де відсутнє фінансування. Вже два роки немає фінансування. Пожежна техніка є, немає людям чим заплатити зарплату. Раніше практично всі пожежі, 80% всіх пожеж гасили власними силами відомчої державної охорони.

Геннадій Зубко
Ви в координації Міністерства аграрної політики?

Ігор Віговський
Так

Геннадій Зубко
Будь ласка, міністерство аграрної політики на наступній урядовій нараді. Нехай тоді Перший заступник підніме це питання. Добро?

Ігор Віговський
Ну і хотів доповісти що на виконання пункту 3 розділу 2 протоколу засідання Державної комісії з питань ТЕБтаНС ми зобов'язали звернутися до обласних адміністрацій щодо виділення коштів з обласних бюджетів. На сьогоднішній день ці кошти були виділені лише Дніпропетровською, Херсонською, Харківською та Миколаївською облдержадміністраціями та районними адміністраціями Херсонської області - це в основному на паливно-мастильні матеріали, що з резервних фондів ОДА. 

Геннадій Зубко
Я думаю що потрібно нам просто проводити реформу все-таки в лісовому господарстві, тому що сьогодні державні підприємства, які там працюють, вони практично знімають з себе відповідальність. Якщо потрібно, давайте передавати місцевому самоврядуванню управління. Так, залишати державну власність, вони будуть контролювати, вони будуть забезпечувати, вони будуть фінансувати і вони були зацікавлені, в тому щоб це розвивалося.

Ігор Віговський
Для цього треба змінювати законодавство

Геннадій Зубко
Для цього є Уряд, як законодавча ініціатива, яка може взагалі подавати хоч будь-яку реформу по лісовому господарству за два роки. Добро. Так, Міністерство аграрної політики будь ласка 

(...)
Доброго дня, шановний Геннадію Григоровичу. ....



0 коммент.:

Дописати коментар