27 жовтня 2017

Реформа в дії: в Україні громади продовжують створювати місцеві пожежні команди та відкривати Центри безпеки

В рамках децентралізації важливе місце у реформуванні займають питання, пов’язані з цивільним захистом населення і територій, а також з ліквідацією пожеж та стихійних лих у найвіддаленіших населених пунктах. Тож, в Україні активно створюються місцеві пожежні команди та відкриваються нові Центри безпеки у громадах.

Зокрема, 26 жовтня у селі Підлісне Козелецького району Чернігівської області відбулася урочиста церемонія відкриття місцевого пожежного депо. Привітав мешканців Кіптівської об'єднаної територіальної громади з цією подією Голова ДСНС Микола Чечоткін. Очільник Служби зазначив, що питання, які пов’язані з цивільним захистом населення і територій займають особливе місце у процесі децентралізації, тож кожна громада може розраховувати на підтримку як Уряду так і ДСНС у своїх рішеннях та починаннях, що стосуються пожежної та техногенної безпеки. Наразі, до складу новоствореного підрозділу увійшла місцева пожежна команда у складі 5 осіб, які разом з професійними вогнеборцями виїжджатимуть на виклики і забезпечуватимуть безпеку у 12 населених пунктах Кіптівської об'єднаної територіальної громади.

Цього ж дня на Дніпропетровщині відбулося урочисте відкриття Центру безпеки громади. На території області це перший Центр, який побудовано в рамках реформи місцевого самоврядування за підтримки Слобожанської об’єднаної територіальної громади, Дніпропетровської облдержадміністрації, Дніпропетровської обласної ради та Головного управління ДСНС України у Дніпропетровській області. Так, в частині на цілодобовому чергуванні перебуватимуть чотири пожежні караули, які пройшли відповідну підготовку від фахівців Служби порятунку, мають на озброєнні пожежний автомобіль, переданий Головним управлінням ДСНС області, а також необхідне спорядження. В зоні відповідальності місцевих пожежних буде знаходитися чотири найближчі села Дніпровського району.

Водночас Херсонщина готується до створення нового підрозділу пожежної охорони. Зокрема, тривають будівельні роботи на території Щасливцевської сільської ради, де буде нести службу майбутня місцева пожежна команда. Такий позитивний результат став можливим завдяки плідній співпраці з питань протипожежного захисту між районною службою ДСНС та керівництвом сільради.

Загалом, на сьогодні майже у всіх регіонах формується волонтерський рух у сфері цивільного захисту та триває підготовка добровільних-пожежних, які поповнюють лави новостворених місцевих пожежних команд для того, щоб забезпечити достатній рівень безпеки населення у найвіддаленіших куточках України. Нагадаємо також, що сама Стратегія реформування Держслужби України з надзвичайних ситуацій розрахована на три роки, і окрім створення нових та реформування існуючих пожежно-рятувальних підрозділів місцевої та добровільної пожежної охорони в об'єднаних територіальних громадах, передбачає також і технічне переоснащення ДСНС сучасною технікою, аби в цілому покращити умови несення служби українських рятувальників та загалом підвищити ефективність функціонування сил цивільного захисту в країні.







Прес-служба ДСНС України

Опубліковано: 27.10.2017, 09:38

0 коммент.:

Дописати коментар