28 жовтня 2017

Буреломний ліс може перетворитися на дрова вже навесні 2018-го, якщо ним не займатися


Сосни, ялиці, смереки, дуби та ясені всихають не тільки на Закарпатті, а й у інших областях України, в державах Східної та Західної Європи, ба навіть на інших континентах.

Директор Державного спеціалізованого лісозахисного підприємства «Івано-Франківськлісозахист» Володимир Буній каже, що це спостерігалося й раніше, однак нині проблема набула загрозливих масштабів, бо відбувається все дуже стрімко й охоплює великі площі. Небезпека полягає ще й у активізації шкідників: «Здорове дерево захищене від комах: коли жуки роблять насічки на корі, куштуючи «на зуб», вони отримують у відповідь таку дозу смоли, після якої гризти далі не хочуть. Однак ослаблені дерева захищатися вже не здатні. Ліс, повалений буреломом, відноситься саме до цієї категорії, тому його треба якомога швидше розробити, аби він до весни не перетворився на дрова. А отримані кошти слід витратити на лісовідновлення. Якщо ж запустити це, то отримаємо кладовище стиглого лісу для розведення короїдів та інших комах».

«У нас масово поширюються шкідники і хвороби. Якщо вчасно не зреагуємо, смерекові насадження просто всохнуть, – у свою чергу наголошує директор ДП «Рахівське ЛДГ» Володимир Приступа. – Наслідком цього можуть бути екологічна катастрофа для Закарпаття й фінансові збитки для бюджету. Згаяні 2 – 3 місяці тягнуть за собою значні економічні втрати для нашого підприємства, бо вартість пошкодженої шкідниками та хворобами деревини знижується в декілька разів. До прикладу, якщо наразі в середньому кубометр такої деревини коштує дві тисячі гривень, то навесні вона втратить свою технічну якість і перетвориться на дрова вартістю 300 гривень за метр кубічний».

Сбт, 21/10/2017 - 18:41

0 коммент.:

Дописати коментар