29 серпня 2017

Лісівники на Вінниччині поливають саджанці… культиватором



Аби виростити високопродуктивні ліси, потрібно не лише якісно виконувати всі необхідні роботи по догляду за культурами, а й мати якісний посадковий матеріал, районований, загартований, готовий боротися за виживання. Тому достатній режим вологи рятує у спекотну пору посадковий матеріал.

Тульчинські лісівники-раціоналізатори і тут проявили творчість, знайшли вихід з «гарячої» ситуації. Так у Кирнасівському лісництві на базі трактора Т-16 розробили «розумний» культиватор з ємкістю для води, який одночасно на розсаднику проводить рихлення і вносить чисту воду (або з водою і мінеральні добрива) на глибину 20 см. Таким чином волога не випаровується, а коренева система адресно отримує необхідну кількість води.

Нині винахід тульчинських «кулібіних» активно використовують для поливу та рихлення. А також тестують використання культиватора на різних глибинах з різним режимом поливу. Розсадник має потужну систему водопостачання з двох артезіанських свердловин.

В Кирнасівському лісництві функціонує сучасний лісовий розсадник площею 12 га, де щорічно вирощується біля 1 млн штук сіянців. Створено 470 кв. метрів коробів, в яких вирощують сосну звичайну, ялину звичайну, сосну кримську, побудовано 710 кв. метрів теплиць, 550 кв. метрів - із крапельним та туманним зрошуванням. У посівному відділені розсадника вирощують дуб звичайний, дуб червоний, горіх чорний, грушу, акацію білу, клен гостролистий, клен польовий, каштан, горіх волоський, липу, яблуню, аличу, абрикосу. Забезпечує розсадник і декоративним посадковим матеріалом, якого тут вирощують 54 види.

За інформацією: Вінницька ОДА
29 серпня 2017, 16:32

Більше читайте тут: http://vinnitsaok.com.ua/2017/08/29/229550

0 коммент.:

Дописати коментар