25 жовтня 2017

Нову систему справляння плати за лісокористування введе Мінприроди


З метою стимулювання переробки деревини міністерство природних ресурсів і екології Росії введе нову систему справляння плати за використання лісів. Про це заявив заступник керівника Рослесхоза Володимир Шишов, виступаючи на засіданні Громадської ради Мінприроди.

Лісова рента - це залишкова вартість, що утворюється як різниця між вартістю продукції, виробленої з лісових ресурсів, і витратами на виробництво цієї продукції. Вартість виробленої продукції залежить від рівня ринкових цін, обсягу і якості одержуваної продукції. Витрати виробника включають, крім витрат на оплату факторів виробництва (праця, матеріали, основні фонди), які використовуються для видобутку лісових ресурсів та їх переробки в готову продукцію, ще й нормативну прибуток на авансованих капітал.

Володимир Шишов розповів про доцільність збільшення плати за використання лісів. За його словами, історично сформована система платежів в лісовому господарстві не відповідає реальній економічній ситуації і призводить до серйозної недооцінки лісових ресурсів. З метою стимулювання лесозаготовителей до подальшої переробки заготовленої сировини планується зменшувати плату за деревину, використовувану підприємством для власних потреб при створенні лісопродукції високою доданою вартістю.

В даний час Мінприроди РФ спільно з Рослесхозом завершує розробку проекту федерального закону про відповідні зміни до Лісового кодексу РФ і проекту нормативного правового акта про встановлення методики. Новий документ повинен враховувати нормативну прибуток організацій, що займаються не тільки лісозаготівлями, а й переробкою деревини, що може спричинити за собою підвищення рентабельності таких видів економічної діяльності.

У першій половині 2018 року проект методики планується апробувати в декількох пілотних регіонах. На початковому етапі рентних підходом будуть охоплені лише знову укладаються за підсумками торгів договори оренди лісових ділянок і договори купівлі-продажу лісових насаджень. Очікуваний в перші три роки приріст доходу федерального бюджету може скласти від 1,97 млрд до 8,85 млрд руб.



Источник: Lesprom.ru
Москва. 25 октября 2017 г. /Бумпром.ру/. 

0 коммент.:

Дописати коментар